Lekkere airfryerrecepten

De airfryer is een apparaat waar steeds meer mensen gebruik van maken. Het geeft de mogelijkheid om onder andere snacks klaar te maken zonder olie, ze worden dus een stuk gezonder dan uit de frietpan. Ook is een groot voordeel dat je de airfryer nauwelijks ruikt. Bijna alles wat in een oven of frietpan kan, kan ook in de airfryer. Enkele voorbeelden zijn: zelfgemaakte frietjes, pizza en knakworstjes in bladerdeeg.

Wat is de airfryer?

De airfryer is een apparaat van Philips dat wordt gebruikt om veel verschillende maaltijden te bereiden. De airfryer maakt gebruik van hete lucht die circuleert. Doordat er bij de bereiding geen gebruikgemaakt wordt van olie zijn de snacks en frietjes uit de airfryer een stuk gezonder. Verder kun je eigenlijk ook alle dingen die je in de oven klaarmaakt, klaarmaken in de airfryer. Zo kun je cake maken, pizza bakken of vlees garen.

Gebruik

Het apparaat werkt zeer gemakkelijk. Het enige wat je hoeft in te stellen zijn de temperatuur en de tijd. Voordat je de producten erin kan doen moet de airfryer wel even opwarmen, dit duurt echter maar een paar minuten (ongeveer vier bij 180 graden).

Een groot voordeel van de airfryer is dat je hem bij normaal gebruik niet of nauwelijks ruikt. Het apparaat is dus zeer geschikt om binnenshuis te gebruiken. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld in een appartement woont, in deze situatie stinkt een frietpan al snel te veel. Soms zul je hem wel ruiken, dit is vooral het geval wanneer je er hele vette dingen in doet zoals verse kipdrumsticks. Het is in zo'n geval aan te raden om hem onder de afzuigkap te zetten.

De airfryer is na gebruik zeer makkelijk schoon te krijgen door de bak en het mandje in de vaatwasser te doen of het gewoon met de hand af te wassen. Zorg er wel voor dat je dit na ongeveer elke keer gebruiken doet, anders wordt het steeds moeilijker om de viezigheid eraf te halen.

Bron: Byrev, PixabayBron: Byrev, Pixabay

Recepten

Zelfgemaakte frietjes

Ingrediënten
Voor het zelf maken van frietjes heb je maar weinig nodig. Je hebt enkel aardappels, water en eventueel een lepel olie en een snufje zout nodig.

Bereiding
  • Schil de aardappels en snij ze in reepjes. Je kunt zelf bedenken hoe dik en lang je je frietjes wil hebben.
  • Wanneer je ze gesneden hebt, zet je ze voor minstens 30 minuten in koud water. Dit is nodig om het overmatig zetmeel eraf te spoelen. Wanneer de aardappels boven de 120 graden verhit worden kan de stof acrylamide ontstaan in producten die veel zetmeel bevatten, deze stof is mogelijk kankerverwekkend.
  • Droog de frietjes goed af en besprenkel ze eventueel met een beetje olie, door de olie zullen ze knapperiger worden.
  • Stel de airfryer in op 165 graden en doe de frietjes er 14 minuten in. Na deze 14 minuten kan je hem nog 10 minuten op 180 graden instellen. Zorg er wel voor dat je de frietjes regelmatig schudt zodat ze gelijk klaar worden. De twee verschillende temperaturen zijn ook weer van belang om de vorming van acrylamide tegen te gaan, bij een lagere temperatuur zal het minder ontstaan.
  • Kijk uiteindelijk of de frietjes er goed uitzien, de baktijd kan iets verschillen aan de hand van het formaat van de frietjes. Als ze er goed uitzien kan je ze uit de mand schudden en ze op gaan eten. Eet smakelijk!

Pizza uit de airfryer

Benodigdheden
Voor het maken van een pizza uit de airfryer is een airfryer XL het handigste, in de kleine airfryer krijg je echt mini pizza's. In de XL-variant past een 20cm springvorm of je kunt er een speciale grillplaat voor kopen. Met beide is het mogelijk om pizza te maken. In de springvorm kun je een stukje bakpapier doen om de pizza er gemakkelijk uit te krijgen.

Ingrediënten
De ingrediënten zijn eigenlijk precies hetzelfde als bij een zelfgemaakte pizza uit de oven. Je kunt gewoon een willekeurig merk pizzamix kopen en daar je deeg mee maken. Als tomatensaus is het het lekkerst om in de winkel gepureerde tomaten te kopen en daar een Italiaanse kruidenmix doorheen te doen. Je kunt zelf eventueel er ook nog voor kiezen om snippers ui of knoflook toe te voegen.

Bereiding
  • Maak je deeg zoals op de verpakking staat gemeld. Vaak hoef je aan de mixen uit de supermarkt enkel nog water en een beetje olie toe te voegen.
  • Verwarm de airfryer alvast voor op 175 graden.
  • Rol je deeg uit en leg het op de grillplaat of op het bakpapier (wanneer je gebruikmaakt van een springvorm). Doe vervolgens je tomatensaus eroverheen en beleg je pizza met ingrediënten naar keuze. Veel dingen zullen net iets knapperiger worden in de airfryer, houd hier wel rekening mee.
  • Doe de pizza in de airfryer en stel deze in op 165 graden, na 7 tot 9 minuten zou je pizza normaal gezien klaar moeten zijn.

Knakworstjes in bladerdeeg

Ingrediënten
Voor het maken van knakworstjes in bladerdeeg heb je enkel knakworstjes, bladerdeeg en eventueel een saus naar keuze nodig. Ook kan je er eventueel een laagje geraspte kaas overheen doen. Het handigste zijn de miniknakworstjes, je kunt er dan een gemakkelijk borrelhapje van maken.

Bereiding
  • Maak het blikje van de knakworstjes open en laat het vocht eruit lopen. Leg de worstjes vervolgens op een stukje keukenpapier zodat ze goed kunnen drogen.
  • Snij ondertussen reepjes bladerdeeg van ongeveer 5 bij 2,5 centimeter.
  • Verwarm de airfryer op 190 graden.
  • Rol de worstjes zodra ze droog genoeg zijn in het bladerdeeg. Doe op dit moment ook de kaas er overeen mocht je dat lekker vinden.
  • Doe de knakworstjes in de mand van de airfryer en stel deze in op 7 minuten. Kijk na 7 minuten of ze al knapperig zijn en stel hem eventueel nog 3 minuten langer in. Wanneer ze klaar zijn kan je ze rustig uit de mand schudden, een klein beetje laten afkoelen en vervolgens lekker opeten!
© 2016 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Phillips Airfryer, de vervanger van de frituurpan?De Phillips Airfryer, de vervanger van de frituurpan?De Phillips Airfryer, het apparaat wordt ook wel 'Mulitcooker' of 'hete lucht friteuse genoemd. De Airfryer gebruikt een…
Heteluchtfriteuse: gezonder dan de frituurpan & even lekker?Sinds enige jaren zijn heteluchtfriteuses als de Airfryer en de Actifry op de markt verschenen als alternatief voor de v…
Calorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesCalorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesNatuurlijk is het mogelijk om te kiezen voor een dieet zonder snacks uit de frituur, echter hoeft het af en toe snacken…
Vervang vette snacks door snacks met minder calorieënVervang vette snacks door snacks met minder calorieënEen frikandel bevat wel zo'n 200 kilocalorieën, een kroket zo'n 175 en een mexicano bevat zelfs meer dan 300 kilocalorie…

Magische vanilletaart, le gâteau magique ofwel le MillassonDe magische vanilletaart, le gâteau magique, dankt zijn naam aan het feit dat er zich een wonder voltrekt in de oven tij…
Zelf granola of krokante muesli makenZelf granola of krokante muesli makenGranola en muesli zijn tegenwoordig erg geliefd als snel en voedzaam ontbijt. In de jaren zestig werden deze ontbijtgran…
Bronnen en referenties
  • http://voedzo.nl/recepten/diy-friet-maken/
  • http://www.foodlog.nl/artikel/de-beste-frietjes-ooit-uit-de-airfryer/
  • https://www.leukerecepten.nl/review-frituren-met-de-philips-airfryer/
  • https://www.flickr.com/photos/sedap/8946194314
  • Afbeelding bron 1: Byrev, Pixabay
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.