Snel op energie met linzen: twee recepten

Snel op energie met linzen: twee recepten Met linzen kun je veel. Deze peulvruchten komen in meerdere kleuren en vormen voor. Alle soorten linzen passen goed in soepen, stoofpotjes en salades. Door de vele bouwstoffen en vezels worden linzen graag overal ter wereld gebruikt en zijn ze bijzonder geschikt voor vegetariërs en veganisten. Linzen geven snel energie en een lang verzadigd gevoel. Bovendien zijn ze vriendelijk geprijsd.

Wat zijn linzen?

Linzen zijn peulvruchten die veel vezels, eiwitten, mineralen en aminozuren bevatten en hierdoor een goede vervanger van vlees of vis kunnen zijn. Linzen bestaan in verschillende soorten, kleuren en maten. De erwten uit linzenboontjes zijn vers niet eetbaar. Vandaar dat deze zaadjes – de linzen – alleen gedroogd of al voorgekookt in potjes worden verkocht. De vele vezels en het feit dat linzen langzaam verteerd worden, hebben een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Het geeft een langdurig verzadigd gevoel. Linzen komen oorspronkelijk uit Azië en het zuiden van Europa. In veel Indiase, Marokkaanse en Turkse gerechten worden dan ook linzen verwerkt. Deze erwtjes passen goed in allerhande warme gerechten en salades.

Vegetarische linzensoep

Een stevige linzensoep is voordelig en eenvoudig te bereiden. Deze soep zit vol groente. De weinig spectaculaire kleur weegt dan ook niet op tegen de vele bouwstoffen en het stillen van de stevige trek. Je kunt eventueel een paar plakken brood met kruidenboter bij de soep serveren. In dit gerecht worden blonde linzen gebruikt. Elke andere kleur voldoet ook. De linzen hoeven niet voorgekookt te worden. Rode linzen vallen wel iets zachter uit, doordat ze een kortere suddertijd hebben.

Ingrediënten

Voor circa 6 personen als diner of lunch
  • 200 gram blonde linzen
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 200 gram wortel, in plakken gesneden
  • 200 gram bleekselderij, in plakken gesneden
  • 400 gram tomaat, in blokjes gesneden
  • 1 Spaanse peper, in dunne reepjes gesneden
  • 1 liter water
  • bouillonblokjes voor 1,5 liter vocht
  • 2 volle theelepels bonenkruid
  • 1 volle theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel koriander
  • 1 laurierblaadje
  • 1 eetlepel kokosolie
  • eventueel kokosmelk of zure room als garnering
  • eventueel schijfje citroen, verse koriander of bosui als garnering

Bereiden

Voorbereiden 10 minuten en suddertijd circa 1,5 uur
Spoel de linzen in een vergiet af. Stort het in een grote soeppan. Voeg de uien, wortel en bleekselderij toe. Voeg de olie toe en verhit de pan. Fruit alles onder voortdurend roeren even kort aan. Voeg de tomaat toe, samen met de peper, bonenkruid, komijn en koriander. Fruit verder tot de uien glazig zijn. Blus af met water. Voeg de bouillonblokjes toe. Breng de soep aan de kook. Plaats een deksel op de pan. Laat op zacht vuur sudderen tot het gaar is en roer tussendoor af en toe goed om. De linzen moeten zacht en week zijn. Pureer de inhoud of een deel van de inhoud eventueel met een stamper of mixer. Serveer warm. Strooi eventueel wat verse koriander of bosui over de soep. Of serveer het met een schijfje citroen. Een scheutje kokosmelk of zure room maakt de soep zacht en romig. Dippen met brood of tortilla.

Lauwwarme vegetarische linzensalade

Deze salade zit vol vezels en voedingsstoffen. Het is een prima combinatie voor mensen die geen vlees of vis willen, maar wel eiwitten binnen willen krijgen. De salade kan goed als hoofdmaaltijd geserveerd worden, doordat een deel groente gewokt wordt.

Ingrediënten

Voor 2 personen als diner of lunch
  • 100 gram linzen
  • half potje mais, uitgelekt
  • 1 ui, gesnipperd
  • kruiden naar smaak, zoals peper, zout en koriander
  • kokosolie
  • zak groene salade
  • half potje semi-gedroogde tomaten uit pot, uitgelekt
  • 1 rode paprika, in plakjes
  • eventueel 1 plak feta of bol mozzarella, in plakjes
  • honing-mosterd dressing
  • eventueel schijfje citroen, versnipperde koriander of bosui als garnering

Bereiden

Bereiden 10 minuten en 30 minuten suddertijd
Spoel de linzen af. Breng in een pan ruim water met de linzen aan de kook en laat de linzen op zacht vuur circa 30 minuten garen. Roer af en toe door. De linzen zijn gaar, als ze meegeven als je er met een lepel in drukt. Spoel de linzen af met koud water. Verhit olie in een wok. Roerbak de linzen, ui, mais en jouw keus aan kruiden kort. Verdeel intussen de groene salade over twee borden. Rangschik plakjes tomaat, paprika en mozzarella over de salade. Schenk wat honing-mosterd dressing over de salade en serveer er eventueel wat brood bij.

Bereidingstips

Beide recepten luisteren niet nauw. Heb je meer of andere groente? Elke combinatie kan. Daar lenen linzen zich goed voor. Je kunt spelen met de kruiden, zodat je een passende combinatie krijgt. Als je extra eiwitten wilt, kun je de soep of de salade bestrooien met hennepzaad of gehakte nootjes. In de koelkast is linzensoep een aantal dagen houdbaar. Vries restanten in voor een gemakkelijke maaltijd. Van de linzensalade zijn de gewokte linzen met groente ook in de koelkast of diepvries te bewaren tot later gebruik. Serveer de rauwkost op het moment van opmaken van de borden.
© 2016 - 2024 Vera04, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Linzen, er is meer van te maken dan alleen maar soepLinzen zijn gezond, zorgen voor veel voedingsstoffen en er is veel meer van te maken dan alleen maar linzensoep. In Indi…
Uitleg over verschillende groepen vegetariërsVegetariërs zijn mensen die geen vlees eten. Vegetariërs kun je onderverdelen in meerdere groepen. In dit verslag zal ik…
Vegetarisch recept voor erwtensoep en linzensoepTwee heerlijke stevige winterse soepen zonder vlees! Ze zijn geschikt als maaltijdsoep, maar ook heerlijk bij de lunch o…
Wat zijn linzen en hoe kun je ze gebruikenWat zijn linzen en hoe kun je ze gebruikenDe linze (in het Latijn: Lens culinaris) is een al oude peulvrucht. Linzen werden ver voor onze jaartelling al verbouwd…

Taarten bakken met boekweitmeel: twee receptenTaarten bakken met boekweitmeel: twee receptenTaarten bakken met boekweitmeel? Waarom niet. Gebak en cakejes krijgen namelijk een fijne structuur met boekweit. Bovend…
Vietnamese tafel met rijstpapier (Bánh tráng)Vietnamese tafel met rijstpapier (Bánh tráng)Zelf je eigen rijstvellen vullen, rollen en dippen; je kunt hiermee eindeloos variëren, zolang je weet wat je zelf lekke…
Bronnen en referenties
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100219-de-geneeskracht-van-linzen.html
  • http://www.culy.nl/inspiratie/alles-over-linzen-van-le-puy-tot-beluga/
  • http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/linzen.html
Vera04 (19 artikelen)
Laatste update: 03-02-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.