Flensjes en appelbeignets bakken met boekweit

Flensjes en appelbeignets bakken met boekweit Boekweitmeel werd een tijd in Nederland als ouderwets gezien. De voedingsindustrie richt zich echter steeds meer op mensen met voedingsintoleranties en allergieën. Er komt meer variatie op de markt. Coeliakiepatiënten verdragen geen granen zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. Zij zijn aangewezen op glutenvrije producten. Boekweit bevat geen gluten. Een ander voordeel is, dat boekweitzaad ook door mensen met een pinda- en notenallergie kan worden gebruikt. Daarnaast is boekweit goedkoop en goed verkrijgbaar. Boekweit is geschikt ter vervanging van andere graansoorten en past in een gevarieerd dieet. Het gebruik van boekweit is zelfs toegestaan in een paleo wijze van leven, zij het met mate. Flensjes worden zacht en luchtig met boekweit. Een appelbeignet wordt lekker knapperig. Dus waarom zou je niet wat meer variëren?

Wat is boekweit?

Boekweit is overgewaaid uit Azië en is een eenjarig plantje uit de duizendknoopfamilie. Het eetbare zaad uit de vrucht bevat veel mineralen en kan verwerkt worden tot boekweitmeel. Boekweit is echter geen graan. Maar omdat het meel gebruikt kan worden in brood en andere voeding, valt boekweit onder de ‘pseudogranen’. Boekweitmeel is geschikt ter vervanging van meelsoorten die voedingsintoleranties oproepen, omdat het geen gluten bevat en pinda- en notenvrij is. Ongemerkt wordt boekweit al meer gebruikt door de voedingsindustrie. Sommige broden uit de supermarkt bevatten een deel boekweit om tot een andere smaak te komen.

Recept flensjes met boekweit en kokos

Als ontbijt, lunch of nagerecht: flensjes komen goed van pas. Kinderen zijn er dol op. Deze dunne pannenkoekjes zijn eenvoudig te bereiden. Bovendien past er van alles bij flensjes, zoals ijs, jam en vers fruit. Een zoet flensje krijgt meer smaak door een eetlepel jam of wat stukjes fruit aan het beslag toe te voegen. Een hartige variant is mogelijk door bijvoorbeeld groente apart te wokken en dat bij de flensjes te serveren. Door groente, zoals fijngesnipperde ui, paprika of spinazie aan het beslag toe te voegen, krijg je een gevuld en hartig flensje. Daar houdt het niet bij op: een veganistisch beslag is eenvoudig te bereiden door de eieren weg te laten. Wil je een extra luchtig beslag zonder eieren of vind je kokosmelk niet lekker, vervang de eieren en melk dan door een halve liter koolzuurhoudend water. Voor mensen die geen problemen hebben met lactose en melkeiwitten kan de kokosmelk vervangen worden door gewone melk of karnemelk. Karnemelk zorgt voor een luchtig beslag. En natuurlijk kun je ook pannenkoeken maken door wat minder vocht te gebruiken en meer beslag in de pan te laten glijden!

Ingrediënten

Voor circa 10 flensjes:
  • 250 gram boekweitmeel
  • 0,5 liter kokosmelk
  • 2 eieren (middelgroot)
  • kokosolie

Bereiden 10 minuten

Breek de eieren en doe de inhoud in een kom. Voeg het meel en de kokosmelk toe en klop met een mixer alles tot een glad en luchtig beslag. Verhit een pan met een platte bodem. Doe een beetje kokosvet in de pan, voldoende om de pan ingevet te krijgen. Schenk een kleine hoeveelheid beslag in de pan. Voldoende om het beslag dun uit te laten lopen over de hele pan. Als de bovenkant droog is, draai je het flensje om. Als ook de andere kant gaar is, haal je het flensje uit de pan. Herhaal dezelfde stappen bij de rest van het beslag. Serveer de flensjes naar wens. Eet smakelijk!

Recept appelbeignets met boekweit

Een appelbeignet kan het hele jaar door gegeten worden. Het is een passend dessert met een bolletje ijs, slagroom, karamel en een likeurtje. In Nederland wordt de appelbeignet voornamelijk op oudejaarsdag geserveerd. Vaak in combinatie met oliebollen en bestrooid met poedersuiker. Een echte Hollandse traditie!

Ingrediënten

Als snack voor 2 personen:
  • 2 stevige handappelen (Jonagold of Elstar)
  • 120 gram boekweitmeel (afhankelijk van de grootte van de appels)
  • 120 – 200 ml (koolzuurhoudend) water
  • kokosolie

Bereiden 5 minuten

Schil de appelen en haal het klokkenhuis eruit om de traditionele ronde plakken appelbeignets te krijgen met het gat in het midden. Snijd daarna elke appel in schijfjes van ongeveer een centimeter dik. Dep de appelschijfjes droog met keukenpapier. Bestrooi ze eventueel met wat meel om spetteren bij het bakken te voorkomen. Zet de schijfjes apart. Maak nu het beslag door net zoveel water door het meel te roeren tot je een gladde, dikke pap hebt. Afhankelijk van de meelsoort is meer of minder water nodig. Verwarm een pan op het vuur met een laagje olie. Haal met een vork elk plakje door het beslag. Laat de plakjes naast elkaar in de hete olie glijden. Houd wat ruimte aan. Bak de plakjes in een paar minuten aan beide zijden goudbruin en knapperig. Laat de plakjes uitlekken op een velletje keukenpapier. Dien de beignets warm op.

Bakken met kokosolie

Kokosolie kun je hoog verhitten zonder dat de structuur verandert. De olie blijft goed stabiel. Bovendien levert kokosolie veel voedingsstoffen, zoals laurinezuur en middel-keten-vetten (MCT’s). Heb je geen kokosolie? Gebruik dan olijfolie, maar let er op dat de olie niet te heet wordt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Vera04, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Franse Klassiekers: Crêpe NormandeFranse Klassiekers: Crêpe NormandeHet Normandische flensje is een wereldwijd gekend en vermaard klassiek Frans dessert. Gewonnen uit de rijke bodem van No…
Lekkere pannenkoeken bakken zonder ei en koemelkLekkere pannenkoeken bakken zonder ei en koemelkVoor veel mensen is een pannenkoek een echte traktatie, lekker met zoetigheid of juist hartig. Het is ook leuk om zelf p…
Gezonde pannenkoekenGezonde pannenkoekenKinderen zijn vaak dol op pannenkoeken. Het is alleen niet gezond om vaak pannenkoeken te eten, omdat het vaak weinig ve…
De pannenkoek: ontstaan en al dan niet exotische variantenDe pannenkoek: ontstaan en al dan niet exotische variantenPannenkoeken kunnen er altijd wel in. Het zijn welkome gasten op een kinderfeestje, na een frisse wandeling of op 2 febr…

Recepten voor een Griekse tafelRecepten voor een Griekse tafelEen tafel vol met lekkers en de gezelligheid van vrienden en familie om je heen, wat wil je nog meer? Dit is ideaal voor…
Vijf simpele Surinaamse recepten met bakbanaanVijf simpele Surinaamse recepten met bakbanaanOok een banaan kent verschillende rassen met net zoveel smaken en toepassingen. Een van die bananen is bakbanaan. Werken…
Bronnen en referenties
  • http://www.paleo.nl/boekweit-quinoa-paleo/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Boekweit
  • http://www.glutenvrij.nl/media/documenten/ncvfolder-dieetinformatie-2014.pdf
  • http://jessevandervelde.com/de-verborgen-krachten-van-kokosolie/
  • http://www.diakonessenhuis.nl/Pub/home/onderzoeken-en-behandelingen-Diakonessenhuis/MCT-dieet.html
Vera04 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.