Vietnamese tafel met rijstpapier (Bánh tráng)

Vietnamese tafel met rijstpapier (Bánh tráng) Zelf je eigen rijstvellen vullen, rollen en dippen; je kunt hiermee eindeloos variëren, zolang je weet wat je zelf lekker vindt en natuurlijk wat jouw gasten lusten. De basis bestaat echter uit de Vietnamese rijstvellen, genaamd Bánh tráng. Deze kun je halen bij vele toko's, ze zijn niet duur en lang houdbaar.

Bánh tráng

Bánh tráng-vellen worden veel gebruik in de Vietnamese keuken. Je kunt ze onder andere koken, stomen, bakken en frituren. Als je een leuk gerecht voor je gasten wilt neerzetten, kan je ervoor kiezen hen zelf rijstvellen te laten vullen. Je zorgt er dan voor dat je de tafel vol zet met verschillende verse ingrediënten. Zo kan iedereen zelf kiezen wat hij of zij eet. Deze manier van eten wordt in Vietnam vaak gegeten als een "doe het zelf"-snack.

De basis: wat je sowieso op tafel zet

  • Verse koriander.
  • Verse munt.
  • Repen komkommer van circa vijf tot tien centimeter.
  • Mie en/of noodles.

Overige ingrediënten: wat je verder lekker vindt om mee te vullen

Je kunt hiermee eindeloos variëren. Zijn er veel vegetarische eters, dan zorg je voor meer groenten. Als je niet van vis houdt, laat je de vis weg. Voor kinderen is het vooral lekker veel vlees erbij te zetten. Kies er altijd voor reepjes en smalle stroken te snijden, zodat de vellen gemakkelijker te rollen zijn. Enkele voorbeelden van overige ingrediënten:
  • Reepjes ei: kluts ei met zout, peper, drupje olijfolie en lente/bosui. Bak het daarna dun en snijd de dunne omeletten in reepjes van circa 1 centimeter over de hele lengte van de omelet.
  • Reepjes surimi.
  • Taugé.
  • Kropsla.
  • Rauwe spinazie.
  • Reepjes speklap: kook (ongemarineerde) speklapjes en snijd deze reepjes over de breedte.
  • Reepjes rundvlees met champignons: snijd rundvlees in hele flinterdunne reepjes. Snijd champignons in vieren. Wok de rundvleesreepjes en de champignons met een scheut oestersaus. Oestersaus is een donkere saus, gemaakt van oesterextract. Wees zuinig met deze saus, aangezien het een erg sterke smaak heeft. Eén scheut is vaak al genoeg.
  • Makreel: warm een hele makreel even in de magnetron op. Het serveert natuurlijk erg spectaculair als je een hele vis op tafel hebt staan. Echter, let er wel op dat er nog graatjes in de vis zitten.
  • Garnalen: kies zelf wat voor garnalen je lekker vindt. Je kunt kiezen voor kleine, koude, Hollandse garnalen, maar ook voor gewokte gamba's. Garnalen zijn erg populair door hun iets zoetere smaak en de knapperige textuur.
  • Bloemen: om de rollen een mooie kleur te geven, kan je ook eetbare bloemen toevoegen. Deze kan je bij grote supermarkten halen of online bestellen.

De sauzen

Het is lekker om de gevulde rijstvellen te dopen in saus. Hierdoor geef je extra smaak aan de pure ingrediënten. Er zijn twee sauzen die gemakkelijk te maken zijn en erg veel smaak bevatten, een donkere en een lichte saus.

Donkere saus

De donkere saus is gebaseerd op hoisinsaus. Dit is een zoete saus van onder andere sojabonen, rijstazijn en knoflook en deze is te koop bij de toko. Hoisinsaus bevat reeds knoflook, maar door knoflook eraan toe te voegen, maak je het nog extra smaakvol. Om de donkere saus te maken, verwarm je de hoisinsaus en de pindakaas met stukjes in een steelpannetje. Leng het eventueel aan met water en voeg eventueel naar smaak de uitgeperste knoflook toe. Willen de kinderen satésaus? Dan is dat een goede vervanger voor de donkere saus.

Ingrediënten:

  • 100 gram Hoisinsaus.
  • 100 gram Pindakaas met stukjes.
  • Drie teentjes uitgeperste knoflook (optioneel).

Lichte saus

De lichte saus is gebaseerd op vissaus. Vissaus is een zoute saus, gemaakt van vergiste vis. Naast de toko, hebben ook de meeste supermarkten vissaus te koop. Je kunt verschillende versies van de saus maken, zodat bijvoorbeeld kinderen de saus ook zonder pepertje kunnen gebruiken. Om de lichte saus te maken, meng je de vissaus, het citroensap, de witte suiker, de knoflook en het pepertje. Verander naar smaak de verhoudingen.

Ingrediënten:

  • 100 ml vissaus.
  • 20 ml citroensap.
  • Twee eetlepels witte suiker.
  • Vijf teentjes uitgeperste knoflook.
  • Eén klein gesneden rood pepertje.

Hoe maak, vul en draai je ze?

Het kan in het begin een uitdaging zijn de vellen te maken, vullen en draaien. Hoe vaker je dit doet, hoe handiger je er in wordt. Zorg ervoor dat je de bladen niet te zacht maakt (te lang in warm water) en niet te vol vult, zodat je ze gemakkelijk kan draaien. Als er echter ingrediënten uitvallen, dan is dat geen probleem. Misschien is het juist leuk als het onhandig gaat, zo heb je wat te lachen aan tafel!

Maken

De vellen moeten eerst in heet water worden gelegd, zodat ze zacht worden. Doop ze één voor één in het water en leg ze daarna op een bord. Het beste is om de vellen aan de zijkant vast te pakken en ze door het water te rollen. Zorg dat de vellen volledig één voor één in het water gedompeld zijn en leg ze daarna - ook weer één voor één - plat op een bord. De pan met heet water kan je gewoon op of naast tafel zetten, zodat je kan blijven dooreten. Het is gebruikelijk ca. drie tot vijf rollen per persoon te eten voor diner. Als je dit als hapje tussendoor serveert, zal je misschien al aan één genoeg hebben.

Vullen en draaien

Begin met de stevigheid: leg een reep komkommer in het midden van het vel. Zorg dan je aan alle kanten van de komkommer nog vel overhebt. Doe er een deel van de ingrediënten op, zoals wat sla, koriander, munt, mie en reepjes ei en garnalen. Pak vanaf de onderkant het rijstvel over de ingrediënten en vouw beide zijden naar binnen. Rol door, totdat het vel compleet de ingrediënten bedekt. Doop de rol in een saus (of doe saus er vast al in voordat je deze gaat rollen) en geniet!

Gouden tip: servetjes!
© 2016 - 2024 Jsluurman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thaise verse loempia’s Po Pia SodVerse Thaise loempia’s lijken niet op de gefrituurde exemplaren die we wel eens bij een kraam kopen. Ze zijn namelijk ni…
Ingepakte borrelhapjes, feestelijk, lekker en gezondIngepakte borrelhapjes, feestelijk, lekker en gezondDe borrelhapjes blijven mateloos populair, maar dat neemt niet weg dat de vette frituurhap langzaam terrein aan het verl…
Snelle, maar heerlijke pastasausSnelle, maar heerlijke pastasausU heeft trek in pasta, maar geen zin om uren in de keuken te staan voor een heerlijke saus en geen trek in een simpele k…

Snel op energie met linzen: twee receptenSnel op energie met linzen: twee receptenMet linzen kun je veel. Deze peulvruchten komen in meerdere kleuren en vormen voor. Alle soorten linzen passen goed in s…
Gevulde paprika uit de oven met vis en roomsausGevulde paprika uit de oven met vis en roomsausGevulde paprika uit de oven met vis en roomsaus - ontdekt via een klein tapasrestaurantje op de boulevard in Kralendijk,…
Jsluurman (12 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.