Recepten voor een Griekse tafel

Recepten voor een Griekse tafel Een tafel vol met lekkers en de gezelligheid van vrienden en familie om je heen, wat wil je nog meer? Dit is ideaal voor de donkere wintermaanden, maar kan ook heel goed op de zomerse picknicktafel. Geniet van een Griekse tafel voor vier personen met recepten voor souvlaki, dolmades, Griekse salade en gevulde paprika. Eten is in Griekenland erg belangrijk, het neemt in de dagelijkse invulling een grote plaats in. De Grieken nemen vaak twee warme maaltijden op een dag, maar ook zijn de salades niet weg te denken uit een standaard Griekse maaltijd.

De meeste Griekse gerechten zijn typisch mediterraans, met veel knoflook, olijven, olijfolie, zout en lamsvlees. Ze gebruiken verse, lokale producten. Wees niet verrast als je variaties van Griekse recepten terugziet in de Turkse of Italiaanse keuken.

Souvlaki

Souvlaki betekent in het Grieks 'spiesje'. Je kunt op verschillende manieren spiesjes maken, met bijvoorbeeld lamsgehakt of varkensvlees. Dit recept is voor kipfilet gemarineerd met oregano.

Het woord 'oregano' is afgeleid van het Griekse ‘oros’ (wat berg betekent) en ‘ganos’ (wat vreugde betekent). Het verhaal gaat dat Aphrodite oregano heeft verheven tot vredessymbool en dat de Romeinen hun vriendschap toonden door bosjes oregano aan elkaar te geven. Vandaag de dag staat oregano bekend als een gezond kruid, dat schadelijke bacteriën te lijf gaat en erg goed is voor het immuunsysteem.

Ingrediënten

  • Twee stuks kipfilet
  • Oregano
  • Sap van een citroen
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  • Snijd de kip in stukjes van ca. 1 bij 2 cm.
  • Marineer met olijfolie (gebruik altijd extra vierge), zout, peper en oregano.
  • Laat intrekken tot vlak voordat je de maaltijd gaat serveren, ca. 3 uur.
  • Bak of wok de kipblokjes op hoog vuur gaar en besprenkel ze eventueel aan tafel met vers citroensap.
  • Je kan ze ook aan een stokje rijgen en op de braai, grill, barbecue leggen.

Griekse salade

Een gezond en erg lekker gerecht is de Griekse salade. Je kunt dit een paar uur van te voren maken. Zorg ervoor dat je goede olijfolie gebruikt. Kies voor extra vierge olijfolie. Dit is olie van de eerste persing, waarbij er alleen met druk geperst is en er niets is verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt. De extra vierge olie is van de beste kwaliteit en heeft de meest uitgesproken smaak (in tegenstelling tot de gewone vierge olie, die een iets neutralere smaak heeft). Neem geen geraffineerde olijfolie, want bij raffinage worden onzuiverheden uit de olie gehaald, wat ervoor zorgt dat ook de smaak verloren gaat. De gewone olijfolies zijn mengsels van geraffineerde olie en (extra) vierge olie, waardoor deze ook een minder goede smaak heeft.

Ingrediënten

  • Paprika
  • Bakje cherry tomaatjes
  • Komkommer
  • Ui
  • Olijven (groene, zonder pit)
  • Feta
  • Oregano
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  • Snijd de paprika, tomaten, komkommer, ui, zakje olijven en feta.
  • Doe er flink wat olijfolie, zout, peper en oregano bij.
  • Laat dit alles een paar uur intrekken.

Tzatziki

Tzatziki is een traditioneel Grieks gerecht, dat vaak wordt gegeten met brood erbij. Het bevat veel knoflook, dus je kunt ervoor kiezen verse knoflook te gebruiken. Verse knoflook is frisser en zachter dan gedroogde knoflook en dus ideaal als je het niet gaat verwerken (dus daadwerkelijk rauw eet, in plaats van gebakken of gestoomd). De teentjes zijn groter en sappiger dan de teentjes gedroogde knoflook en een voordeel is dat verse knoflook uiteindelijk je adem iets meer spaart.

Ingrediënten

  • Griekse yoghurt
  • Komkommer
  • Twee of drie teentjes knoflook geperst
  • Verse dille (of uit een potje)

Bereidingswijze

  • Schil een komkommer en rasp deze en knijp, wring, druk deze goed uit, zodat er geen vocht meer uitkomt.
  • Meng de yoghurt en de komkommer.
  • Voeg knoflook, zout, peper en dille toe.
  • Laat dit alles een paar uur intrekken.

Dolmades

Dolmades worden niet alleen in Griekenland veel gegeten, maar je ziet ze bijvoorbeeld ook vaak in de Turkse keuken. Het zijn gevulde druivenbladen. De druivenbladen zijn te koop bij Turkse winkels, vaak in vacuüm verpakt. Het is soms lastig de bladen uit elkaar te halen, zonder ze te scheuren. Wees voorzichtig en gebruik een klein straaltje water uit de kraan om de bladen te splitsen.

Ingrediënten

  • 200 gram rundergehakt
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • Druivenbladen (te koop bij Turkse winkels)

Bereidingswijze

  • Rul gehakt en strooi er oregano, zout en peper over.
  • Kook zilvervliesrijst.
  • Meng de rijst met het gehakt, wel zo dat de verhouding iets meer gehakt dan rijst is.
  • Haal de druivenbladen uit het potje en spoel ze blad voor blad goed af en laat ze een beetje uitlekken. Daarna kan je de vulling erin doen en ze oprollen. Je legt ze met de onderkant naar boven, dan snij je het steeltje eraf, legt er een eetlepel mengsel in en dan moet je goed de uiteinden naar binnen klappen, zodat je echt een pakketje hebt.
  • Bak de dolmades op medium hoog vuur, zodat de de bladeren even wat donkerder zijn. Daarna moeten ze nog een half uur sudderen. Als je ze even laat afkoelen in de koelkast voor je ze serveert, worden ze steviger. Daarna kunnen ze in de magnetron eventueel weer opgewarmd worden.

Gevulde paprika

De basis van de Dolmades - rijst en gehakt - kan je ook gebruiken voor de vulling van paprika's. Je zorgt er dan voor dat je de kruiden niet door elkaar haalt. Als je de paprika's serveert tezamen met andere gerechten, kan je kleine paprika's gebruiken. Rode, oranje en gele paprika's zijn het lekkerst en het zoetst.

Ingrediënten

  • 200 gram rundergehakt
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 4 kleine rode paprika's

Bereidingswijze

  • Rul gehakt en strooi er paprikapoeder, zout en peper over.
  • Kook zilvervliesrijst.
  • Meng de rijst met het gehakt, wel zo dat de verhouding iets meer gehakt dan rijst is.
  • Neem een aantal kleine rode en lekker stevige paprika's en kook ze drie minuten (niet te hard).
  • Als ze een beetje afgekoeld en handelbaar zijn, snijd je het kopje eraf.
  • Zorg dat ze uitgelekt zijn en bestrooi de binnenkant met zout.
  • Vul ze lekker vol met het mengsel, druk het goed stevig met een lepel aan.
  • Als je de paprika's eerder maakt dan dat je ze serveert, kan je ze even opwarmen in de oven.

Ouzo en metaxa

Ouzo is een typisch Griekse sterke drank, gemaakt met kruiden als anijs en venkel. Neem voor het eten lekker een ouzo'tje gecombineerd met wat hapjes als olijven en feta. Na het eten nemen Grieken wel eens een metaxa. Dit is tevens een sterke drank, maar meer vergelijkbaar met cognac. Je kunt metaxa krijgen in 3, 5, 7 of 12 sterren. Hoe meer sterren, hoe beter kwaliteit van de metaxa.
© 2015 - 2024 Jsluurman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tzatziki: Grieks (bij)gerechtTzatziki is een Grieks traditioneel gerecht. En wordt gemaakt van Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kru…
Vlees bij de Griek van bifteki tot souvlaki, wat is wat?Vlees bij de Griek van bifteki tot souvlaki, wat is wat?Gyros, souvlaki, bifteki, tigania, keftedakia. Je hebt het vast allemaal wel eens op een menu van een Grieks restaurant…
Quinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoaQuinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoaQuinoa is tegenwoordig bijna overal te verkrijgen. Quinoa is populair. Hoe kun je lekker koken met quinoa en welke recep…
Griekse moussaka met Griekse salade en een wijnadviesGriekse moussaka met Griekse salade en een wijnadviesDe Grieken houden van geweldig goed eten en natuurlijk mag een glas wijn niet ontbreken. In dit artikel vindt u een rece…

Gevulde paprika uit de oven met vis en roomsausGevulde paprika uit de oven met vis en roomsausGevulde paprika uit de oven met vis en roomsaus - ontdekt via een klein tapasrestaurantje op de boulevard in Kralendijk,…
Flensjes en appelbeignets bakken met boekweitFlensjes en appelbeignets bakken met boekweitBoekweitmeel werd een tijd in Nederland als ouderwets gezien. De voedingsindustrie richt zich echter steeds meer op mens…
Jsluurman (12 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.