Feestelijke, eenvoudige bladerdeeghapjes

Feestelijke, eenvoudige bladerdeeghapjes Bladerdeeghapjes zijn vaak zeer makkelijk te maken en zijn toch erg lekker! Bladerdeeg heeft een vrij neutrale smaak en is om deze reden geschikt voor zowel zoete als voor hartige hapjes. Wanneer de winkel gesloten is of je toch wat tijd over hebt is het ook een optie om zelf bladerdeeg te maken, dit is meestal een stuk lekkerder!

Bladerdeeg

Bladerdeeg is voor weinig geld in iedere supermarkt wel te koop. Bladerdeeg bestaat uit zeer veel verschillende laagjes deeg waartussen steeds een laagje boter is aangebracht. Naast het bladerdeeg dat je in de supermarkt kan kopen is het natuurlijk ook een optie om zelf bladerdeeg te maken als bijvoorbeeld alle winkels al gesloten zijn.

Geschiedenis

Bladerdeeg wordt vaak ook wel korstdeeg genoemd. Men gaat er vanuit dat het deeg uit Frankrijk afkomstig is. Bladerdeeg is een ontdekking uit de zeventiende eeuw en is geheel per toeval ontdekt. Een banketbakkersjongen was vergeten om boter bij zijn deeg te doen, hij besloot boter tussen het deeg te doen en dit een aantal keren op te vouwen. Tot zijn grote verbazing steeg het deeg op en werd het luchtiger. Er bestonden eerder wel al een aantal andere soorten deeg die hierop leken, onder andere het deeg om baklava te maken.

Bladerdeeg zelf maken

Voor het maken van bladerdeeg zijn niet veel verschillende ingrediënten nodig. Toch is het zelfgemaakte deeg als het lukt veel lekkerder dan het deeg dat je in de supermarkt kan kopen.

Ingrediënten
  • 500 gram verse koude roomboter
  • 500 gram tarwebloem
  • 200 milliliter ijskoud water
  • Ongeveer 4 gram zout

De boter en het water moeten koud zijn omdat er op deze manier in de oven luchtbelletjes gevormd kunnen worden en het deeg dus luchtiger wordt.
Je kunt de hoeveelheden natuurlijk zelf aanpassen naar de hoeveelheid bladerdeeg die je wil maken, met deze hoeveelheden krijg je ongeveer een kilo bladerdeeg.

Bereiding
Meet de juiste hoeveelheid water af, zet deze als je de mogelijkheid hebt even in de vriezer om zo koud mogelijk te worden. Weeg vervolgens de juiste hoeveelheid bloem af en meng deze in een kom met het zout. Weeg de koude boter af en snij deze in kleine klontjes, de kontjes kneed je daarna door het mengsel van bloem en zout. Meng het mengsel net zolang tot het op broodkruimels gaat lijken. Dit is het moment om het ijskoude water eraan toe te voegen. Voeg niet al het water in een keer toe maar blijf kneden tot je een grote bol deeg hebt. Het verschilt heel erg per merk bloem hoeveel water de bloem op kan nemen. Zorg ervoor dat alle aanwezige boterklontjes in het deeg verdwenen zijn en je een glad deeg krijgt.
Laat het deeg hierna ongeveer drie kwartier in folie rusten in de koelkast.

Rol het deeg wanneer je het uit de koelkast hebt gehaald uit met een deegroller tot een grote platte lap. Het geheim van goed bladerdeeg is dat je het zeer vaak opnieuw moet opvouwen en weer opnieuw uitrollen. De grote hoeveelheid boter in het deeg zorgt ervoor dat de laagjes niet aan elkaar gaan plakken, minder hier dus ook zeker niet op!

Vouw de plak bij voorkeur twee keer van af de zijkant op zodat er drie verschillende laagjes ontstaan. Draai het deeg een kwartslag om en vouw het vervolgens weer in drie verschillende laagjes op. Leg het deeg vervolgens een halfuur in de koelkast. Deze stappen moet je een keer of vier herhalen om goed bladerdeeg te krijgen.

Je kunt het bladerdeeg hierna invriezen of er gelijk bladerdeeghapjes van maken. Wanneer je het bladerdeeg invriest moet er wel plasticfolie tussen de verschillende vellen gedaan worden, op deze manier zijn ze makkelijker van elkaar af te krijgen wanneer je het deeg wil gebruiken.

Lekkere bladerdeeghapjes

Er zijn zeer veel verschillende mogelijkheden om hapjes te maken met bladerdeeg. Het deeg is zowel geschikt voor zoete hapjes als voor hartige hapjes.

Pizzahapjes

Pizzahapjes zijn erg makkelijk te maken met tomatensaus en een vulling naar keuze. Vaak wordt er gekozen voor kaas, oregano en ham of salami. Smeer de saus op je plakje bladerdeeg en beleg deze met de kaas en het vlees. Strooi vervolgens oregano over. Rol het plakje bladerdeeg op en snij deze in plakjes. Doe ze ongeveer 15 minuten in de oven op 200 graden en klaar zijn je hapjes!

Tip! Voor een optimaal resultaat is het slim om aan een van de kanten het buitenste randje niet met saus in te smeren. Wanneer er wel saus zit zal het bladerdeeg minder goed dicht blijven plakken

Knakworstjes in bladerdeeg

Dit is een supereenvoudig recept dat vooral bij kleine kinderen erg in de smaak valt, het is eigenlijk een makkelijke versie van worstenbroodjes. Koop in de winkel een blikje kleine knakworstjes en koop/maak bladerdeeg. Snij het bladerdeeg vervolgens in reepjes van ongeveer 1,5 cm breed. Rol deze reepjes om je kleine knakworstje. Leg ze even in de oven op ongeveer 200 graden en klaar is je simpele maar erg lekkere hapje!

Tip! Smeer het bladerdeeg nadat je het opgerold hebt in met het eigeel van een ei. Het eigeel zal zorgen voor een glimmend laagje op het bladerdeeg. Ook kun je er bijvoorbeeld een beetje geraspte kaas overheen doen om extra smaak toe te voegen.

Appelflappen

Appelflappen zijn qua bereiding in enkele minuten klaar en worden door bijna alle mensen wel op prijs gesteld. Zorg ervoor dat je voldoende appels, suiker, kaneel en natuurlijk bladerdeeg in huis hebt. Snij de appels die je wil gebruiken in zeer kleine stukjes, de hoeveelheid is helemaal afhankelijk van het aantal appelflappen dat je wil maken. Voeg aan deze stukjes vervolgens de kaneel en de suiker toe. Neem je plakjes bladerdeeg, schep het mengsel erop en vouw deze schuin dubbel in een driehoek formaat. Verwarm de oven voor op 200 graden en bestrooi de appelflappen eventueel nog met extra suiker aan de buiten kant. Bak de appelflappen in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.

Quiche-cupcakes

Het is ook een mogelijkheid om mini-quiches van bladerdeeg te maken. Er zijn verschillende vullingen mogelijk en je kunt zelf bedenken wat je lekker lijkt.
Een mogelijke variant is een mini-quiche met prei, ei en bacon. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Snij de prei en roerbak deze ongeveer 4 minuten in een pan. Doe de prei in een kom en meng het met de eieren en de bacon. Voor 1 prei worden 2 eieren en 75 gram bacon aangeraden. Naar eigen smaak kun je eventueel nog wat peper, zout en curry poeder toevoegen. Bedek een cupcakevormpje aan de buitenkant met bladerdeeg en vul hem met dit mengsel. Doe de vormpjes ongeveer 25 min in de oven tot je ziet dat ze mooi goudbruin zijn en het mengsel gaar is.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept voor bladerdeeghapjes met gehaktvullingRecept voor bladerdeeghapjes met gehaktvullingDeze hartige snacks zijn makkelijk te maken. En kunnen ook als hoofdgerecht geserveerd worden. Volgt u de stappen goed,…
Kids koken zelfVier leuke gerechtjes voor kinderen om zelf te maken, of met een klein beetje hulp van papa of mama.
Een aantal lekkere, hartige high tea-hapjesEen aantal lekkere, hartige high tea-hapjesSteeds vaker worden er high tea's gehouden in Nederland. Tijdens een high tea wordt er veel thee gedronken en worden er…
De verjaardag, lekkere en makkelijke hapjes voor op tafelDe verjaardag, lekkere en makkelijke hapjes voor op tafelTijdens een verjaardag kan je heel veel verschillende hapjes op tafel zetten maar meestal blijven we toch enigszins hang…

Surinaams-Hindoestaans recept, zelf eenvoudig roti makenSurinaams-Hindoestaans recept, zelf eenvoudig roti makenSoms moet je even die traditionele keuken uit voor nieuwe ideeën. Zo ook nu, want roti maken is normaal gesproken een ar…
Winterse maaltijd: paprikasoepPaprikasoep is bij uitstek geschikt om in de winter te eten. Hoewel je bij winter misschien niet direct denkt aan paprik…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Songchai, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bladerdeeg
  • https://www.weekendbakery.com/posts/heb-je-even-zelf-snel-bladerdeeg-maken-doe-je-zo/
  • http://www.smulweb.nl/recepten/bladerdeeghapjes
  • http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/index.php?t=8&h=95
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.