Indisch koken: soorten brood en recepten

Indisch koken: soorten brood en recepten Indiërs eten net als wij elke dag brood maar gaan nooit naar de bakker. Ze bakken namelijk elke dag zelf hun brood. Wat ze echter op tafels zetten, lijkt in geen enkel opzicht op het brood dat wij in Nederland of België gewoon zijn. Een Indiër belegt ook nooit zijn brood. Het dient eerder als bestek! Ze hebben dan ook heel wat soorten brood die een meerwaarde geven aan hun gerecht. Zo eten ze in het noorden vaak naan terwijl men in het zuiden puri of chapati zal serveren. Maar hoe maak je naan, puri of chapati?

Verschillende soorten brood

Roti? Roti!

De verzamelnaam voor brood is ‘roti’. In India heb je heel wat verschillende broden, vooral ongedesemde platbroden van volkorenmeel met nog méér regionale variaties. Het meest gangbare is chapati wat bestaat uit tarwebloem, water en soms olie. Het wordt gebakken in een platte koekenpan. Men zet de koekenpan er op een chulla, dat is een klein houtgestookt kleioventje op de binnenplaats, waardoor de chapati's een heerlijk, rokerige smaak krijgen. Wanneer men chapati'’s eet scheurt men er met de rechterhand behendig kleine stukjes af, die je vervolgens bij wijze van bestek vormt tot een schepje waarmee je groenten, rijst en zelfs linzensoep kan eten zonder te morsen. Deze broden worden vooral in het zuiden gegeten.

Tandoor, de magische oven

Wanneer je bij een dhaba eet, een eenvoudig wegrestaurantje waar heel wat vrachtwagenchauffeurs eten, zie je vaak een grote lemen oven, een tandoor. Een man zal daar de hele dag naan bakken, een gedesemd brood. Met zijn blote handen plakt hij de broden aan de binnenkant van de oven en met twee metalen stokken haalt hij ze er vers gebakken weer uit. Je kunt ze uiteraard zo eten maar men kan ook knoflook, ghee of kaas toevoegen indien men dat wenst. Naan wordt vooral in het noorden van India gegeten. Je hoeft geen tandoor te hebben om lekkere naan te bakken. Koop echter geen kant-en–klare naan want dat smaakt toch niet hetzelfde als zelfgebakken heerlijke, geurige naan.

Bron: Claude Renault, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Claude Renault, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Chapati

Chapati is de meest populaire broodsoort in India. Zelfs heel jonge meisjes bakken ze met het grootste gemak op open vuurtjes of een chulla. Ze worden gemaakt met attameel dat men bij ons kan kopen in een toko.

Ingrediënten

  • 2 koppen attameel
  • 1 kop water
  • 1 theelepel zonnebloemolie

Bereidingswijze

Meng de ingrediënten met je handen tot een kleverig, soepel deeg. Maak ongeveer tien bolletjes van gelijke grootte en laat ze even liggen. Verhit een heel licht met zonnebloemolie ingevette koekenpan en rol ondertussen met een deegrol de deegbolletjes tot een ronde dunne plak. Indien het deeg te kleverig is, besprenkel de tafel dan met wat attabloem om te voorkomen dat het aan de tafel gaat kleven. Bak daarna de chapati’s op middelmatig vuur tot de onderkant bruine vlekken gaat vertonen (na ongeveer 30 seconden). Doe hetzelfde met de andere kant. Hou de chapati’s warm en serveer onmiddellijk. Vaak worden chapati’s geserveerd met een curry.

Naan

Naan wordt vaak in het noorden gegeten en dient eveneens als een soort van lepel om groenten op te scheppen. Bij een traditionele Indiase maaltijd serveert men er per persoon een twee- of drietal. Men eet eerst de curry met naan om vervolgens de rest van de curry met rijst op te eten. Tegelijkertijd rijst en naan eten, zorgt voor oprispingen van de maag.

Ingrediënten

  • ¾ warm water
  • 1 theelepel droge gist
  • 2 koppen tarwebloem
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 mespunt bakpoeder
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2,5 eetlepels dikke yoghurt ( Griekse of Turkse)
  • ¼ kop bloem voor de deegplank
  • Bakpapier

Bron: Mrsdkrebs, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Mrsdkrebs, Flickr (CC BY-2.0)
Bereidingswijze
Laat de gist 10 minuten weken in het water zodat het actief kan worden. Meng de bloem, suiker, zout en het bakpoeder in een kom. Voeg dan de yoghurt en olie toe en meng het met je handen door elkaar tot het kruimelig wordt. Roer de gist goed door zodat het opgelost is en voeg het aan het deeg toe. Kneed nu alles tot je een gelijkmatige deegbal hebt. Zet het deeg weg op kamertemperatuur in een met een schone doek afgedekte kom en laat het drie tot vier uur rijzen.

Als het deeg goed gerezen is, verwarm je de oven op 260 graden en kneed je het deeg nog even op een met bloem ingewreven deegplank of tafel. Verdeel het deeg in vier bollen van een gelijke grootte en rol deze tot een ovale plak van bijna een centimeter dik. Niet dikker! Besprenkel de plakken met wat water en bak 5 minuten lichtbruin op een met bakpapier bedekte bakplaat. Ze moeten een bobbelige structuur krijgen. Wanneer je knoflook of kaas wil toevoegen doe je dat op het einde. Wanneer ze uit de oven komen, besprenkel je ze met knoflook, ghee of kaas.

Bron: Nociveglia, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Nociveglia, Flickr (CC BY-2.0)

Puri

Puri wordt vaak geserveerd als snack, als licht hapje of als ontbijt. In India eet men het vaak met een aardappelmengsel. Je kan het echter ook combineren met tal van vegetarische curry's. Omdat het gefrituurd wordt, is het minder aangeraden ze te combineren met vettige schotels of curry's.

Ingrediënten

  • 1 kop attameel ( gezeefd)
  • ¼ theelepel zout
  • ½ kop water
  • 1 theelepel zonnebloemolie
  • Zonnebloemolie om te frituren in wok

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg. Kneed tot het deeg niet te kleverig meer is maar zeker ook niet te droog. Maak kleine balletjes die je uitrolt tot ronde deeglapjes van ongeveer een halve centimeter dik. Verhit een flinke laag zonnebloemolie (minimaal 7 centimeter) in een wok. Doe bij wijze van test een klein stukje deeg in de olie. Wanneer dit onmiddellijk gefrituurd naar de oppervlakte komt, is de olie heet genoeg.

Laat één van de uitgerolde plakken in de olie zakken en terwijl deze opzwelt en naar de oppervlakte komt, moet je ervoor zorgen dat ook de bovenkant goed met olie bedekt blijft. Dit helpt de puri te doen zwellen. Laat ze op keukenpapier even uitlekken. Dien zo snel mogelijk op!
© 2015 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenvoudige Indiase kipcurry met zelfgemaakte rotiEenvoudige Indiase kipcurry met zelfgemaakte rotiEen echte Indiase curry is helemaal niet moeilijk om te maken en ook het brood is simpel zelf te maken. De smaak van een…
Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder kool…
De broodmachineDe broodmachineWat is er niet lekkerder om 's morgens wakker te worden met de geur van vers gebakken brood. U hoeft nu niet meer naar d…
Recepten vis sandwichesRecepten vis sandwichesSandwiches doen het altijd goed. Het ontbijt, de lunch, een picknick of zomaar tussendoor. Er zijn talloze mogelijkheden…

Indisch koken: rijstgerechten en receptenIndisch koken: rijstgerechten en receptenEr zijn schattingen dat rijst het dagelijks hoofdvoedsel is voor meer dan de helft van de wereldbevolking. In India, waa…
Indisch koken: het belang en de kracht van kruidenIndisch koken: het belang en de kracht van kruidenIndiase vegetarische gerechten koken betekent dat je veel werkt met bladeren, zaden, wortels en schors. Van okergeel kur…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 10-06-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.