Lekkere hapjes net even anders

Lekkere hapjes net even anders We vinden het allemaal leuk om voor het gezin of voor de visite lekkere hapjes gereed te zetten. De chips en toastjes met kaas of worst kennen we nu wel, dus gaan we net even anders doen. Soms is dat wat meer werk, maar als je het bijvoorbeeld combineert met een luchtige avondmaaltijd, kan het een prima combinatie zijn. Maar het kan ook ingezet worden als je dusdanig laat thuis komt dat het geen volledige maaltijd meer gaat worden. Gerechtjes zoals onderstaand zijn weergegeven zijn gebaseerd op 2 personen, maar het is eenvoudig om een veelvoud te nemen als je het voor een groep wilt presenteren. Het gaat om hapjes die net even anders zijn dan het geijkte wat we nogal eens voorschotelen of voorgeschoteld krijgen. Het zijn ook iets grotere hapjes dan gangbaar, maar zeker goed voor bijvoorbeeld halverwege de avond of in combinatie met een lichtere warme maaltijd te serveren. Als je visite langer over de vloer hebt, kan je deze hapjes ook prima combineren met een verse soep.
Als voordeel kan vermeld worden dat het allemaal gangbare ingrediënten zijn, materiaal wat sowieso in de meeste keukens terug te vinden is.

Eiercocotte

De eiercocotte is een luchtig hapje wat met name goed werkt als het niet té koud is. Bij koud weer gaat men immers bij voorkeur uit van wat zwaardere kost en de eiercocotte is redelijk luchtig. De presentatie in een cocotte ziet er overigens gezellig en net even anders dan anders uit.

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 100 gram diepvries erwtjes
  • 100 gram verse geitenkaas
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • sla
  • bruin stokbrood

Bereiding

Zet de oven aan op zo地 180 graden en blancheer in de tussentijd de erwtjes in een beetje gezouten water. Spoel ze na zo地 2 tot 3 minuten af moet koud water.
Vet de cocottes (klein vuurvast pannetje) in met wat olijfolie en verdeel de erwtjes er in. Boven iedere cocotte een eitje breken, doe er wat peper en zout naar smaak bij en verdeel daarna de geitenkaas over de cocottes.

Ze de cocottes in een grote braadslee die je voor de helft vult met kokend water. Zet de braadslee voor zo地 kleine 10 minuten in de oven. De dooier moet eigenlijk zacht blijven. Als de cocottes uit de oven komen kan je deze presenteren met een beetje sla en wat stokbrood.

Tonijn- en zalmbitterballen

Een bitterbal gaat er bij iedere borrel wel in, dat is al heel lang zo. Behalve de betere rundvleesbitterbal (bij voorkeur handgemaakt), krijgt men vaak de gewone diepvriesbitterbal voorgeschoteld. Betere merken of of niet ... de eigengemaakte bitterbal is altijd beter. Deze tonijn- of zalmbitterbal is sowieso anders, want het gegeven dat er vis in zit, geeft zeker een andere bite.

Ingrediënten

  • 150 gram tonijn
  • 150 gram zalm
  • 3 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • bieslook
  • citroensap
  • olijfolie
  • paneermeel
  • kokosolie
  • peper en zout

Bron: Stevepb, PixabayBron: Stevepb, Pixabay
Bereiding
Meng de tonijn en zalm (afzonderlijk) in de keukenmachine met wat bieslook, ieder 1 ei, ieder 1 eetlepel olijfolie en ieder 1 teentje knoflook. Maak er een stevige massa van en voeg nog wat peper en zout naar smaak toe. Laat de tonijn en zalm massa opstijven in de koeling (ingepakt in wat folie).

Doe het overgebleven ei op een diep bord en het paneelmeel op een ander diep bord. Als de tonijn en de zalm gereed is, maak je er mooie stevige balletjes van rol deze door het ei en daarna door het paneermeel. Leg ze op een bord tot je alles gereed hebt. Doe de kokosolie in een wok, als de olie goed heet is, bak je de balletjes voor zo地 5 minuten in de kokosolie en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Presenteer ze met bijvoorbeeld een zelfgemaakte mayonaise met bieslook of wasabi.

Makreel met pureehapjes

Puree verwacht je niet als hapje, maar puree vult goed en kan je gemakkelijk een "eigen" smaak geven. Combineer je het met makreel, een vis met een typische smaak, dan maak je het tot iets speciaals. Als je enkele bolletjes op een mooi bordje presenteert, ziet het er ook nog feestelijk uit. Kleiner presenteer je het als lepelgerecht.

Ingrediënten

  • 1 gestoomde makreel
  • 250 gram kruimige aardappels
  • 1 eetlepel magere melk
  • 20 gram Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 40 gram basilicum

Bereiding

Maak de gestoomde makreel schoon en leg deze in de folie even in de oven om warm te worden. Doe intussen de kruimige aardappels in de pan met water en breng het aan de kook. Laat de aardappelen zo地 15 minuten op laag vuur doorkoken. Giet het daarna af en voeg daarna de melk toe en stamp het tot een fijne massa. Maak ook een fijne massa van de Parmezaanse kaas, knoflook en basilicum (bij voorkeur in een keukenmachine).

Als de aardappelen een fijne massa is, doe dan de overige samengevoegde ingrediënten erbij en maak de makreel klein en roer deze er als laatste doorheen. Presenteer het bijvoorbeeld als 2 bolletjes (met de ijscoupe) op kleine bordjes met een taartvorkje als hapje of 1 bolletje als lepelgerecht.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gemakkelijke borrelhapjes: Rookvlees met roomkaas en wrapsBent u de standaard hapjes zoals een stukje kaas, worst en een komkommer helemaal zat en wilt u eens wat unieks op tafel…
Simpele hapjes voor een feestSimpele hapjes voor een feestHeb je binnenkort een feest(je)? Lekkere hapjes zijn heel goed zelf te maken! En moeilijk of duur hoeft het echt niet te…
Lekkere en eenvoudige hapjes voor de verjaardagLekkere en eenvoudige hapjes voor de verjaardagBlokjes kaas en borrelnootjes doen het op een verjaardag altijd erg goed. Toch kan het heel leuk zijn om eens iets ander…
Pittige borrelhapjes met rundergehaktPittige borrelhapjes met rundergehaktHet voordeel van rundergehakt is dat je het zo pittig kan maken met verschillende ingrediënten als je maar wilt. Het geh…

Lekkere recepten eenvoudig en gezondLekkere recepten eenvoudig en gezondWe willen gezond eten en eigenlijk willen we er niet al te veel moeite voor doen. Er zijn allerlei initiatieven waar je…
Rolmops: naam, ontstaan en receptRolmops: naam, ontstaan en receptDe rolmops is een opgerolde gefileerde zure haring, waarin lange gekrulde uitjes zitten. Vaak worden er ook augurkjes in…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.