Roomboter maken recept. Roomboter klaren

Roomboter maken recept. Roomboter klaren Roomboter maken is eigenlijk heel gemakkelijk. Het enige wat je nodig hebt is slagroom, een schone pot, en een beetje geduld. Zelfgemaakte roomboter smaakt meestal nog lekkerder dan roomboter die je in de winkel koopt. Het is daarom ook erg leuk om eens uit te proberen. Je eigen roomboter kan je vervolgens op je brood smeren, maar je kunt er ook mee bakken. Om heet te bakken met roomboter kan je de boter zelf klaren. Om gewone roomboter te maken gebruik je een schone pot, deze vul je voor een kwart met verse niet geklopte slagroom. Je kunt het beste een pot met een schroefdeksel nemen. De pot moet in elk geval goed afsluitbaar zijn. Ga als volgt te werk:
  • Begin met de pot te schudden. Je hoor de room dan klotsen. Als je geen klotsend geluid meer hoort, dan is de room in geklopte slagroom veranderd.
  • Als je niets meer hoort klotsen in de pot, is de room dus slagroom geworden. ga nu door met schudden, totdat de slagroom weer klotsende geluiden begint te maken. Dit betekent dat je doorgeschud hebt totdat de room zich geschieden heeft van het vocht. Het vocht is karnemelk. Dit moet eraf gegoten worden
  • Zet een zeefje op een beker en giet het vocht en de boter in de zeef. De boter blijft achter, de karnemelk zakt in de beker
  • Ook al ziet het er nu uit als boter, de boter is nu nog niet helemaal klaar. Deze moet eerst nog gewassen worden om de karnemelk resten eruit te spoelen

Boter wassen

  • Om de boter te wassen gooi je de uitgelekte boter van de zeef over in een schone kom
  • Daarna gooi je een scheutje water op de boter. Het water duw je met de achterkant van een schone soeplepel door de boter. Het water wordt daardoor troebel. Dit giet je af. Daarna gooi je opnieuw schoon water bij de boter. Dit moet steeds slechts een scheutje water te zijn. Duw deze weer met een schone lepel door de boter. Als het water weer troebel wordt giet je het weer af. Herhaal deze procedure totdat het water niet meer troebel wordt. Giet ook dat water af
  • Je zelfgemaakte roomboter is nu klaar voor gebruik

Wat kan je doen met zelfgemaakt roomboter?

Roomboter is een geliefd product. Je kunt het natuurlijk op je brood smeren, maar je kunt er ook vlees in braden en een lekker jus van maken. Roomboter is ook geschikt als ingrediënt voor veel producten dei je in de oven bakt, zoals cake en koekjes bijvoorbeeld. Van je verse roomboter kan je ook kruidenboter maken.

Hoe kan je gezouten boter maken?

Boter zouten is niet moeilijk. Los zout (naar smaak) op in een eetlepel warm water. Laat het water afkoelen tot het lauw is en gooi het met het opgeloste zout over de boter. Meng het door de (op kamertemperatuur bewaarde) boter met een mixer of handmatig met een vork. Daarna in de ijskast zetten

Kruidenboter ingrediënten

Om kruidenboter te maken van je zelfgemaakte boter, heb je de volgende ingrediënten nodig:
  • zelfgemaakte roomboter
  • sap van een halve citroen
  • enkele knoflookteentjes
  • enkele takjes peterselie (gewone peterselie is prima, krulpeterselie kan ook maar vergt meer snijwerk)
  • wat verse bieslook
  • zout en peper of Aromat
  • eventueel een eetlepel mayonaise

Kruidenboter maken

Het is het beste als de boter op kamertemperatuur is. Leg de boter op een schoon bord of in een schone schaal, en pers de knoflooktenen er boven uit met een knoflookpers. Je kunt de knoflook ook met een scherp mes heel fijn snijden. Je moet de knoflook eerst pellen, daarna pas uitpersen of in kleine stukjes snijden.
  • peterselie wassen en in kleine stukjes snijden
  • bieslook wassen en in snippers snijden
  • voeg de kruiden aan de boter toe
  • voeg 1 eetlepel citroensap door de boter (de citroensap mag ook uit een flesje komen)
  • voeg zout en peper naar smaak toe. Het mag ook Aromat en peper zijn
  • om de kruiden door de boter te mengen kan je kiezen voor een mixer, maar met een vork gaat het ook prima. Wat ook erg lekker is: een eetlepel mayonaise toevoegen aan de kruidenboter. Daardoor wordt de boter beter smeerbaar en de smaak past goed bij kruidenboter

Boter klaren

Roomboter staat erom bekend dat je er ook goed in kunt bakken, maar roomboter verbrandt ook snel in de pan. Om het verbranden van roomboter te voorkomen kun je roomboter klaren. Boter klaren is dus een methode om roomboter zodanig te bewerken dat je er heet mee kunt bakken zonder dat de boter verbrand. Hoe kan je zelf boter klaren?
  • Om boter te klaren heb je een pan met water nodig, met daarin een kleiner pannetje. Je smelt de boter Aux bain-marie, zodat het water in de onderste pan kookt
  • De gesmolten boter in de bovenste pan, wordt donkergeel van kleur. Aan het oppervlakte zie je kleine witte deeltjes drijven schep deze er voorzichtig uit met een schuimspaan
  • Als de boter helder is en helemaal gesmolten, kan je deze gesmolten geklaarde boter gebruiken om heet in te bakken. De romige smaak van roomboter gaat dan niet verloren
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is margarine gezond of ongezond ten opzichte van roomboter?Is margarine gezond of ongezond ten opzichte van roomboter?Het smeren van roomboter of margarine op brood zorgt ervoor dat we diverse vitaminen en mineralen binnenkrijgen, zoals o…
Wat heb ik in de kuipWat heb ik in de kuip? Heb jij dat ook je staat voor het schap in de supermarkt en denkt wat moet ik kiezen? Er is zovee…
Verschil tussen margarine en boterVerschil tussen margarine en boterBoter gebruik je om te bakken en te braden, margarine om op je brood te smeren. Toch denken veel mensen dat boter en mar…
Pepernoten zelf klaarmaken, met en zonder glutenPepernoten zelf klaarmaken, met en zonder glutenHet sinterklaasfeest is onverbrekelijk verbonden met peper- en kruidnootjes. Je kan ze soms zelfs al in de zomer in de w…

Typisch Brabantse gerechtenWel bekend in Nederland maar ook direct over onze landsgrens, weten we maar al te goed dat Brabanders Bourgondiërs van d…
Hoe maak je suikervrije oliebollen en appelflappen?Hoe maak je suikervrije oliebollen en appelflappen?Oud en nieuw is het grote feest waarmee we het jaar afsluiten. We kijken terug op de gebeurtenissen van het jaar ervoor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • http://youtu.be/KQmylt8EuGA
  • http://youtu.be/gKpftSzT-XU
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.