Hoe maak je suikervrije oliebollen en appelflappen?

Hoe maak je suikervrije oliebollen en appelflappen? Oud en nieuw is het grote feest waarmee we het jaar afsluiten. We kijken terug op de gebeurtenissen van het jaar ervoor en blikken ook vooruit; veelal in de vorm van goede voornemens. Een populair en veel voorkomend goed voornemen is afvallen. Waarom niet meteen beginnen met een recept voor suikervrije oliebollen en suikervrije appelflappen?

De recepten

Hieronder staat in stapjes uitgelegd hoe je zelf suikervrije oliebollen en suikervrije appelflappen kunt maken. Eerst wordt uitgelegd hoe suikervrije oliebollen gemaakt worden. Daarna wordt er beschreven hoe suikervrije appelflappen gemaakt kunnen worden. De totale bereidingstijd van beide recepten is ongeveer 30 minuten en het is hartstikke simpel. Genieten maar!

Voordat je begint, heb je de volgende ingrediënten nodig voor 6 tot 8 oliebollen

  • 1 zakje biologische gist
  • 240 gram amandelmelk (zonder toegevoegde suikers)
  • 240 gram speltmeel
  • 1.5 theelepels citroensap (zelf persen uit een citroen of in apart flesje te koop)
  • 2 theelepels kaneel
  • een snufje/ klein beetje zout
  • kokosolie (om de oliebollen in te bakken)
  • en belangrijk voor de zoete smaak: 120 gram krenten en/of rozijnen

Bereidingswijze suikervrije oliebollen

  1. Weeg alle bovenstaande ingrediënten af en zet ze klaar op het aanrecht.
  2. Verhit de amandelmelk in een pannetje tot deze lauw aanvoelt. Voeg dan het gist, het kaneel, de citroensap en het snufje zout bij de amandelmelk. Er ontstaan nu een soort papje.
  3. Verplaats het meel in een kom en meng het papje uit het pannetje er door heen. Je kunt nu de rozijnen en/of krenten erbij voegen. Roer door het papje heen zodat alle krenten zich goed verspreiden. Het deeg van de oliebol is nu klaar.
  4. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een warme plek. Leg een droge (gewassen) doek op de oliebollen. Je zou dit gewoon in de oven of magnetron kunnen doen als deze uit staat. Zo staan de oliebollen op een beschermde plek!
  5. Na een uur gaan we verder aan de slag om de oliebollen te bakken. Verhit de kokosolie tot een temperatuur van 180°C.
  6. Pak het deeg uit de magnetron/oven. Pak een beetje beslag en creëer hier een bolletje van. Laat zodra dit gelukt is, deze in de kokosolie zakken. Bak de oliebol in 2 tot 3 minuten bruin en draai ze daarna met een lepel of een vork om en bak nog eens 2 tot 3 minuten.
7. Haal de oliebollen uit de pan als de tijd is verstreken. Laat de oliebollen uitlekken en afkoelen. Je kunt dit goed doen op een stuk keukenpapier, deze vangt een gedeelte van het vet op. Nog even wachten en de oliebollen zijn klaar!

Variaties op de oliebol met krenten en rozijnen

Nog geen genoeg van oliebollen? Je zou ook verschillende oliebollen kunnen maken, zodat je nog meer opties hebt om aan je gasten te laten proeven. Zo kun je een oliebol maken met stukjes gedroogd fruit of een appelflap met superfoods.

Variatie 1: Oliebol of appelflap met gedroogd fruit

Vervang de krenten en rozijnen met gedroogde cranberry's of gedroogde abrikozen. De rest van het recept blijft hetzelfde.

Variatie 2: Superfood Oliebol of Appelflap

Vervang de krenten en rozijnen met superfood: bv goji bessen en gedroogde blauwe bessen. De rest van het recept blijft hetzelfde.

Variatie 3: De hartige oliebol

Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om in plaats van een ouderwetse zoete oliebol, een lekkere hartige oliebol te maken.
Dan zijn dit de artikelen uit het recept die je zou moeten vervangen:
  • Vervang de appels met rode paprika's.
  • Vervang de rozijnen met maïskorrels. Gebruik dezelfde hoeveelheid gram.
  • Vervang de kaneel met koriander.

Voordat je begint, heb je de volgende ingrediënten nodig voor 8 appelflappen

  • 6 kleine appels (de Elstar is een zuurdere appel welke goed smaakt in een appelflap)
  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 2 theelepels kaneel
  • een handje kreetjes en/of rozijnen

Bereidingswijze suikervrije appelflappen

  1. Weeg alle bovenstaande ingrediënten af en zet ze klaar op het aanrecht.
  2. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  3. Ontdooi de plakjes bladerdeeg, bijvoorbeeld door ze even onder stromend koud water te houden.
  4. Schil de 6 appels, verwijder de klokhuizen en snij de appels in kleine blokjes.
  5. Mix de appels in een grote kom met de rozijnen en/of krenten en de twee theelepels kaneel.
  6. Leg een plakje bladerdeeg klaar en leg in het midden van het plakje bladerdeeg een handje vol met de appel mix.
  7. Vouw het bladerdeeg dicht en om de appelmix heen.
  8. Zorg ervoor dat alle randen dicht zijn. Zo niet, duw deze dan een beetje dicht.
  9. Leg de appelflappen op het bakpapier opeen bakplaat. Bak deze nu in 12 tot 15 minuten.
  10. De appelflappen zijn klaar als deze goudbruin zijn. Je kunt deze nu uit de oven halen en ze af laten koelen.

Toch een beetje zoet toevoegen aan de oliebol of appelflap?

De meeste mensen gooien poedersuiker over de oliebol of appelflap om de oliebol nog zoeter te laten smaken. Alhoewel we in de oliebol of appelflap zelf geen suiker hebben gebruikt, en de rozijnen/krenten zorgen voor een zoete smaak, zou je poedersuiker kunnen gebruiken om een zoete smaak op de oliebol of appelflap te creëren. Mocht je toch voor een gezond alternatief gaan, kun je ook kiezen om bijvoorbeeld zoetstof poeder te kopen en deze er lichtjes over te strooien. Daarnaast zou je gebruik kunnen maken van een klein beetje biologische jam om meer smaak te geven aan je oliebol of appelflap. Een andere tip is om een beetje cacaopoeder over de oliebol of appelflap te strooien.

Happy New Year en succes met de goede voornemens!
© 2015 - 2024 Christel-eke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oliebollen en appelflappenOliebollen en appelflappenÉén ding dat je niet mag vergeten met kerst en oud en nieuw is oliebollen en appelflappen. Lees in dit artikel hoe je ze…
Afvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en de decembermaand lijken vaak niet samen te gaan. Zijn net de kerstdagen geweest, dan staan oud en nieuw al w…
Recepten voor oliebollen en appelflappenRecepten voor oliebollen en appelflappenHet nieuwe jaar staat weer voor de deur en is het dus weer oliebollen en appelflappen tijd. Maar goed, hoe maak je nu ee…
Oliebol geschiedenisMet oud en nieuw eten we oliebollen en appelflappen. Heerlijk vet het nieuwe jaar in. Maar waar komt deze traditie vanda…

Roomboter maken recept. Roomboter klarenRoomboter maken recept. Roomboter klarenRoomboter maken is eigenlijk heel gemakkelijk. Het enige wat je nodig hebt is slagroom, een schone pot, en een beetje ge…
Traditioneel oliebollen receptTraditioneel oliebollen receptEen echte traditie, met oud en nieuw eten veel mensen in Nederland oliebollen, een origineel Nederlands recept dat uit d…
Bronnen en referenties
  • http://www.blijzondersuiker.nl/blog/recepten-2/recept-oliebollen/
Christel-eke (10 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.