Feestelijke hapjes met vlees

Feestelijke hapjes met vlees Een goed feestmenu begint met enkele lekkere hapjes. Zij zorgen voor een goed begin van de avond. Psychologisch gezien onthouden mensen het begin en het einde van een etentje het best. Dit wil zeggen dat de hapjes en het dessert het belangrijkste zijn om goed te scoren. Als men een aperitief schenkt, geef je ook best een hapje erbij zodat de drank niet in lege magen terecht komt. Hier vind je enkele recepten beschreven voor lekkere hapjes met vlees, geschikt voor de feestdagen.

Hapje van spek, kaas en ananas op een prikkertje

Dit is een gemakkelijk te bereiden hapje maar is erg lekker en smeuïg door de gesmolten kaas. Dit hartverwarmende hapje is ideaal als amuse voor het kerstdiner. Ook kinderen lusten dit hapje graag. Je kan de prikkers makkelijk vooraf maken, om ze dan voor het serveren kort in de oven te verwarmen. Het duurt een kwartier om deze prikker te maken.

Benodigdheden voor acht hapjes

  • 8 kleine blokjes kaas (best belegen, gesneden van een brok kaas)
  • 8 lapjes dun ontbijtspek
  • 16 blokjes ananas (is lekkerst vers, maar ook uit blik is geschikt voor dit hapje)
  • Cocktailprikkers

Bereidingswijze

Neem een blokje kaas en wikkel het spekje er rond. Prik het zo op de prikker dat het spekje vastzit rond het kaasje. Prik aan weerszijden van het blokje kaas en spek een stuk ananas. Herhaal voor de andere prikkers. Verwarm de oven voor op 180° C. Steek de prikkers er kort in, tot de kaas begint te smelten. Dit is ongeveer 5 minuten. Serveer ze warm.

Kip-curry hapje

Het bereiden van dit hapje duurt ongeveer een halfuur. Het is perfect mogelijk om enkele uren van te voren het recept te maken. Dit is een hapje met een frisse toets, en past heel goed bij een glaasje wijn of bubbels op een zomeravond. Indien gewenst kan je ook nog citroen toevoegen voor een nog frissere smaak. Kinderen eten dit over het algemeen graag.

Benodigdheden voor tien hapjes

  • 250 gr kipfilet
  • Ananas uit blik (vers kan ook)
  • Platte kaas
  • Mayonaise
  • Curry (kerrie) kruiden
  • Peper en zout
  • Eventueel peterselie om af te werken

Bereidingswijze

Kook de kipfilet, eventueel met een bouillonblokje, tot hij gaar is (circa 15 à 20 minuten). Laat deze afkoelen. Scheur of snijd het vlees. Scheuren is lekkerder omdat de vezels heel blijven. Versnijd de ananas in zeer kleine stukken. Doe de kip en de ananas in een schaal of mengkom. Doe er vier eetlepels mayonaise op en doe er evenveel eetlepels platte kaas op. Meng dit onder het vlees. Kruid met currykruiden en peper en zout. Er mag best veel curry op. Proef eens en kruid eventueel bij. Meng heel goed. Verdeel het mengsel in kleine potjes/hapjeslepels en werk af met gehakte peterselie.

Griekse paprikahapjes met gehakt

Deze paprikabootjes vinden hun oorsprong in Griekenland. Ze zijn erg eenvoudig om te maken en je hebt er weinig ingrediënten voor nodig. Het duurt een kwartier om ze te maken. Dit hapje past voor vele gelegenheden, voor etentjes in de zomer en winter. ls je geen feta lust, is mozzarella ook een optie.

Benodigdheden voor acht personen

  • 1 paprika (kleur naar keuze)
  • 200 g gehakt
  • Feta
  • Boter of olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Verwijder de zaadlijsten en het binnenste uit de paprika. Snijd hem in acht stukken (in de lengte). Ze vormen schaaltjes of bootjes. Bak het gehakt rul in een beetje boter of olijfolie. Kruid het met peper en zout. Verdeel de kleine stukjes gehakt over de paprikabootjes. Verbrokkel feta over het gehakt. Verwarm de oven voor op 180° C en bak de paprikaschaaltjes ongeveer 5 minuten.

Witloofschuitjes met wildpaté

Dit winters hapje is perfect voor de feestdagen. Bovendien is het eenvoudig te bereiden. Het is een leuke variatie op een toastje met paté en ziet er indrukwekkender uit. Men kan dit hapje snel last minute maken, maar kan ook ruim voor het opdienen bereid worden. Kinderen zijn minder te vinden voor dit hapje door de bittere smaak van rauw witloof.

Benodigdheden voor acht personen

  • 8 blaadjes witloof (van één of twee stronken witloof). Gebruik het hart niet.
  • Wildpaté van everzwijn, hert, fazant, …
  • Rode confituur (vijgenconfituur is erg lekker op paté)

Bereidingswijze

Spoel de witloofblaadjes. Schik ze op een bord. Snijd de paté in stukjes en leg een stukje op ieder witloofschuitje. Smeer een laagje confituur op de paté.

Rauwe hamkroketten

Deze rauwe hamkroketjes vinden hun oorsprong in het zuiderse Spanje. Serranoham heeft een speciale zoute smaak die de kroketten erg uniek maakt. Uiteraard hoef je niet serranoham te maken, andere soorten rauwe ham zijn ook erg lekker, zoals Parmaham uit Italië. Indien je een bordje tapas serveert, mag deze vleeskroket niet ontbreken. Maak de vulling zeker een dag op voorhand, paneren kan je op de dag zelf. De kroketten kan je ook invriezen.

Benodigdheden

  • 200 g serranoham
  • 2 sjalotten
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 750 ml melk
  • Schaal, ondiep
  • 2 eieren, losgeklopt
  • Peterselie
  • Paneermeel
  • Friteuse

Bereidingswijze

Snijd de serranoham en de sjalotten in zeer fijne stukken. Verhit de boter in een pot. Doe de sjalotten erbij en stoof ze op een matig vuur tot ze glazig worden. Doe er de bloem bij en laat even doorkoken. Giet de melk erbij en roer tot een gladde massa. Vergeet ook zeker niet goed te roeren in de randjes van de pot. Laat een vijftal minuten doorkoken. De saus mag niet te dun zijn. Doe er de serranoham en de peterselie in. Giet het mengsel in een beboterde platte schaal. Laat in de koelkast opstijven voor een nacht. Schep er de volgende dag bolletjes van. Neem drie potjes en doe een beetje bloem in de eerste pot, de losgeklopte eieren in een andere en paneermeel in de laatste pot. Wentel alle kroketjes in de bloem. Vervolgens wentel je alle kroketten in de losgeklopte eieren. Als laatste wentel je alle kroketten in het paneermeel. Leg ze op een schaal en laat ze nog even opstijven in de koelkast. Bak ze in hete frituurolie. Controleer of ze vanbinnen warm zijn.
© 2014 - 2024 Elineboon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rundergehakt receptenGehakt wordt al vele jaren in de keuken gebruikt. Enerzijds is het niet duur en anderzijds is het overal goed toe te pas…
Tapas hapjes met spekTapas zijn heerlijke kleine hapjes die ook in Nederland steeds bekender worden. In dit artikel vind je recepten voor tap…
Verrassende eenpansgerechten met fruitVeel mensen zullen niet snel fruit toevoegen aan een warm gerecht. Toch is er veel voor te zeggen om dat juist wel te do…
Bladerdeeg en filodeeg hapjesBladerdeeg en filodeeg hapjesIedereen kent de wel bekende appelflap, ja gemaakt van bladerdeeg. Maar wat voor hartige hapjes kun je allemaal maken me…

Traditioneel oliebollen receptTraditioneel oliebollen receptEen echte traditie, met oud en nieuw eten veel mensen in Nederland oliebollen, een origineel Nederlands recept dat uit d…
5x gezonde toetjesVaak wordt er bij het eten van toetjes een schuldgevoel opgeroepen. Een toetje is vaak een caloriebom die onnodig veel s…
Elineboon (5 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.