Pastarecepten met blauwe kaas en room, of met zalmsnippers

Pastarecepten met blauwe kaas en room, of met zalmsnippers Bij pasta denken we aan spaghetti, macaroni, tagliatelle, enzovoorts. Er bestaan veel pastarecepten. Als u uitgaat van een recept voor spaghetti, dan is de meest bekende basis tomatensaus met gehakt, verse Italiaanse kruiden en wat groenten. Er kan veel mee gevarieerd worden. De pastasaus is dan rood, op basis van tomaten, en de wat zure, scherpe tomatensmaak is dan ook bepalend voor de smaak van het pastagerecht. Naast de rode traditionele saus zijn er meer mogelijkheden, zoals een pastasaus op basis van zure room of crème fraîche en roquefort kaas, of zure room met zalmsnippers. Met saus als basis voor spaghetti kunt u zeer veel experimenteren. Spaghetti is snel klaar en de saus is ook snel gemaakt. U kunt de traditionele rode saus maken van verse tomaten of van tomaten uit blik. Ook zijn er kant-en-klare rode basistomatensauzen voor spaghetti te verkrijgen die prima zijn om mee te variëren. Als u rekening wilt houden met de calorieën in tomatensaus, kies dan voor een saus van verse tomaten en basilicum en een pasta van courgettesliertjes in plaats van meel. Tot slot kunt u spaghetti ook vrij puur eten, aangevuld met wat verse kruiden, olie met ui en knoflook. U kunt ook kiezen voor een witte pastasaus op basis van crème fraîche of zure room. Daar gaan geen tomaten doorheen. Hoe maakt u een pasta met een witte saus?

Witte sausen op basis van zure room of crème fraîche

Als u niet zo dol bent op tomatensaus, kunt u ook erg lekkere pasta maken met een saus van zure room en crème fraîche. Er kan gevarieerd worden met kaas of gerookte zalm. Het meest wordt spaghetti met tomatensaus gegeten. Deze is vrij gemakkelijk te maken, maar een pasta met een witte saus is ook echt heel erg lekker. De saus op basis van zure room of crème fraîche of een combinatie daarvan wordt au bain-marie verwarmd. De saus kan niet direct op het vuur omdat vloeibare zuivelproducten snel gaan schiften bij verhitting. Een gewone rode saus kan overigens ook zachter van smaak gemaakt worden met crème fraîche of zure room, maar ook pas als het vuur onder de pan uit is.

Spaghetti met tomatensaus en zure room

Om een lekkere tomatensaus te maken met een romige smaak, kunt u gebruik maken van verse ingrediënten. Spaghetti op smaak maken met verse ingrediënten is goedkoop en heel gemakkelijk. Met een beetje olie en knoflook, een ui en een tomaat wat basilicum, heeft u al een lekker hapje. Ook daar kan op het laatste moment een lepel zure room, ongezoete slagroom of crème fraîche doorheen geschept worden. Het zal de smaak verzachten en romiger maken. Pasta met zure room of crème fraîche is niet rood, maar wit. Als er tomaten gebruikt zijn wordt de saus roze. De smaak van saus zonder tomaten is anders dan saus met tomaten, en (afhankelijk van de overige ingrediënten) ook meestal wat minder scherp.

Als u een rode saus wilt maken met als basis gehakt en tomaat, kunt u kiezen voor de volgende ingrediënten:
  • in stukken gesneden verse tomaten, 1 tomaat per persoon (of meer).
  • rundergehakt (50 gram per persoon), lam, of varken of kippengehakt. Schapengehakt heeft vaak een erg sterke smaak dus kies dit alleen als u die smaak waarderen kunt.
  • uien (1 kleine uit per persoon, of 4 halve uien bij gemiddeld formaat ui, bij 4 personen).
  • knoflook naar smaak of minimaal 3 a 4 teentjes.
  • zout en peper naar smaak.
  • Parmezaanse kaas of zelf geraspte oude kaas.
  • 1 bakje zure room (maakt de smaak van de saus wat zachter).
  • gemengde groentes zoals prei, paprika, champignons (ongeveer 50 gram per persoon of meer).
  • gehakte kruiden zoals basilicum, dragon, peterselie.

Roerbak het gehakt

Roerbak het gehakt met fijngesnipperde ui, knoflook, zout en peper als eerste. Het vlees moet immers eerst gaar zijn voordat de saus veilig om te eten is. Als de gehakt gaar is (niet te droog laten worden) voeg dan de groene groentes toe en roerbak tot deze bijtgaar zijn. Voeg vijf kleingesneden rode tomaten toe. Eventueel kunt u het geheel aanlengen met een kopje water zodra de saus te veel indikt. Als de saus gaar is kunt u het vuur uitzetten en dan pas een bakje zure room toevoegen. Het is niet alleen belangrijk dat de hittebron dan uit is maar ook dat de saus niet meer pruttelt van hitte. Een a twee minuten wachten is meestal ruim voldoende.

Slagroom

In plaats van zure room kan ook (niet geklopte) slagroom gebruikt worden. Zonder suiker uiteraard! Goed doorroeren. De room haalt de scherpe smaak van de tomaat en knoflook een beetje weg. De spaghetti/pasta opdienen met de saus, en met wat verse geknipte kruiden er overheen, en geraspte kaas. Goed te combineren met sla of stokbrood met kruidenboter.

Pasta met blauwe kaas

Er zijn verschillende lekkere pasta's met roomrecepten bedacht, waaronder pasta met zure room, spekjes en roquefort, en pasta met blauwekaassaus, of crème fraîche met gerookte zalm. Om een pastasaus van blauwe kaas te maken heeft u nodig:
  • 1 bakje zure room en 1 bakje crème fraîche per persoon.
  • 1 ons roquefort per 2 personen.
  • 2 ons ontbijtspek voor 4 personen (optie).
  • verse krulpeterselie (gehakte) naar smaak.

Spek geeft de saus een erg lekkere gerookte smaak, maar zonder spek is deze saus ook heel erg lekker.

Pastasaus met roquefort maken

Verwarm de zure room en crème fraîche, maar niet direct op het vuur, dus au bain-marie. U heeft hiervoor bij voorkeur een au bain-mariepan nodig, maar heeft u die niet in huis dan kunt u dit oplossen door een grote pan met water aan de kook te brengen en daarin een kleinere pan met de crème fraîche en zure room erin, te verwarmen. De saus mag namelijk niet rechtstreeks op het vuur verwarmd worden want dan gaat de saus schiften. De saus mag sowieso niet koken. U mag ook een scheutje yoghurt toevoegen als u veel zure room te machtig vindt.
  • snij roquefort in brokjes en voeg aan de saus toe.
  • (snij ontbijtspek in kleine stukjes en voeg aan de zure roomsaus toe)
  • laat het geheel warm worden zodat de kaas smelt (spek zal zacht worden.)
  • als de kaas gesmolten is, voeg dan een bosje fijngehakte peterselie toe en roer door.

Waarom roquefort?

De blauwe kaas geeft de spaghettisaus een heel sterke eigen smaak. Geen enkele andere blauwekaassoort past bij deze saus. Kies dus voor roquefort en niet voor Danish blue of een andere schimmelkaas. De kaas moet smelten in de saus.

Gerookte smaak ja of nee?

Het spek geeft de saus een sterk gerookte smaak. Niet iedereen houdt van spek. De saus kan ook prima zonder spek gegeten worden, aangezien de roquefort kaas de smaak grotendeels bepaalt. Kiest u wel voor spek, dan gaat deze in stukjes gesneden door de saus heen, voor de gerookte smaak. U kunt ook kiezen voor het uitbakken van kleine reepjes spek en deze op het laatst pas over de pasta te strooien, nadat de saus opgeschept is. Opdienen met een salade van sla, tomaat, tonijn en uienringen, en eventueel opdienen stokbrood.

Pasta met gerookte zalm

Kook de pasta op de gebruikelijke wijze gaar. Terwijl de pasta (gaar) kookt kunt u de saus met de volgende ingrediënten maken:
  • 1 bakje zure room per persoon.
  • 1 deel slagroom (uiteraard zonder suiker) en niet geklopt.
  • 1 vleestomaat.
  • 1 kleine ui.
  • roomboter om groente te smoren.
  • zwarte peper.
  • verse fijngehakte peterselie.

Smoor de stukjes tomaat samen met ui in roomboter. Voeg zwarte peper toe. Verwarm een saus van zure room au bain-marie. Als de saus warm is, niet koken, voeg dan de tomaat met ui toe. Goed doorroeren. In snippers gesneden gerookte zalm toevoegen. Goed doorroeren. Voeg nog wat fijngehakte krulpeterselie toe. De saus kan zo over een pasta gegoten worden.

Spaghetti koken

Spaghetti is zeer betaalbaar. Voor minder dan een euro kunt u al spaghetti kopen. De pasta kan gewoon gekookt worden in kokend water met een scheutje olijfolie aan het water toegevoegd. De olie is om het aan elkaar plakken van de spaghetti, te voorkomen. Niet iedereen is van mening dat dit de beste manier is om klonten spaghetti te voorkomen, maar het bevalt prima. U kunt ook spaghetti kopen die 'vers' gemaakt is. Deze heeft vaak maar een minuut kooktijd nodig. Verse spaghetti is duurder dan droge spaghetti uit pakken.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heerlijke pasta receptenHeerlijke pasta receptenPasta hoort inmiddels bijna bij “ de Hollandse pot “ en ingeburgerd als een van zaken die 's avonds op tafel komen. Enke…
Op kamers wonen, makkelijke gerechten kokenOp kamers wonen, makkelijke gerechten kokenEen van mijn favoriete recepten is "Pasta in roomsaus met blauwe kaas." De roomsaus is eigenlijk een saus op basis van z…
Doe eens iets anders met kipOntdek de lekkerste kipvariaties die eenvoudig te bereiden zijn, maar vooral erg smakelijk! Gebakken, gerookt, bij pasta…
Pasta recepten - Makkelijk en snel te bereidenPasta recepten - Makkelijk en snel te bereidenPasta recepten zijn vrij simpel om te koken. De pasta moet alleen in kokend water worden geplaatst en kan worden bereid…

Pittige mangosaladeDe combinatie pittig, zoet en zuur komt veel voor in de Aziatische keuken. In Azië zie je veel kleurrijke gerechten, waa…
Lichte lentesoepLichte lentesoepSoep kan altijd, is het niet in de winter wat een complete maaltijdsoep op kan leveren, dan toch wel de uiterst lichte l…
Bronnen en referenties
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 02-08-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.