Chocoladesensatie: 3 chocoladerecepten

Chocoladesensatie: 3 chocoladerecepten Chocolade bestaat er in veel verschillende varianten en is erg populair in verschillende zoete recepten. Door te bakken met chocolade kun je bijvoorbeeld chocoladetaarten, brownies of chocoladechip koekjes maken. Verwen je vrienden of familie eens met deze chocolade lekkernijen op peuzel ze zelf op. Er bestaan verschillende soorten chocolade, welke je in deze recepten naar eigen smaak af kan wisselen. Of je nu kiest voor wit, melk, puur of extra puur, deze recepten zorgen voor een gegarandeerde chocoladesensatie!

Verschillende soorten chocolade

Er bestaan verschillende soorten chocolade. In de onderstaande recepten is steeds een soort chocolade gekozen, maar uiteraard kan er gevarieerd worden met andere chocoladesoorten of er kunnen zelfs meerdere soorten chocolade gebruikt worden. Hier volgt een overzicht van de verschillende soorten chocolade:
  • Witte chocolade
  • Melk chocolade
  • Pure chocolade
  • Extra pure chocolade (> dan 70% cacao)

Naast deze vier soorten chocolade bestaan er natuurlijk talloze variaties waarbij er verschillende ingrediënten zijn toegevoegd aan de chocolade, zoals bijvoorbeeld karamel, hazelnoten of gepofte rijst. Voor deze recept is het echter niet aan te raden een chocolade soort met toegevoegd ingrediënt te gebruiken. Kies voor dit recept dus voor wit, melk, puur, extra puur of een combinatie van deze chocoladesoorten.

Recept voor brownies met stukjes chocolade

De brownies uit dit recept bevatten kleine stukjes echte chocolade, dit geeft deze chocoladesensatie een extra effect. In dit recept is ervoor gekozen om witte stukjes chocolade toe te voegen, maar deze witte stukjes chocolade kunnen uiteraard ook worden vervangen door andere stukjes chocolade zoals melk of puur. Als je van de bittere smaak van 70% cacao chocolade houdt kun je deze uiteraard ook als stukjes toevoegen aan de brownies.

Brownies voor de hele familie!

Met dit recept verwen je de hele familie. Het recept is namelijk voor 12 personen. Zorg er wel voor dat je een bakblik van 20-28 cm hebt. De hoogte van de brownies zal dan ongeveer 5 cm zijn.

Benodigde ingrediënten

De benodigde ingrediënten voor dit recept zijn:
  • 5 eieren
  • 150 gram boter (kies roomboter wanneer je van een extra romige smaak houdt)
  • 350 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 100 gram cacaopoeder
  • 150 gram bloem
  • 1 snufje zout
  • 200 gram in stukjes gehakte witte chocolade (mag ook een andere soort chocolade zijn

Bereidingswijze

De bereidingswijze van deze brownies bestaat als het ware uit drie fases; de voorbereiding, de bereiding en de serveertips.

Voorbereiding

Smelt de boter in een steelpan. Zorg er hierbij voor dat de boter niet aan de kook raakt en roer de boter regelmatig door. Laat de gesmolten boter vervolgens goed afkoelen.

Klop vervolgens de eieren los in een beslagkom en klop de basterdsuiker hier voorzichtig doorheen. Blijf door kloppen tot alle klontjes weg zijn en roer dan de afgekoelde boter door het mengsel heen. Voeg de vanille suiker, cacao, bloem en een snufje zout toe aan het mengsel. Schep deze laatste ingrediënten voorzichtig door het mengsel heen, maar roer hierbij niet, anders wordt de structuur van de brownies te cake-achtig.

Bereiding

Verwarm de over voor op 180 graden. Schep de kleine stukjes witte chocolade rustig door het mengsel. Vet de bakvorm in en giet vervolgens het mengsel in de bakvorm. Verwarm het mengsel 40 minuten in het midden van de oven.

Serveertips

Laat de brownies afkoelen alvorens deze uit de bakvorm te halen. Snij de brownies vervolgens in 12 vierkante stukjes.

Serveertip:
  • Serveer de brownies op een mooie schaal
  • Om te testen of de brownies van binnen al gaar zijn kun je met een satéprikker door het middel prikken. Komt deze er schoon uit? Dan zijn de brownies gaar.
  • Bestrooi de brownies bijvoorbeeld met poedersuiker of chocolade hagelslag voor een extra leuk effect
  • Ook leuk als traktatie op school of op je werk, leg een brownie stukje op een servetje en uitdelen maar!

Recept voor chocoladechip koekjes

De lekkerste chocoladechip koekjes bestaan uit een combinatie van lekker stukjes chocolade en koekdeeg dat net niet helemaal afgebakken is, waardoor de koekjes als het ware nog een beetje smeuïg zijn. Dit recept zorgt voor zo'n 25 chocoladechip koekjes!

Benodigde Ingrediënten

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 350 gram pure chocolade (in kleine stukjes gehakt)
  • 2 eieren
  • 1 snufje zout

Bereidingswijze

Doe de boter, bruine basterdsuiker, fijne kristalsuiker en vanillesuiker in een kom en mix tot het een romig mengsel is. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en blijf het mengsel goed door roeren. Wanneer het mengsel glad is kun je het zelfrijzend bakmeel en het snufje zout toevoegen. Voeg als laatste de stukjes gehakte pure chocolade toe.

Maak met behulp van 2 lepels platte rondjes deeg op de ingevette bakplaat. Zorg er wel voor dat er genoeg ruimte tussen de koekjes overblijft. Bak de koekjes 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Als de koekjes net uit de oven komen zijn ze nog zacht, maar wanneer ze af koelen worden ze vanzelf harder.

Serveertip

Leg de koekjes nadat ze zijn afgekoeld op een mooie schaal en deel ze uit. Ze zullen zeker in de smaak vallen bij je vrienden/ familie.

Recept voor een overheerlijke chocoladetaart

Recept voor een heerlijke chocoladetaart voor 10 personen. Zorg dat je een springvorm van 24cm doorsnede bij de hand hebt.

Benodigde ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 150 gram kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 50 gram bloem
  • 350 gram pure chocolade in stukjes
  • 100 gram pure geschaafde chocolade

Bereidingswijze

Scheid de eieren in dooiers en eiwitten. Laat de stukjes pure chocolade, boter en kristalsuiker au bain-marie smelten. Roer het vervolgens tot een glad mengsel. Laat het mengsel afkoelen alvorens de 6 eierdooiers erdoor te roeren. Wanneer dit een glad mengsel is kun je de bloem erdoor scheppen. Sla vervolgens de eiwitten stijf en schep deze voorzichtig door het chocolade mengsel. Giet het deeg in een ingevette bakvorm en laat het 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden bakken.

Laat de taart afkoelen en strooi de geschaafde chocolade eroverheen.

Serveertips

  • Laat de taart afkoelen voordat je de bakvorm verwijderd.
  • Bestrooi de taart voor het opdienen nog met wat poedersuiker voor een extra mooi effect.
© 2014 - 2024 Kebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept voor witte browniesBrownies zijn populaire lekkernij die doorgaans wordt gemaakt met melkchocolade of pure chocolade. De witte brownie is e…
Heerlijke (chocolade) brownie voor bij de theeHeerlijke (chocolade) brownie voor bij de theeVooropgesteld dat je de caloriemeter even buiten beschouwing moeten laten, zijn brownies zo nu en dan heerlijk bij een k…
High tea: zoete lekkernijen om zelf te makenEen luxe high tea bestaat uit een tafel vol hartige en zoete lekkernijen. De zoete hapjes zijn eenvoudig zelf te maken.…
High Tea, maar dan anders!High Tea, maar dan anders!Gezellig een dagje bijkletsen met vrienden? Maak dan eens een High Tea met lekkere hapjes! Met de volgende hapjes heb je…

Drie variërende cake receptenDrie variërende cake receptenWaar ze in het Engels het woord cake gebruiken om zo ongeveer alle soorten taart en gebak te omschrijven, hebben we in N…
Kebo (20 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.