Gezonde gebakjes

Gezonde gebakjes Gebakjes zijn lekker en makkelijk om te trakteren, maar voor de mensen die gezond willen eten of wat willen afvallen zijn ze minder geschikt. Ze zijn namelijk vaak er suikerrijk en bevatten doorgaans veel calorieën. Gezonde gebakjes bieden hier dus de uitkomst. Hier worden een aantal recepten gegeven van lekkere gebakjes die gezond en lekker zijn.

Gebakjes

Banket komt oorspronkelijk uit de Arabische landen, waar suikerbakkers kleine zoete hapjes bereidden. Hier werden vaak honing, noten, kaas of gedroogde vruchten voor gebruikt. Later kwam het gebak ook in andere landen en sindsdien zijn er steeds meer gebakjes bij gekomen. Tegenwoordig bestaan er veel verschillende soorten gebakjes. Ze worden vooral als lekkernij verkocht, en niet als gezonde tussendoortjes. Een gebakje moet dan ook een lekkernij blijven, maar door kleine veranderingen in het recept kun gebakjes vaak net wat gezonder maken. Dit is handig voor mensen die gezonder willen leven, of voor mensen die wat af willen vallen.

Mini Pavlova

Pavlova is een gerecht uit Australië en Nieuw Zeeland. Het wordt gemaakt van opgeklopte eiwitten met poedersuiker en azijn. Door de laatste twee ingrediënten wordt het eiwitschuim steviger. Dit eiwit moet gedurende een lange tijd bij een lage temperatuur drogen in de oven. Bij Pavlova moet de buitenkant knapperig zijn en de binnenkant nog zacht. De traditionele Pavlova wordt dan gevuld met fruit en geklopte slagroom. Om dit recept gezonder te maken, wordt het suikergehalte in de meringue verlaagd. Het is mogelijk om een suikervrije meringue te maken, maar dit gaat vaak ten koste van de smaak en de structuur van de meringue. Dit komt doordat de suiker oplost in het vocht van de eiwitten. Hierdoor wordt dit vocht dikker en is het beter in staat de luchtbellen in het eiwitschuim vast te houden. Ook zorgt het voor een lekkere krokante bite na het bakken. Wel kan er ruwe bruine suiker gebruikt worden in plaats van witte poedersuiker. De kleur zal dan wel iets minder wit worden. Omdat de Meringue al zoet is kan je de garnering iets minder zoet maken. Een vulling van vers fruit met een topping van kwark-yoghurt is een gezond en lekker alternatief.

Ingrediënten

Voor 6 meringues
  • 4 eiwitten
  • 75 g ruwe rietsuiker
  • 2 theelepels maïzena
  • 2 theelepels azijn

Garnering
  • 250 gram fruit van het seizoen
  • sap van 1 citroen
  • 1 blaadje gelatine
  • 200 milliliter kwark
  • 100 milliliter yoghurt

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 120 graden, gebruik boven en onderwarmte en liever geen circulatie.
  • Klop de eiwitten luchtig en voeg langzaam, al mixend, de suiker toe.
  • Als het eiwit stevige pieken heeft kan de maïzena en de azijn door het eiwitschuim gemengd worden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak zes hoopjes van gelijke grootte. Maak met een lepel een kuiltje in het midden.
  • Bak de meringues 2 uur en laat ze in de uitgeschakelde oven, met de deur op een kier, afkoelen.
  • Leg de meringues direct na het afkoelen op een schaal om breken te voorkomen.
  • Maak het fruit schoon en snijd grote exemplaren in stukken.
  • Pureer 100 gram van het fruit fijn in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Week je gelatine in koud water.
  • Verwarm het sap van een citroen en meng dit met de geweekte gelatine. Meng dit mengsel door de fruitpuree.
  • Klop de kwark los en meng de yoghurt er met een garde doorheen.
  • Meng het citroengelatine mengsel goed met het fruitmengsel en laat in de koelkast opstijven.
  • Garneer vlak voor het opdienen de afgekoelde meringues met de kwarkyoghurt en het verse fruit.

Fruitvlaaitje

Als je voor gezond gebak wil gaan is een fruitvlaai al een van de beste keuzes. De bodem is namelijk een soort brooddeeg dat weinig suiker en vet bevat. In combinatie met vers fruit is dit dus niet zo'n ongezonde keuze. In dit recept zijn nog een aantal aanpassingen gedaan waardoor het fruitvlaaitje net wat gezonder wordt. Zo is de witte bloem vervangen door volkorenmeel, dit bevat namelijk meer vezels, vitamine en mineralen en zorgt voor een goede stoelgang. Verder is er minder suiker gebruikt en is witte suiker vervangen door ruwe rietsuiker. Ruwe rietsuiker bevat meer mineralen dan witte kristalsuiker. Om verder het gehalte aan verzadigde vetten te beperken is boter vervangen door olie en volle melk door magere melk.

Ingrediënten

Deeg voor 6 vlaaibodempjes
  • 180 gram volkorenmeel
  • snufje zout
  • 20 gram verse gist
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 deciliter magere melk
  • 2 eetlepels ruwe rietsuiker
  • 1 eidooier

Banketbakkersroom
  • 3 dl magere melk
  • 25 gram custardpoeder
  • 1 eetlepel zoetstof of ruwe rietsuiker

Garnering
  • 250 gram fruit van het seizoen
  • 2 deciliter vers vruchtensap
  • aardappelzetmeel

Bereidingswijze

Vlaaibodem
  • Verwarm de melk tot lichaamstemperatuur en los de gist erin op.
  • Meng het volkorenmeel met het zout en de suiker.
  • Maak een kuiltje in het meel en giet hierin de olie, het losgeklopte ei en het gist-melkmengsel.
  • Kneed het tot een soepel en luchtig deeg. Dit kan met de hand, maar ook met een mixer met deeghaken.
  • Het deeg moet stevig zijn en niet plakken. Voeg bij een te slap deeg nog wat volkorenmeel toe. Bij een te stijf deeg kan je nog wat melk toevoegen.
  • Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij
  • Maak van het deeg een bol en laat het op een warme plek onder een vochtige theedoek een half uur rijzen.

Banketbakkersroom
  • Meng de custardpoeder met het zoetstof of de suiker en lis dit op in koude melk.
  • Breng de rest van de melk aan de kook.
  • Roer het aangemaakte custardmengsel door de kokende melk en laat op laag vuur onder voortdurend roeren 3 minuten doorkoken.
  • Laat de banketbakkersroom in een afgedekte kom afkoelen.

Vlaai
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door.
  • Rol het deeg uit in een dunne lap en steek hier 6 rondjes uit ter grootte van de vlaaivormpjes.
  • Vet de vormpjes in en bekleed ze met het deeg.
  • Prik een paar keer met een vork in het deeg en verdeel de banketbakkersroom over de 6 vormpjes met deeg.
  • Bak de vlaaitjes in het midden van de oven, samen met een bakje water, in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Laat de vlaaitjes uit de vorm afkoelen op een rooster.

Garnering
  • Maak het fruit schoon en snijd grote exemplaren in stukjes.
  • Verdeel het fruit over de vlaaitjes.
  • Los 1 eetlepel aardappelzetmeel op in een eetlepel vruchtensap.
  • Breng de rest van het sap aan de kook en giet het aangemaakte aardappelzetmeel erbij en laat onder voortdurend roeren 3 minuten doorkoken.
  • Strijk het sap over de vlaaitjes.

Bananensoes

De soes stamt al uit de zestiende eeuw. Een heel bekende soes is de Bossche bol, maar naast deze Brabantse lekkernij bestaan er ook andere variaties, zoals een bananensoes. Soezendeeg wordt voordat het in de oven gebakken wordt eerst gekookt. Omdat het deeg zoveel vocht bevat, ontstaat er veel waterdamp in de oven en wordt de soes tijdens het bakken bol. In soezendeeg zit geen suiker, maar wel een deel boter. Omdat er in verhouding niet zo'n groot deel aan deeg in een soes zit, is de hoeveelheid boter in één soes uiteindelijk niet zo groot. Door voor een gezonde vulling te kiezen kan men een gezonde soes creëren. De laag suikerrijke fondant is natuurlijk mooi als garnering van de soes, maar kan eventueel weggelaten worden.

Ingrediënten

Voor 10 soezen
  • 100 milliliter melk
  • 100 milliliter water
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • zout

Fondant
  • 50 milliliter sinaasappelsap
  • 1 theelepel kurkuma
  • 300 gram poedersuiker

Vulling
  • 200 milliliter kwark
  • 100 milliliter yoghurt
  • 1 eiwit
  • 1 blaadje gelatine
  • 2 eetlepels zoetstof of ruwe rietsuiker
  • 6 bananen

Bereidingswijze

Soezenbeslag
  • Verwarm de oven voor op 210 ºC.
  • Verwarm de melk, het water en de boter in een pan.
  • Meng de bloem met een spatel door het warme melkmengsel tot er een bal ontstaat.
  • Verwarm het deeg al roerend en meng de eieren er een voor een door tot er een glad deeg ontstaat.
  • Spuit het deeg met behulp van een spuitzak op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de soezen, deze groeien namelijk flink in de oven.
  • Bak de soezen in 30 minuten goudbruin en gaar en laat ze in de oven afkoelen.

Fondant
  • Meng sinaasappelsap, kurkuma en poedersuiker goed tot een dikke klontvrije smeerbare massa.
  • Snijd de soezen door en doop de bovenkant in de fondant.

Vulling
  • Week de gelatine in koud water en los daarna op in warm water. Laat dit mengsel wat afkoelen.
  • Klop de kwark los en meng de yoghurt er met een garde doorheen.
  • Pureer de bananen met een vork of een staafmixer en meng door het kwarkmengsel.
  • Roer ook het gelatinemengsel erdoor heen.
  • klop de eiwit samen met de suiker stijf. Als je zoetstof gebruikt, roer deze dan door het kwarkmengsel.
  • Meng het geklopte eiwit voorzichtig met het kwarkmengsel. Er moet een luchtig geheel ontstaan.
  • Spuit met een spuitzak de vulling in de soezen en leg de deksel met fondant erop.
  • Laat de soezen 2 uur in de koelkast opstijven.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aantal calorieën in gebakAantal calorieën in gebakHoeveel calorieën zitten er in gebak? Iedereen lust wel eens een stukje taart, cake of ander gebak, bijvoorbeeld tijdens…
Zoet gebak in Andalusië (Spanje)In Spanje kan je heel wat zoete gebakjes vinden. Bij ieder feest hoort dan ook een andere lekkernij. Denk maar aan de Tu…
Gezonde smoothie receptenGezonde smoothie receptenMet de juiste ingrediënten maak je jouw ideale smoothie die ook nog eens gezond en lekker is. Soms is het lastig om te w…
Tips Gebak Koek Cake Brood Bewaren - Hoe lang / Welke plek?Tips Gebak Koek Cake Brood Bewaren - Hoe lang / Welke plek?Tips voor de beste manier om gebak, koek, taart, cake, brood en broodjes te bewaren. Gebak, brood, taart of koekjes, cra…

Gezonde quichesGezonde quichesEen quiche is een heel populair recept. Het is makkelijk voor te bereiden en ook makkelijk te eten. Helaas zijn de meest…
Recept: kibbelingKibbeling is gefrituurde witvis. Vroeger werd de kibbeling gemaakt van de wangetjes van kabeljauw. Dit is een dure vis.…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Meringue, bezocht op 14-10-2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Banket_(gebak), 14-10-2014
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 05-05-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.