Herfst: peren verwerken tot heerlijke recepten

Herfst: peren verwerken tot heerlijke recepten Peren mogen dan wel heel het jaar in de winkelrekken liggen, vanaf september zijn ze overal in overvloed aanwezig. Peren in allerlei soorten, maten en gewichten. Harde peren, zachte peren, sappige peren. Je kan ze uit het vuistje eten, maar je kan er ook heerlijke gerechten mee maken. In de eerste plaats denken we bij peren aan dessert, maar ook bij een hoofdgerecht passen ze prima. Wist je dat je er zelfs een heerlijke smoothie mee kan maken? Of confituur? Sla dus snel peren in en geniet van de herfst met een heerlijk perengerecht.

Je hebt peren en peren

Er zijn wel 40 verschillende soorten peren. Peren worden vooral gekweekt in Noord-Afrika, in Azië en in Europa. De vijf landen waar de meeste peren worden gekweekt, zijn in volgorde: China, Italië, Verenigde Staten, Spanje en Argentinië.

Herfstrassen en bewaarrassen

Je kan peren onderverdelen in herfstrassen en bewaarrassen. Herfstrassen kunnen slechts kort bewaard worden. Ze worden geplukt van eind augustus tot eind september. Bewaarrassen kan je, zoals de naam het zelf zegt, langer bewaren. Ze worden geplukt van begin september tot half oktober en kunnen bewaard worden tot april. Een voorbeeld van een bewaarras is de conférence peer.

Handperen en stoofperen

Een andere onderverdeling die men van de peren kan maken, is die in handperen en stoofperen. Handperen zijn mals en sappig en kunnen uit het vuistje worden gegeten. Het vel is zacht. Stoofperen kunnen zo niet gegeten worden. Het vel is taai en de peren hard. Ze worden pas lekker wanneer ze gestoofd worden.

Voedingswaarde van peren

Honderd gram peer is goed voor 53 kcal. Ze bevatten 4,6 mg Vitamine C.

Perenoorlog herfst 2014

Sinds 7 augustus 2014 boycot Rusland alle landen die Rusland sancties oplegden vanwege hun optreden in UkraIne. Een groot aantal voedingsproducten uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada en Australië kwamen Rusland niet meer binnen. Qua peren is Rusland voor België de grootste afzetmarkt. Een ware strop voor de fruitboeren die een groot deel van hun peren dus nergens kwijtraakten. De Belgische regering beloofde financiële compensaties. Vele boeren besloten om hun perenoogst gewoon te laten hangen, want ook het plukken kost veel geld. Twitteraars uitten spontaan hun steun aan de boeren. Onder de hashtag #shareapear poseerden gebruikers met een of meerdere peren en gaven ze grappige of giftige commentaren. Door dit perenoverschot waren de peren veel goedkoper. Vele mensen kochten dus meer peren. Peren om uit het vuistje te eten, maar ook peren om te verwerken in lekkere gerechten.

Peren als bijgerecht

Een recept uit oma's tijd

Voor dit recept heb je niet veel nodig. Een grote pot, een kilo stoofperen, een kilo donkere pruimen, een beetje water en kaneel. Voor de zoetekauwen eventueel een beetje bruine suiker. Schil de peren en ondoe ze van het klokhuis. Snij ze in grote stukken. Snij de pruimen in twee en haal de pit er uit. Giet een beetje water in de pot. Doe hier de peren en de pruimen in met eventueel de bruine suiker. Laat op een zacht vuurtje stoven tot peren en pruimen beetgaar zijn. De peren zullen rood kleuren door het sap van de pruimen. Regelmatig controleren of er nog genoeg vocht in de pot is, anders brandt alles aan. Dat zal wel niet zo snel gebeuren, want het fruit geeft zelf ook vocht af. Strooi er tien minuten voor je alles afzet kaneelpoeder over (hoeveelheid hangt van eigen smaak af). Je kan de peren-pruimen stoofpot warm of koud opeten bij een boterham. Of je kan hem als bijgerecht geven bij een braadstuk of wild met kroketjes. Een echt herfstgerecht!

Peren-smoothie

Met peren kan je een heerlijke smoothie maken. Per smoothie gebruik je een peer, een appel, een komkommer, een handvol spinazie en eventueel wat gember. Alles in de blender en mixen maar. Eventueel in de ijskast zetten (niet te lang anders gaan de vitaminen er uit) en opdrinken.

Peren op de boterham

Ook op een boterham zijn peren erg lekker. Neem een donkere boterham. Besmeer hem met gorgonzola kaas. Leg hierop dunne plakjes peer, naar eigen smaak met of zonder schil. Zet even onder de gril tot de gorgonzola gesmolten is. Lekker en gezond!

Peren in desserten

Perenclafoutis

Om een perenclafoutis voor ongeveer zes personen te maken, heb je nodig: 150 gram suiker, 80 gram bloem, 4 eieren, 25 cl vloeibare room, 25 cl melk, 1 zakje vanille suiker, 10 gram boter, zout en natuurlijk 500 gram peren.

Zet de oven op 180 graden. Schil de peren, haal het klokhuis er uit en snij ze in kleine stukjes. Strooi er 50 gram suiker over, meng en laat 30 minuten staan. Doe ondertussen de bloem in een kom, doe er de rest van de suiker bij, een mespuntje zout en de opgeklopte eieren. Alles goed mengen. Vloeibare room en melk toevoegen terwijl je voortdurend verder roert.

Beboter een taartvorm. Schik de stukjes peer in de taartvorm. Giet de deeg erover en zet 40 minuten in de oven. Strooi een beetje poedersuiker op de perenclafoutis als hij uit de oven komt. Lekker warm of koud naar smaak. Vooral kinderen zijn gek op dit dessert.

Gestoofde peren

Benodigdheden: 1 peer per persoon, kaneelstokje, water.

Schil je peren, snij ze in twee en haal het klokhuis er uit. Leg in kokend water een kaneelstokje en doe je perenhelften er bij. Wanneer d eperen mals zijn, mogen ze uit het water. Lekker bij een bolletje vanille ijs en overgoten met een chocoladesaus.

Perentaart

Voor een eenvoudige perentaart heb je nodig: 200 gram bloem, 200 gram bloem, 20 gram bloemsuiker, vier à vijf peren, appelmoes.

Maak deeg door bloem en boter te kneden. Je zal een kruimelige massa krijgen. Voeg de poedersuiker toe. Kneed het deeg in vorm in de taartvorm. Bedek de deegbodem met een laagje appelmoes. Zet de oven op 180 graden.

Schil de peren, haal het klokhuis er uit en snijd ze in dunne schijven. Schik de schijven in de taartvorm. Bestrooi met een beetje kaneel. Zet in de oven. Een dertig minuten later is je taart klaar.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met perenAfvallen met perenPeren zijn erg goed voor je en het kan helemaal geen kwaad deze regelmatig te eten. Een peer heeft veel goed eigenschapp…
Traditionele Spaanse recepten uit GalicieTraditionele Spaanse recepten uit GalicieDe Galicische keuken is bovenal gebaseerd op wat er uit de rivieren en de Cantabrische zee wordt gehaald. In heel Spanje…
Recepten met stoofperen: zoet en hartigRecepten met stoofperen: zoet en hartigEen lekker ouderwets gerecht uit grootmoederskeuken is de gekookte stoofpeer. In de winkel worden over het algemeen twee…
Recepten met peer en stoofpeerPeren zijn populaire vruchten die erg veel weg hebben van appels. Er bestaan twee verschillende categorieën peren, namel…

Recept - verjaardagstaart met boterglazuurVerras de jarige met een lekkere, zelf gemaakte verjaardagstaart met boterglazuur. Je kan je creativiteit de vrije gang…
Makkelijke gerechten: BiefstukMakkelijke gerechten: BiefstukBij het maken van een makkelijk gerecht wordt niet snel gedacht aan biefstuk. Vaak wordt gedacht dat biefstuk bereiden i…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.demorgen.be
  • www.hbvl.be
  • www.hln.be
  • Maxi cuisine
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 11-10-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.