Makkelijke gerechten: Biefstuk

Makkelijke gerechten: Biefstuk Bij het maken van een makkelijk gerecht wordt niet snel gedacht aan biefstuk. Vaak wordt gedacht dat biefstuk bereiden ingewikkeld en tijdrovend is. Terwijl dit ontzettend meevalt. Binnen een half uur kun je een heerlijke biefstuk maaltijd op tafel hebben staan. Daarbij is ook nog rekening gehouden met de calorieën en ingrediënten, zodat je alle gerechten op gezonde wijze kan bereiden. Welk biefstuk recept is jouw favoriet?

Menu-indeling


Gebakken kalfsbiefstuk (kan ook met varken)

Bron: WerbeFabrik, PixabayBron: WerbeFabrik, Pixabay

Wat heb je nodig?

  • 4 kalfsbiefstukken van 150- 200 gram
  • 70 gram boter of margarine
  • Scheutje room of melk
  • Zout
  • Peper

Hoe bereid je het?

Verhit voldoende boter in een koekenpan. Strooi aan beide kanten van de biefstuk peper en zout. Leg ze in de verhitte koekenpan en schroei de biefstukken aan beide kanten snel dicht. Wanneer de biefstukken goed dichtgeschroeid zijn, temper je het vuur. De biefstukken moet nu ongeveer 12-13 minuten doorbakken. De uiteindelijke bereidingstijd is altijd een kwestie van smaak. De biefstuk is gaar zodra het lichtbruin en harder van structuur geworden is. Doe een ovenbestendige serveerschaal kort onder de kraan en verwarm het daarna voor in de magnetron. Leg daar de biefstukken op. Laat de pan met vet op het vuur en schenk hier een scheutje room of melk bij. Laat het even intrekken tot het mengsel bruin wordt. Voeg er een beetje water aan toe en roer alles in de pan los tot één mengsel. Laat de jus vervolgens even goed doorkoken. Bij het serveren kun je een beetje over de biefstukken scheppen en de rest apart neerzetten.

Hoeveel calorieën bevat het?

33 gram eiwit, 25 gram vet, 1 gram koolhydraten = 350 Kcal

Duitse biefstuk

Wat heb je nodig?

  • 4 tartaartjes van 75 tot 100 gram
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Gefruite en versnipperde uitjes
  • 50 gram boter of margarine
  • Scheutje meld

Hoe bereid je het?

Bestrooi de tartaartjes met peper, zout, nootmuskaat, een versnipperd uitje en kneed dit goed door elkaar heen. Vorm platte biefstukjes van de tartaar. Verhit boter in een pan en bak de tartaar snel op hoog vuur aan alle kanten aan. Wanneer het vlees aan alle kanten dichtgeschroeid en bruin is, temper je het vuur. Laat beide kanten ongeveer 4 tot 5 minuten bakken of volg een andere bereidingstijd. Strooi nog wat zout over de tartaartjes. Haal de tartaartjes uit de pan en houdt deze warm in een voorverwarmde magnetronbestendige ovenschaal. De tartaar is van binnen nu egaal roze. Schenk wat water of melk in de pan en maak van de aanbaksels een jus. Laat deze even goed doorkoken. Je kunt de jus eerst over de tartaartjes scheppen of apart erbij serveren.

Hoeveel calorieën bevat het?

16 gram eiwit, 22 gram vet, 0 koolhydraten= 260 Kcal

Gegrilleerde runderbiefstuk

Wat heb je nodig?

  • 4 stukken rood vlees van 200 gram
  • Olie
  • Zout
  • Peper

Hoe bereid je het?

Strijk een dun laagje olie over het vlees. Verhit de barbecue of grill goed voor. Leg het vlees ongeveer 8 tot 10 centimeter onder de grill of boven de gloeiende barbecue. Laat het vlees aan alle kanten snel dichtgroeien (aanbakken). Laat het vlees daarna aan alle kanten door roosteren tot je de juiste bereidingstijd hebt bereikt voor jouw soort vlees. Strooi er pas tijdens het serveren peper en zout overheen om de smaak goed te behouden.

Hoeveel calorieën bevat het?

400 gram eiwit, 21 gram vet, 0 koolhydraten= 350 Kcal

Biefstuk tartaar (ook wel steak American)

Wat heb je nodig?

  • Bron: M4muli, PixabayBron: M4muli, Pixabay
  • 400 tot 500 gram gehakte biefstuk
  • 1 gesnipperde ui
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 4 eierdooiers
  • 4 tot 6 gesnipperde augurken
  • Fijn geknipte peterselie
  • Tomatenketchup
  • Peper, zout
  • Sla
  • Tomaatjes
  • Worcestersaus
  • Azijn of olie

Hoe bereid je het?

Pak de rauwe gehakte biefstuk en verdeel deze in porties op borden. Leg er sla en tomaatjes omheen. Leg de dooiers er voorzichtige bovenop. Als variatie zou je ook een kuiltje in het vlees kunnen maken en daar de eierdooier in leggen.
Leg rondom het bord porties augurk, ui, kappertjes en peterselie. Zet alle andere ingrediënten in kleine schaaltjes op tafel. Laat iedereen zelf het vlees naar smaak maken met een sausje en de ingrediënten, waarbij de eierdooier de basis van de saus is.

Hoeveel calorieën bevat het?

31 gram eiwit, 11 gram vet, 2 gram koolhydraten= 220 Kcal

Geflambeerde ree biefstuk

Wat heb je nodig?

  • 4 reebiefstukken van ongeveer 100 gram
  • 80 gram boter of margarine
  • Peper, zout
  • 1 eetlepel cognac

Hoe bereid je het?

Dep de biefstukjes goed droog en bestrooi beide kanten met peper en zout. Verhit de boter in de koekenpan en leg de biefstukje erin. Bak ze 5 tot 6 minuten aan beide kanten op middelhoog vuur. De uiteindelijke bereidingstijd kan verschillen. Haal de biefstukjes wanneer ze gaar zijn uit de pan en leg ze op een voorverwarmde magnetronbestendige serveerschaal. Maak de schaal eerst vochtig voor je hem opwarmt om brand te voorkomen. Schenk cognac in een grote soeplepel en verwarm dit. Steek de alcoholdamp aan en schenk de brandende cognac over het vlees.

Hoeveel calorieën bevat het?

22 gram eiwit, 7 gram vet, 0 gram koolhydraten= 150 Kcal

Lees verder

© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De perfecte biefstuk bakken: zo doe je dat!Veel vleesliefhebbers kunnen zich erop verheugen: het perfect gebakken biefstukje. Maar hoe krijg je de biefstuk goed ge…
Gemarineerde biefstukBiefstuk is natuurlijk al lekker met alleen een beetje zout en peper, maar voor de liefhebbers van gemarineerd vlees: Ge…
Steak: verschil steak bleu, saignant, à point en bien cuitSteak: verschil steak bleu, saignant, à point en bien cuitEen steak of biefstuk wordt gegeten naar ieders smaak. Biefstuk of steak is de benaming voor het vlees van een rund of k…
Zwanger en biefstukZwanger en biefstukBiefstuk eten tijdens de zwangerschap kan gevaren opleveren indien de biefstuk niet doorbakken is. Vlees van landbouwdie…

Herfst: peren verwerken tot heerlijke receptenHerfst: peren verwerken tot heerlijke receptenPeren mogen dan wel heel het jaar in de winkelrekken liggen, vanaf september zijn ze overal in overvloed aanwezig. Peren…
Groene spinazie smoothieGroene spinazie smoothieEr zijn talloze recepten voor overheerlijke smoothies, maar heb jij de spinazie smoothie al geprobeerd? Alle ingrediënte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elkimmelito, Pixabay
  • Rhoer van der, S (2007) Het margriet kookboek. Uitgeverij: Van Dishoeck/ Unieboek b.v
  • Afbeelding bron 1: WerbeFabrik, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: M4muli, Pixabay
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 27-10-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.