Gezond snacken: zelf groente- of fruitchips maken!

Gezond snacken: zelf groente- of fruitchips maken! Chips eten is heel lekker, maar wel ongezond. Je kunt echter zelf gemakkelijk gezonde chips maken! Ze worden niet van aardappel, maar van groente of fruit gemaakt! Gezonder snacken dus, ook omdat je de chips niet frituurt, maar met een oven of magnetron maakt! Lekker, krokant, makkelijk en gezonder chips eten!

’Gewone’ chips zijn ongezond

Chips zijn gemaakt van aardappel en dat is een groente. Toch zijn chips niet gezond. Een zak chips bevat een hoge hoeveelheid calorieën en vet. In een halve zak van 100 gram chips zitten gemiddeld 555 calorieën en 34 gram vet. Met wat handjes chips zit je dus al snel over je dagelijkse hoeveelheid calorieën heen!

Bron: Gerolsteiner91, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Gerolsteiner91, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Ook bevatten chips veel zout. Het zout maakt de chips verslavend en zorgt ervoor dat je blijft eten. Door het eten van te veel zout over een lange periode kan je een hoge bloeddruk ontwikkelen.

Verder bevatten chips uit de winkel vaak E-nummers, suiker en andere smaakversterkers. Naturel chips zijn hierop in de meeste gevallen een uitzondering, dat bestaat vaak alleen uit aardappelen, olie en zout. E-nummers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen toegevoegd worden om ze te verbeteren. Ze zijn door de Europese Unie goedgekeurd voor menselijke consumptie. Helaas klinken ze door het ‘goedgekeurd’ beter dan dat ze zijn: steeds vaker worden bepaalde E-nummers in verband gebracht met het ontstaan van verschillende ziektes, zoals kanker, overgewicht, astma, eczeem, etc. Sommige E-nummers kunnen bij overgevoeligheid zelfs persoonlijkheidsveranderingen veroorzaken.

Een alternatief wat je zelf gemakkelijk kan maken: groente- en fruitchips!

Kan je bijvoorbeeld tijdens het kijken van een film niet van de chips afblijven, maar wil je wel gezond eten? Probeer dan eens groente- of fruitchips! Makkelijk te maken en veel gezonder dan gewone chips. Je kunt ze maken door te frituren, maar het is veel gezonder om ze in de oven klaar te maken! De chipjes kunnen iets minder knapperig worden dan wanneer je ze frituurt, maar ze zijn wel erg lekker!

De chips zo dun mogelijk snijden

Chips zijn normaal gesproken natuurlijk dunne plakjes aardappel. Je moet je groente/fruit dus ook zo dun mogelijk snijden. Zo kunnen de schijfjes goed opdrogen tijdens het bakproces, waardoor ze krokant worden.

Een mandoline is een rechthoekige rasp waarmee je voedsel in dunne plakjes kan snijden. / Bron: Alex Sims, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Een mandoline is een rechthoekige rasp waarmee je voedsel in dunne plakjes kan snijden. / Bron: Alex Sims, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Hoe snijd je de plakjes zo dun mogelijk? Je kunt ze gewoon snijden met een mes. Het is echter makkelijker en sneller om een mandoline te gebruiken. Heb je geen mandoline? Dan kan je het ook met een kaasschaaf proberen!

Hoe maak je zelf chips met een oven?

Je kunt de groente- en fruitchips makkelijk in de oven maken. Het duurt alleen wat langer dan wanneer je ze zou frituren, maar het is wel veel gezonder!
De oven moet voor elke groente- of fruitsoort anders worden ingesteld. Je moet even zelf experimenteren wanneer de chips voor jou (en met jouw oven) het lekkerst worden! (Dus korter of langer bakken in de oven, hogere of lagere temperatuur, enzovoort). Draai halverwege de baktijd de chipjes even om.

Bij sommige van de onderstaande recepten staat dat je wat olie over de chips kunt smeren. Het beste is om een olieverstuiver of een kwastje te gebruiken, want met teveel olie worden de chipjes niet knapperig. Je kunt deze stap ook overslaan om het gezonder te maken.

Gebruik een bakplaat met daarop bakpapier (of een anti-aanbakmat). Zo krijg je de chipjes gemakkelijker van de plaat af. Worden de chips aan de randen te bruin? Leg dan halverwege de baktijd een vel bakpapier over de chips heen.

Laat de chips afkoelen voor je ze eet. Bewaar de chips zo luchtdicht mogelijk, dan zijn ze het langste lekker.

Hoe maak je zelf chips met een magnetron?

De schijfjes fruit of groente leg je op een bord wat in de magnetron kan. Strooi eventueel de gewenste kruiden over de schijfjes. Zet het bord voor 6 minuten in de magnetron, op vol vermogen. De chipjes zullen wat inkrimpen. Draai na de zes minuten alle plakjes om en zet de chips nogmaals 3 minuten in de magnetron, maar dan op half vermogen.

Met een magnetron gaat het zelf maken van chips dus veel sneller dan in de oven. Wel heb je het nadeel dat je maar een aantal chipjes per keer kunt maken. Wil je veel chips maken, dan is een oven een betere keuze.

Boerenkoolchips / Bron: David Berkowitz, Flickr (CC BY-2.0)Boerenkoolchips / Bron: David Berkowitz, Flickr (CC BY-2.0)

Groentechips

Groentechips klinkt misschien niet zo lekker, maar dat is het wel! Probeer het gewoon eens uit. Voorbeelden zijn hieronder gegeven, maar je kunt natuurlijk altijd experimenteren met andere groentesoorten!
  • Bietenchips: schil de rauwe bietjes, maak er dunne schijfjes van en dep ze droog met keukenpapier. Bestrijk de schijfjes met een beetje olijfolie (of gebruik een verstuiver). Bak ze 15-20 minuten op 180 ˚C.
  • Boerenkoolchips (of andere kolen): hip in Amerika! Was en droog de boerenkool, scheur de bladeren in stukken en verwijder steeltjes en harde nerven. Mix de boerenkool in een kom met wat olijfolie. Je kunt er ook eventueel wat fijn gesneden knoflook, sesamzaadjes en/of zout bij doen. Bak de chipjes ongeveer 15-20 minuten op 180 ˚C.
  • Winterpeen- / wortelchips: schil de wortels, snijd ze in lange dunne plakjes. Je kunt ze eventueel droog deppen als ze wat nat zijn. Besprenkel de wortels met een klein beetje olijfolie. Je kunt er ook een beetje (zee)zout, peper of paprika poeder over doen. Bak ze op 180 ˚C voor ongeveer 15-20 minuten.
  • Zoete aardappelchips: schil de zoete aardappel als je dat wilt, was hem en dep hem droog. Doe er wat olijfolie overheen en bak de chipjes op 200 ˚C ongeveer 25 minuten, tot de randjes bruin zijn en het midden krokant.
Gebruik niet te veel olie, dan worden de chips niet knapperig genoeg!

Fruitchips

Fruitchips zijn zoeter dan groentechips maar net zo eenvoudig te maken!
Voorbeelden zijn:

Appelchips / Bron: CookYourLife, PixabayAppelchips / Bron: CookYourLife, Pixabay
  • Aardbeienchips: snijd de aardbeien in dunne plakjes na het wassen. Dep ze wat af met wat keukenpapier en bak ze in een uur in een oven op 100 ˚C.
  • Appelchips: snijd de appels in dunne schijfjes (dat kan met of zonder schil, ligt er aan wat jij lekker vind). Verwijder de pitjes. Bak ze in 2-2.5 uur knapperig op 100 ˚C. Tip: lekker met wat kaneelpoeder!
  • Bananenchips: pel de bananen en snijd ze in dunne plakjes. Bak de plakjes 1-2 uur op een temperatuur van maximaal 100 ˚C. Als de oven te hoog staat, kunnen de chipjes verbranden. Check daarom regelmatig hoe ze er uit zien.
  • Perenchips: was de peren, schil ze eventueel, en snijd ze zo dun mogelijke plakken. Dep de plakjes eventjes met wat keukenpapier. Bak de perenchips net als appelchips: op 100 ˚C en 2-2.5 uur lang.
  • Perzikchips: schil de perzik, snijd hem in dunne plakjes en dep het vocht een beetje weg met wat keukenpapier. Bak de plakjes bij 100 ˚C in 1-1.5 uur.
Bij sommige fruitsoorten (zoals appels en bananen) kan je een beetje citroensap over de chipjes sprenkelen, om te zorgen dat ze hun kleur behouden. Dit is echter niet noodzakelijk.

Natuurlijk kan je ook hier weer zelf experimenteren met andere fruitsoorten!

Zelf aardappelchips maken

Gezonder dan het eten van verpakte chips uit de winkel is natuurlijk het eten van zelf gemaakte aardappelchips! Natuurlijk wel met de oven of de magnetron, zo voorkom je dat vette van het frituren.

Naturel chips

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in dunne plakjes, bijvoorbeeld met een kaasschaaf. Dep de chipjes goed af met een schone droge theedoek of wat keukenpapier. Leg de chips op de bakplaat en doe er een heel klein beetje olie over. Dit gaat makkelijk met een verstuiver. Het weglaten van de olie maakt de chipjes gezonder.

Andere smaken zoals paprikachips of cheese onion-chips

Als je eenmaal zelf aardappelchips weet te maken, is het eenvoudig om met de smaken te experimenteren. Gebruik bijvoorbeeld voor paprikachips wat paprikapoeder dat je op de aardappelschijfjes doet voor ze de oven / magnetron in gaan. Cheese onion-chips maak je met uien- en kaaspoeder. Voor de ‘salt & vinegar’ smaak moet je de schijfjes na het snijden een half uur laten weken in azijn. Voor een barbecue smaak, gebruik je barbecuepoeder, enzovoort!

Ook op andere manieren lekker!

Naast de groente- en fruitchips gewoon te eten als snack, kan je ze ook klein stampen en over of in bijvoorbeeld ijs, yoghurt, muesli of vla gooien! Je kunt ze natuurlijk ook in stukjes breken en verwerken in cakes of taarten! Smakelijk!
© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond: Gezonde alternatieven voor chipsGezond: Gezonde alternatieven voor chipsAfvallen is al lastig genoeg zonder de TV snack 's avonds te laten staan, echter lijkt het vaak alsof er geen gezonde al…
Gezonder eten, meer groente en fruit, gezonde voedingGezonder eten, meer groente en fruit, gezonde voedingHet inpassen van gezond fruit en groente in het dagelijkse eetpatroon lijkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. P…
Je kind meer groente en fruit laten etenJe kind meer groente en fruit laten etenPer dag heeft je lichaam een bepaalde hoeveelheid groente en fruit nodig. Ook voor kinderen heeft het Voedingscentrum hi…
Ovenschotel, hapje of avondmaaltijd: Salsa met tortillachipsOvenschotel, hapje of avondmaaltijd: Salsa met tortillachipsZin in een lekker snack, zoek je iets voor op een feestje of wil je eens wat anders eten vanavond? Houd je van burrito's…

Vis recepten en tips om vis te grillenDe zomer moedigt veel mensen aan om meer vis te eten, en dat doen we dan ook massaal. De tijd die we aan het water doorb…
Gezonde smoothie receptenGezonde smoothie receptenMet de juiste ingrediënten maak je jouw ideale smoothie die ook nog eens gezond en lekker is. Soms is het lastig om te w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Evan-Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Waarom chips ongezond is: http://www.dieetvandaag.nl/3626/2013/10/05/waarom-chips-ongezond-is-en-hoe-je-van-je-verslaving-af-kunt-komen/
  • E-nummers: http://www.ahealthylife.nl/lijst-van-e-nummers/
  • Recepten groente chips: http://goedetengezondleven.nl/groente-chips, http://www.chow.com/recipes/29589-carrot-chips, http://www.kiwienzo.nl/zelf-krokante-zoete-aardappelchips-maken-uit-de-oven/, http://www.ivillage.com/baked-kale-chips/3-r-153632, http://www.chipsmaken.nl/paprika-chips-maken/ etc.
  • Recept magnetron: http://www.ohmyfoodness.nl/recepten/chips-maken-in-de-magnetron
  • Afbeelding bron 1: Gerolsteiner91, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 2: Alex Sims, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 3: David Berkowitz, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 4: CookYourLife, Pixabay
Tmaar (47 artikelen)
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.