Gerechten met (bijna) alleen groenten

Gerechten met (bijna) alleen groenten Avondgerechten met bijna alleen groenten kunnen niet alleen erg lekker en gezond zijn, ook bevatten ze weinig calorieën en zijn daarom een ideale uitkomst voor mensen die willen afvallen! Ook heb je vast wel is gehoord van de regel 'ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar.' Groenten zijn licht verteerbaar en daarom ideaal voor mensen die zich graag aan deze regel willen houden.

Slawraps

Eet je vaak wraps? Vervang de koolhydraatrijke wraps door grote bladeren ijsbergsla. Je kunt deze bladeren net zoals de wraps vullen met lekkere groenten. Om er een volwaardige maaltijd van te maken kun je er stukjes kip, vis, kaas, eieren, noten of zelfs peulvruchten in doen.

Voorbeeldrecept slawraps(4 personen)

Ingrediënten:
  • 4 grote bladeren ijsbergsla
  • Groentevulling: 150 gram geraspte wortel, 60 gram maïs, 1 rode ui, 12 zongedroogde tomaatjes, 1 avocado
  • 1 gerookte kipfilet
  • Saus: 1 el mayonaise, sap van ½ citroen, 1 tl kerriepoeder, peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:
Doe de wortelrasp en maïs in een kom. Snijd de rode ui en tomaatjes fijn en hak de avocado in blokjes. Voeg toe aan de kom. Snijd daarna de gerookte kipfilet in blokjes en voeg ook toe aan de kom. Voeg ten slotte de mayonaise, citroensap, kerriepoeder, peper en zout toe en meng het geheel goed door elkaar. Haal 4 hele bladeren los van een krop sla, was ze in water en laat ze uitlekken. Verdeel de vulling over de 4 bladeren en je bent klaar!

Groentefriet

Zetmeelhoudende groenten/knollen zoals knolselderij, pompoen, pastinaak, koolrabi en koolraap zijn uitermate geschikt om caloriearme frietjes van te maken! Serveer ze als gewone aardappelfrietjes.

Voorbeeldrecept groentefriet

Ingrediënten:
  • Knolselderij (of pompoen/pastinaak/koolrabi/koolraap etc.)
  • Olijfolie
  • Zeezout en kruiden naar smaak zoals komijnzaad, cayennepeper, paprikapoeder, tijm.

Bereidingswijze:
Schil en snijd de groente die jij gekozen hebt in stukken ter grootte van frieten. Doe de frieten in een kom, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zeezout en kruiden die jij lekker vindt. Schud het door elkaar zodat alle frieten bedekt zijn. Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 30 minuten gaar op ongeveer 200 graden. Hussel na 15 minuten eventjes om, zodat het niet aanbrandt.

Groentespaghetti

Je kunt smakelijke spaghetti van groenten maken met een juliennesnijder. Geschikte groenten zijn snijbonen, asperges, komkommer en wortel, maar het allerpopulairst is courgette. Gebruik het in gerechten net zoals je met gewone spaghetti zou doen.

Voorbeeldrecept groentespaghetti(2 personen)

Ingrediënten:
  • Groenten: 4 courgettes, 300 gr cherrytomaten
  • 3 eetlepels groene pesto
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten

Bereidingswijze:
Maak de cherrytomaten schoon en snijd ze door de helft. Besprenkel de helften met olijfolie en een beetje zout. Leg ze met de open kant omhoog op de bakplaat en bak gedurende 90 minuten langzaam gaar op 120 graden.
Maak spaghetti van de courgette met een juliennesnijder of mes (mes is veel werk). Combineer nu in een grote kom de spaghetti met de pesto en roer deze door elkaar. Dien de spaghetti op in twee diepe borden, leg de geroosterde tomaten daar bovenop en strooi er geroosterde pijnboompitten overheen. Geen fan van rauwe courgette? Je kunt de courgette spaghetti van tevoren ook een minuutje koken of kort roerbakken!

Courgettelasagne

Vergeet lasagnebladeren. Deze zijn prima te vervangen door in plakken gesneden courgette! De lasagne wordt er iets wateriger door, maar het heeft nog steeds een zeer smakelijke bite. Vul de schotel op met kaas, eigengemaakte tomatensaus en nog meer groenten!

Voorbeeldrecept groentelasagne(4 personen)

Ingrediënten:
  • Groenten: 3 courgettes, 2 uien, 2 tenen knoflook, 1 aubergine, 1 rode paprika
  • 500 ml gezeefde tomaten (ook wel passata genoemd)
  • 2 bollen mozzarella
  • Kruiden: 2 tl Provençaalse kruiden, peper, zout

Bereidingswijze:
Snijd de courgettes precies door de helft en snijd iedere afzonderlijke helft weer in plakken van 3 mm dik. Schil de grote delen donkergroene schil van de plakken. Besprenkel de courgetteplakken nu met olijfolie en gril ze ongeveer 1 minuut per kant goudbruin. Laat de plakken daarna uitlekken op een keukenpapiertje. Voor de tomatensaus snijd je de uien en knoflook en bak je ze aan in olijfolie. Daarna snijd je de aubergine en paprika in blokjes en bakt deze kort mee. Voeg nu de passata hieraan toe en kruid de saus met Provençaalse kruiden, peper en zout. Snijd de mozzarella in plakken.
Neem een ovenschaal. Begin met het verspreiden van een laagje saus op de bodem, leg hierop de courgetteplakken en leg daarop weer wat plakjes mozzarella. Begin daarna weer opnieuw totdat de saus op is. Eindig met een laag courgette met mozzarella erop. Bak de lasagne 20 min op 180 graden.

Bloemkool – pizza, rijst, puree

Voor een pizza was je één bloemkool, snijd je hem in roosjes en doet het in de blender. Hak het hierin tot kleine stukjes zo groot als rijstkorrels. Stoom de 'rijstkorrels' gaar in 5-6 minuten. Laat ze daarna uitlekken in een zeefje, schud de zeef vervolgens leeg boven het midden van een theedoek en draai beide kanten van de theedoek aan. Zo knijp je het vocht eruit! Mix de bloemkoolrijst nu met een losgeklopt ei en lekkere kruiden. Verdeel het beslag gelijkmatig op een bakplaat (met bakpapier) in een rondje en druk goed aan. Bak nu krokant in 40 minuten en beleg naar keuze.

Liever rijst maken? Zodra de bloemkool in de keukenmachine tot rijst is gehakt, laat je een uitje glazig worden in een pan. Voeg daarna de bloemkoolrijst toe samen met lekkere kruiden(zout, knoflook, pepertje, gember, kerrie) en roerbak voor ongeveer 10-20 minuten.

Bloemkoolpuree is ook makkelijk. Snijd een bloemkool gewoon met een mes, kook of stoom gaar en giet af. Pureer daarna met staafmixer/pureestamper. Breng op smaak met kruiden en evt. een scheut plantaardige melk.
© 2014 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond en snel eten met eenpansreceptenGezond en snel eten met eenpansreceptenNiet iedereen is een even goede kok of neemt de tijd om uitgebreid te kokkerellen, zeker niet na een drukke werkdag binn…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Gezonde caloriearme gerechtenGezonde caloriearme gerechtenGezond eten; het is iets wat iedereen wil maar wat zelden lukt. Je wil ook eens een keertje iets lekkers eten en niet al…

Heerlijke broccoli-cheddarsoep met spek in een broodkomIn de Verenigde Staten zijn er vele gerechten die in Nederland niet bekend zijn. Er worden combinaties gemaakt die we hi…
Recepten: lekker, gemakkelijk én versRecepten: lekker, gemakkelijk én versAls we druk bezig zijn dan zitten we niet te wachten op uren in de keuken staan. Als we al uren in de keuken staan, is d…
Bronnen en referenties
  • http://www.yellowlemontreeblog.com/gezonde-friet-geroosterde-pompoen-met-zeezout/
  • http://www.voedselzandloper-recepten.nl/
  • http://www.hetpaleoprincipe.nl/bloemkool-rijst.html
  • http://www.kiwienzo.nl/bloemkoolpuree-vervanging-van-aardappelpuree/
  • http://www.kiwienzo.nl/lekkere-wraps-simpel-en-gezond/
  • http://gapsdietjourney.com/2012/04/recipe-review-cauliflower-pizza-crust-dairy-free-and-gaps-legal/
Kraio (46 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.