InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Poffert - Gronings recept

Poffert - Gronings recept

Poffert - Gronings recept Poffert is een ouderwets Gronings recept. Het is een soort cake, in een pofferttrommel. Dit lijkt op een tulbandvorm, maar is dan smaller en heeft een deksel. De boter en het suiker worden pas na het bakken gebruikt, en niet er voor, zoals bij een normale cake. Poffert kan als lunch gegeten worden, maar is eigenlijk een warme maaltijd. Voor 3 tot 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 500 ml melk
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • eventueel rozijnen, gedroogde stukjes fruit, stukjes appel
  • boter om de tulband mee in te vetten
  • paneermeel

Na het bakken
  • 250 gr. boter
  • basterdsuiker, bruin of wit
  • stroop

Benodigdheden

  • pofferttrommel (of een tulbandvorm)
  • steelpannetje
  • pollepel
  • beslagkom
  • mixer met deeghaken

Ovenstand
180 C - 1 uur

poffert
poffert

Bereidingswijze

  • als u van krenten en rozijnen houdt, moet u ze eerst even wellen in warm water
  • oven voorverwarmen op 180 graden
  • vet de pofferttrommel in met boter, strooi er wat paneermeel in
  • het zelfrijzend bakmeel in de beslagkom
  • voeg de melk, eieren en zout toe (en de eventuele rozijnen en stukjes fruit)
  • mix het beslag 3 minuten op de hoogste stand (met deeghaken)
  • giet het beslag in de tulband
  • bak de poffert 1 uur, onderin de oven
  • prik in de poffert, als het mes er schoon uit komt, is de poffert gaar

Au bain maries

Dit is de ouderwetse manier, maar kost wel meer tijd.
  • de poffert kan ook au bain marie worden klaargemaakt
  • doe het deksel op de poffertvorm
  • verwarm een grote pan met heet water, tot het kookt
  • zet de pofferttrommel in de pan met heet water, het water komt tot twee vingers onder het deksel
  • zet het vuur laag
  • bak de poffert in 2 uur gaar

Serveren

  • smelt de boter in een steelpannetje (op laag vuur)
  • snijd de poffert in plakken
  • giet er een juslepel met gesmolten boter overheen
  • serveer er een beetje suiker er bij

Eet smakelijk!

Poffertweetjes

  • Er is een speciale poffertpan of poffertrommel te koop, bij speciaalzaken.
  • In Groningen is een plaatsje die naar dit gerecht is genoemd, De Poffert. Het dorpje ligt tussen Enumatil en Hoogkerk.
  • In poffert kunnen ook gedroogde stukjes fruit, stukjes appel, etc.
  • Stroop wordt ook vaak er bij geserveerd.
  • Om de poffert beter uit de vorm te krijgen, kunt u wat paneermeel in de vorm strooien, nadat u het heeft ingevet.

Lees verder

© 2008 - 2014 Coby79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een tulband versierd met glazuurEen tulband versierd met glazuurVersier een zelfgebakken tulband met glazuur en decoratiemateriaal en presenteer deze tijdens de feestdagen bij een lekk…
Maak een speciale cake met een eenvoudig receptMaak een speciale cake met een eenvoudig receptVan een eenvoudig cake recept kun je al gauw uitpakken naar een verrassende cake. Denk eens aan wat vruchten in je cake.…
Sachertorte, recept uit OostenrijkSachertorte, recept uit OostenrijkSachertorte, de beroemdste taart uit Wenen, welke al in 1832 voor het eerst werd gebakken. Hier een recept om deze heerl…
Sinterklaas recepten  SpeculaasSinterklaas recepten SpeculaasZo rond Sinterklaastijd komen er weer allerlei lekkernijen op tafel. Wist je dat je een heleboel van deze lekkernijen oo…
Recept voor browniesRecept voor browniesIedereen vindt brownies heerlijk of dat nu tussendoor is of als dessert na de maaltijd. Lees hier het geheime recept voo…

Reageer op het artikel "Poffert - Gronings recept"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Angelique, 04-12-2012 22:35 #19
Ik ben opgegroeid met poffert, maar wij eten het in een bord met warme melk en kaneel. Ook eten wij het wel met stroop er op heerlijk. Zeker de moeite waard om een keer te proberen. Reactie infoteur, 05-12-2012
Bedankt voor je tips, dat ga ik zelf ook eens proberen!

Annelies, 14-06-2012 14:38 #18
Bij ons thuis werd vroeger ook al poffert gemaakt. Dat was altijd spullen! Nu ben ik uit huis gegaan en heb een poffertpan gekocht. Mijn vriend (uit noordholland) is er helemaal gek op en vraagt vaak eens of ik dat wil maken.
Mijn moeder(en ik nu dus ook) doen de poffert niet in de oven. Maar wij laten hem gaar worden in een pan met aan de kook gebracht water. Het pitje op half, 7 kwartier et voila! Reactie infoteur, 16-06-2012
Hallo Annelies,
Bedankt voor je reactie! Poffert kan inderdaad ook aubainmarie gemaakt worden. De bereidingstijd is dan wat langer en er komt geen korstje op de poffert. Deze manier van bereiding is handig als je geen oven hebt, of wanneer je het op deze manier lekkerder vindt.
Hartelijke groeten, Coby

Ans Huberts-Hougee, 16-03-2012 21:16 #17
Wat ik niet tegen kom in het recept is de maat/inhoud van de poffertpan die nodig is, ik kom namelijk bij het zoeken verschillenden maten tegen, van 20cm tot 1.2liter.
Hopelijk kan u mij verder helpen, want we hebben hier heel veel zin in de Grunniger poffert.
Als oud Grunningers die nu in Zwolle wonen.
Vriendelijke groeten Ans Huberts-Hougee Reactie infoteur, 19-03-2012
Hallo Ans,
Zelf gebruik ik bij dit recept een poffertpan van 2 liter inhoud. U kunt gewoon een poffertpan kopen en kijken met welke hoeveelheid deeg u de beste poffert krijgt. Dus bijvoorbeeld bij een kleine poffertpan de helft van alle benodigdheden gebruiken. Veel succes!
Vriendelijke groeten, Coby

Tineke, 03-03-2012 09:02 #16
Bij ons thuis maakte mijn moeder vaak op zondag heerlijke poffert met rozijnen en krenten. Deze aten we dan half warm met gesmolten boter en schenkstroop. Laatst heb ik een poffert pan met poffertmix cadeau gekregen. Leuk met een Groninger tekst en uitleg van de oorsprong en gedachte achter de poffert van de taartenkraam. Een origineel cadeau en erg lekker. Zeker een aanrader.

Bettien, 03-12-2011 15:28 #15
Hay, heerlijk Poffert. De rozijnen vervangen door gedroogde cranbarries.en voor het winter idee kaneel door beslag. Acht voor een keer. next time original Grunninger Poffert.
Smakelijk, Bettien. Reactie infoteur, 05-12-2011
Hallo Bettien,
Bedankt voor uw variatietips!
Greoten, Coby

Freerk Mulder, 10-08-2011 23:22 #14
Voor mijn 'alleenstaande' poffert heb ik het recept gehalveerd. Wel heb ik er meer eieren [4] in gedaan, evenals meer rozijnen en krenten. Als meel heb ik cakemeel gebruikt. Ik heb het beslag in een glazen ovenschaal MET deksel drie kwartier in de oven gezet. De helft er van gegeten en de andere helft in de vriezer gedaan. Die warm/ontdooi ik dan weer in de glazen schaal METdeksel erop in de magnetron-stand. 180 graden oven vond ik achteraf wel te hoog. Maar… hij was HEERLIJK! Reactie infoteur, 12-08-2011
Hallo Freerk,
Bedankt voor uw recept!
Hartelijke groet, Coby

Hilda, 14-05-2011 11:16 #13
Hallo, mijn man is een echte west-fries komt uit andijk en is nu een echte specalist in het maken van poffert. Heel wat jaren geleden maakte zijn moeder janinde zak of tewel broeder, dat vond hij al lekker maar nu heeft hij de smaak te pakken van poffert en maakt hij het met regelmaat voor zijn schoonvader die een rasechte gruninger is. En natuurlijk maakt hij het ook voor zichzelf. En ik kan niks anders zeggen het is erg lekker maar wel heel erg machtig. En ja we smeren het met stroop en suiker.

Alibaba, 20-02-2011 11:03 #12
Bij ons werd de poffert gegeten met vanille-vla (of saus). Erg lekker.
Ook rozijnen of krenten laten wellen in rum, of andere drank, is een smakelijke variatie. Reactie infoteur, 20-02-2011
Beste Alibaba,
Bedankt voor de tips!
Vriendelijke groet, Coby

Hannah, 22-01-2011 11:15 #11
Hallo, Ik heb het van mijn schoonmoeder geleerd. Zij plakt soms ook eerst plakjes ontbijtspek of katenspek in de vorm voordat het deeg erin gaat. Lekker! En je poffert droogt niet gauw uit. En idd met boter/bruine suiker en dan warme melk erover. Reactie infoteur, 22-01-2011
Beste Hannah,
Bedankt voor de tip!
Vriendelijke groet, Coby

Idelette, 26-10-2010 15:37 #10
Mijn moeder maakte bij de poffert altijd een kaneelsausje:
melk, bruine suiker, boter, kaneel verwarmen. Dan met maizena binden.
Erg lekker! Reactie infoteur, 26-10-2010
Hallo Idelette,
Bedankt voor de tip, dat gaan we zeker eens proberen!
Vriendelijke groet, Coby

Edwin, 21-08-2010 18:37 #9
Heerlijk,
de tweede keer heb ik er ook wat gebakken spekjes ingedaan. Dat was erg goed gelukt

Tp, 30-05-2010 12:07 #8
Wat nog lekkerder is om de poffert (warm) te eten in melk waaraan stroop toegevoegd is. Reactie infoteur, 30-05-2010
Bedankt voor de tip!
Vriendelijke groet, Coby

Greetje, 16-04-2010 17:07 #7
Ik had ooit een recept voor poffert met als toevoeging: 150g krenten en rozijnen, 400 gr. meel, citroenrasp, 4 eetlepels boter, 4 eetlepels suiker, geloof ik. Kent iemand dit recept ook? Heb nu al deze toevoegingen in bovenstaand recept gedaan. Nog even een uurtje wachten voor het resultaat. Ben benieuwd… Reactie infoteur, 16-04-2010
Hallo Greetje,
Bedankt voor uw reactie. Is uw poffert gelukt?
Vriendelijke groet, Coby

Gerty, 31-03-2010 17:58 #6
Mijn ouders zijn geboren en getogen Groningers. Zij maakten de poffert uitsluitend au bain marie. Er gingen alleen rozijnen in de poffert. Als hij gaar was sneden ze die in stukken, op het bord werd zo'n plak met boter besmeerd, daarover ging wat donkerbruine basterdsuiker en als laatste hete melk! Vooral dat laatste maakt het weer heel anders want de melk maakt de poffert lekker sappig. Erg voedzaam, dus niet geschikt na een zware maaltijd.
Vriendelijke groet, Gerty Reactie infoteur, 31-03-2010
Hallo Gerty,
Bedankt voor uw verhaal, leuk om over andere variaties te horen. Ik ga de warme melk eens proberen! Zelf ben ik ook een geboren en getogen Groninger. Blijkbaar maakt iedereen de poffert op zijn eigen manier.
Vriendelijke groet, Coby

H. de Graauw, 12-07-2009 15:14 #5
Op hoeveel graden moet de poffert gebakken worden? Reactie infoteur, 12-07-2009
Hallo meneer/mevrouw Graauw,
De poffert moet op 180 graden gebakken worden. Succes!
Vriendelijke groet,
Coby

Jet, 17-06-2009 15:41 #4
We hebben kortgeleden dit recept gebruikt en het was heerlijk. Vanavond gaan we em lekker weer eten, want ondanks dat de kids het een paar jaar terug niet lekker vonden, willen ze het nu wel elke dag eten.

S. Hoeksema, 11-06-2009 15:51 #3
Poffert gebakken en was prima, bedankt voor het recept.

J., 24-01-2009 18:31 #2
Vind dit geen goed recept, na 2,5 uur was de poffert nog steeds niet gaar. wel was die heel mooi bruin dus hebben het proberen te eten, maar de structuur is net als cake die niet gaar is. Reactie infoteur, 25-01-2009
Hallo J.
Jammer dat de poffert mislukt is. Misschien moet u de poffert lager in de oven zetten, of de temperatuur wat lager zetten. Ik hoop dat de volgende poffert wel zal lukken!
Vriendelijke groet, Coby

Trijntje Belle, 31-10-2008 21:54 #1
Een heerlijk recept van de poffert! Reactie infoteur, 25-11-2008
Hallo Trijntje,
Ik hoop dat uw poffert goed heeft gesmaakt!
Vriendelijke groet, Coby

Infoteur: Coby79
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Reacties: 19
Schrijf mee!