Saucijzenbroodjes zijn het lekkerst als u ze zelf maakt

Saucijzenbroodjes zijn het lekkerst als u ze zelf maakt Saucijzenbroodjes zijn smakelijke, hartige gebakjes die vooral tegen kerst en oudejaar in veel Nederlandse keukens gebakken worden. Vaak wordt daar kant-en-klaar bladerdeeg voor gebruikt, dat overigens in elke supermarkt in de koeling te vinden is. Wie echter geld wil sparen en het hele gebak graag zelf klaar wil maken, kan via dit goede recept met weinig kosten een flinke hoeveelheid van deze saucijzenbroodjes klaarmaken. Goed voor u en uw gezin en goed voor uw beurs. Bovendien weet u precies wat er aan ingrediënten in zit en kunt u ze met een gerust hart aan uw gezin en familie presenteren. De smaak van deze saucijzenbroodjes is prima. Wie ze eenmaal zelf gemaakt heeft wil meestal geen andere meer.

Beter dan van de bakker

Saucijzenbroodjes liggen meestal per twee of vier verpakt in de winkel. Vers van de bakker smaken ze vaak goed, maar ze zijn in verhouding met de saucijzenbroodjes die u zelf maakt, erg duur. Daarnaast bevatten ze ook vaak teveel zout. De vacuümverpakte saucijzenbroodjes van de supermarkt bevatten bovendien meestal ingrediënten die het gebak houdbaar houden, maar er eigenlijk niet in thuis horen. Het is dan ook geen wonder dat deze saucijzenbroodjes anders en vaak minder goed smaken, dan de verse van de bakker. Als u de saucijzenbroodjes zelf bakt, weet u tenminste wat er in zit.

Benodigdheden voor een recept voor ongeveer 20 saucijzenbroodjes

Voor het bladerdeeg

  • 250 gram tarwebloem
  • 250 gram (harde) margarine
  • Een `kattenpootje` zout (gewoon een beetje tussen drie vingers nemen)
  • 1,5 deciliter koud water

Voor de afwerking van de saucijzenbroodjes

U hebt aan het eind van het bereidingsproces nog een extra los geklopt ei en een bak kwastje nodig om de saucijzenbroodjes mee te bestrijken voordat ze de oven in gaan. Daar worden de saucijzenbroodjes prachtig bruin van.

Het gehakt voor de vulling

Neem 500 gram vers half om half gehakt, liefst van de slager, en bestrooi dat met wat zout, peper en wat laurierpoeder. Meng dit met een ei en paneermeel tot een samenhangend geheel, zoals u dat ook zou doen voor soepballetjes of gehaktballen die u wilt braden. Zet dat gehaktmengsel even in de koelkast tot u het kunt verwerken.

Bereiding van het bladerdeeg

Weeg het meel af en doe deze in een kom. Doe er het zout bij en roer het even goed door elkaar. Snijd de margarine in blokjes en doe die bij het meel. Neem twee messen en snij hiermee de boterblokjes door de bloem tot ze zo klein als erwtjes zijn. Giet er dan het water bij en werk het geheel met een mes om, tot de bloem helemaal in het mengsel opgenomen is. Bestuif het aanrecht met gezeefde bloem, laat het deeg daarop vallen en rol het met een goed bestoven deegroller uit.

Even doorzetten

De eerste keer plakt het deeg aan het aanrecht, maar dat is normaal. Neem een plat, breed pannenkoekmes en haal het deeg hiermee los van het aanrecht. Vouw het deeg daarbij in de lengterichting in drieën en daarna ook in de breedte richting in drieën, zodat u een vierkant pakje krijgt. Bestuif het aanrecht en de deegrol opnieuw en rol het deeg weer uit.

Twee of drie keer goed herhalen

Herhaal dat drie keer en leg het opgevouwen deeg pakje dan een uur in de koelkast om op te stijven. Maak intussen het gehakt aan en zet ook dat in de koelkast. Haal het deeg er na een uur weer uit en rol het opnieuw op een bestoven aanrecht uit tot een soepele lap. Herhaal dat uitrollen nog een of twee keer en snij dan de uitgerolde, soepele lap in vierkantjes van ongeveer tien centimeter (of 8 centimeter als u ze niet te groot wilt maken).

Het klaarmaken van de saucijzenbroodjes met het aangemaakte gehakt

Neem het aangemaakte gehakt uit de koelkast en vorm er rolletjes van die korter zijn dan de deegplakjes en leg op elk deegplakje een rolletje gehakt. Leg bakpapier op de ovenplaat en bestrooi deze losjes met wat water. Vouw de deegplakjes dicht en leg ze netjes naast elkaar op de bakplaat met hooguit een centimeter ruimte er tussen.

Bladerdeeg op elkaar plakken

Doe wat koud water in een kommetje en plak met een vork of gewoon met een vinger, de randen van de deegplakjes goed dicht. Zorg dat er geen open randjes zijn, want dan bakt het gehakt dat erin zit droog en is het minder smakelijk. Bestrijk hierna de broodjes met het los geklopte ei.

Het in de oven afbakken van zelf gemaakte saucijzenbroodjes

Bak de saucijzenbroodjes af op 175 graden hetelucht en zet de kookwekker op 25 minuten. Houd ze de eerste keer wel in de gaten, want niet elke oven bakt precies hetzelfde. Soms zijn er zelfs 30 minuten nodig om de broodjes af te bakken. De saucijzenbroodjes zijn goed als ze mooi lichtbruin zijn. Haal het gebak uit de oven en haal het meteen van de plaat af. In een heteluchtoven kunt u gemakkelijk twee platen tegelijk afbakken, maar vaak moet een van de twee platen dan wel iets langer bakken.

Bewaren

Laat de broodjes die u niet meteen opeet op een rooster goed afkoelen. In een goed afsluitbare plastic doos kunnen de saucijzenbroodjes zeker twee maanden in de diepvries bewaard blijven. Ze zijn echter meestal zo lekker, dat ze die termijn niet eens halen.

Zelf maken is het lekkerst en ook leuk, maar wel veel werk

Het maken van saucijzenbroodjes is een arbeidsintensief proces, maar het loont. Wie het deeg goed uitrolt krijgt uit het bovenstaande recept zelfs tot ongeveer 35 tot 40 broodjes. Het deeg is dan wel veel dunner, maar bevat per saucijzenbroodje ook minder boter, dus minder vet. Het verstandigste is het om er gewoon een dag voor uit te trekken, zoveel mogelijk saucijzenbroodjes te maken en het gedeelte dat niet meteen gebruikt wordt meteen in te vriezen in goed sluitende dozen.

De beste tijd om te bakken

Bak saucijzenbroodjes net voordat uw keuken aan een grote beurt toe is, zodat het ook niet uitmaakt of er wat bloem geknoeid wordt, want door het vaak bestuiven en uitrollen van het deeg heeft de keuken daarna wel een beurt nodig. Het is dan ook verstandig om een aantal broodjes tegelijk te bakken, zodat u dit niet al te vaak hoeft te doen en u er een paar weken plezier van hebt. Als ze immers vlak na het bakken ingevroren worden, komen ze er net zo vers uit als u ze in de vriezer gestoken hebt.

Economisch gebak

Tel de prijs van de bovenstaande ingrediënten eens op en deel ze door het aantal die u gebakken hebt. Per stuk kosten ze slechts een fractie van de saucijzenbroodjes in de winkel. Bovendien kunt u ze zo groot of klein mogelijk maken, precies zoals u dat wenst. Voor mensen die bijvoorbeeld willen afvallen zijn kleine saucijzenbroodjes een uitkomst.

Variatie op de saucijzenbroodjes

U kunt het bovenstaande recept ook aanpassen door bijvoorbeeld de grote deeglap in lange stroken van 10 centimeter breed te snijden en op elke strook een lange rol aangemaakt gehakt leggen. Sla het deeg erover dicht, leg de lange rollen op de bakplaat en plak de zijkanten weer met water goed dicht.

Voorzichtig op maat indrukken

Neem de botte kant van een mes en druk om de 3 of 4 centimeter het deeg voorzichtig in. Niet helemaal doordrukken, maar gewoon indrukken. Bestrijk de lange stroken ook hier weer met los geklopt ei en bak ze af volgens de bovenstaande methode. U hebt dan kleine, heerlijke hapjes voor bij de borrel, die u straks zo uit de diepvries gemakkelijk op kunt warmen.

Deeg dat over is kunt u nog goed voor andere lekkernijen gebruiken

Deeg dat u aan de zijkanten overhoudt kunt u op elkaar leggen, opvouwen en opnieuw uitrollen om er vierkantjes van te snijden. Hebt u veel deeg over, maar geen gehakt meer leg dan een reep kaas in plaats van gehakt op het deeg en vouw dat dicht. Hebt u slechts weinig deeg over, maak er dan eens zoutstengels of kaasstengels van. Snij daarvoor het deeg in dunne repen van ongeveer 10 centimeter lang, leg ze op het bakpapier, bestrijk ze met los geklopt ei en strooi er een beetje gewoon zout of zeezout over.

Kaasstengels

Voor kaasstengels strooit u er nog wat geraspte kaas overheen. Bak ze op dezelfde manier in de oven af, maar houd de tijd in de gaten, want ze zijn veel sneller bruin en gaar dan de saucijzenbroodjes. Soms is tien minuten hiervoor al genoeg.

Als u alles zelf maakt is het wel veel werk, maar u hebt er lang plezier van

Recepten met zelf gemaakt bladerdeeg maken is veel werk, maar het resultaat is fantastisch lekker. U weet wat erin zet en u proeft dat het beter smaakt dan de saucijzenbroodjes uit de winkel, waarin extra toevoegingen zitten om ze langer houdbaar te maken en die dus meestal nooit zo vers zijn als de broodjes die u zelf bakt.

Deeg van de supermarkt

Hebt u weinig tijd om zelf het bewerkelijke bladerdeeg te maken? Gebruik dan de voorgevormde bladerdeegplakjes uit de diepvries van de supermarkt. Er zitten er tien in een pakje. Neem daar echter wel goed en vers gehakt van een goede slager bij. Ook dan krijgt u tien heerlijke saucijzenbroodjes.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Warme borrelhapjes: saucijzenbroodjes en variantenDe saucijzenbroodjes als borrelhapje doen het altijd goed. Handig vooraf klaar te maken en met hooguit de magnetron of o…
Borrelhapjes van bladerdeegBorrelhapjes van bladerdeegBorrelhapjes doen het altijd goed en bladerdeeg borrelhapjes ook, maar we weten allemaal dat we voorzichtig met de blade…
WorstenbroodjesU kent ze wel, de worstenbroodjes. Te koop in pakken van vier of zes stuks voor in de oven. Maar waarom zouden we deze b…
Heerlijke appelgerechtenAn apple a day keeps the doctor away zeggen ze in het Engels. Oftewel een appel elke dag houdt de dokter weg. Het eten v…

Internationale maaltijdsoepenInternationale maaltijdsoepenSoep is één van de oudste gerechten ter wereld. Het wordt over de hele wereld gegeten. In restaurants wordt soep meestal…
Zelf oliebollen bakkenZelf oliebollen bakkenDe lekkerste oliebollen bak je zelf. Het is veel minder werk dan de meeste mensen denken en kan een leuk en gezellig ond…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 19-01-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.