Een aangekleed kopje koffie

Een aangekleed kopje koffie Koffie is voor de meeste mensen niet weg te denken uit hun leven. Gedurende de hele dag is het een terugkerend ritueel. Of het nu 's ochtends een mild bakje koffie is met een croissantje erbij of 's avonds na het eten een sterke, donkere koffie met een chocolaatje. Als het om koffie gaat kennen we verschillende soorten. Maar je 'kleedt je kopje koffie ook aan' met iets lekkers. In dit artikel vertel ik je iets over de verschillende soorten koffie die je kan maken, maar daarnaast vind je ook een aantal lekkere recepten voor bij de koffie. Vooral bedoeld om van te genieten.

Soorten koffie

Espresso

Een donker, geconcentreerd, klein kopje koffie met een lichtbruin, schuimig laagje. We kennen ook de 'Americano'. Hier spreken we van als de espresso verdund wordt met heet water. Een 'Ristretto' is een extra sterke espresso. Een 'Romano' is een espresso met een citroenschilletje en een 'Coretto' is een espresso met een druppeltje amaretto, sambuca of grappa. Tenslotte kennen we nog de espresso macchiato. Dit is een espresso in een glas waarop een klein laagje warm melkschuim zit.

Caffè freddo

Een espresso wordt afgekoeld door hem met ijs te shaken in een cocktailshaker. Daarna wordt de koffie in een glas geserveerd. Je kan de koffie ook mengen met koude melk en ijs. We spreken dan van een caffè latte freddo.

Granitakoffie

Meng een verse espresso met bruine suiker en brandy. Zet het mengsel in de vriezer en roer het elke twee uur. Er ontstaan een soort kristallen. Je serveert het in een glas met een rietje.

Cappuccino

1/3 espresso, 1/3 warme melk en 1/3 melkschuim. Schenk de espresso en de warme melk in en serveer hierop het melkschuim. Officieel hoort er geen cacao op een cappuccino.

Caffè latte

Een deel espresso op vier delen melk. De koffie en de melk worden tegelijkertijd in een glas geschonken.

Café au lait

Op de espresso wordt warme melk geschonken. Het wordt geserveerd in een glas of in een groot koffiekopje.

Recepten voor bij de koffie

Citroenkrullen

Citroenkrullen zijn heerlijk in de ochtend met een lekker kopje café au lait.

Ingrediënten
  • 200 milliliter melk
  • 1 vanillestokje
  • 115 gram basterdsuiker
  • zout
  • 2 eetlepels gedroogde gist
  • 300 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 3 eierdooiers
  • zonnebloemolie
  • 150 gram suiker
  • 100 milliliter room
  • 2 eetlepels citroensap
  • fijn geraspte citroenschil

Verwarm de melk met het vanillestokje tot net onder het kookpunt. Meng de helft van de melk met een eetlepel basterdsuiker en een snufje zout. Roer de gist erdoor en laat het 5-10 minuten rusten. Zeef de bloem en meng het met de rest van de suiker. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en meng het met de rest van de melk. Smelt de boter en doe deze er ook bij. Maak een kuiltje in de bloem en giet hier het gistmengsel en de melk in. Voeg ook de eierdooiers toe. Meng het geheel tot een nat deeg. Kneed het nog 5-8 minuten tot het glad en elastisch is. Laat het onder een theedoek nog een 1 uur rusten en rijzen. Vervolgens maak je het glazuur. Dit doe je door de suiker, de room, het citroensap en de citroenschil in een kom te doen en au bain marie te verwarmen. Net zo lang tot de suiker is opgelost en het geheel warm is. Je laat het glazuur afkoelen en dekt het af met folie. Als het deeg klaar is kneed je het nog even door en verdeel je het in twaalf stukken. Rol ze tot worsten. De twee uiteinden rol je naar elkaar toe en draai je om elkaar. Druk iets plat en laat nog 15 minuten rusten. Verwarm de olie tot 180°C - 190°C en bak de krullen 2 minuten aan beide zijden. Als je ze allemaal gebakken hebt doop je ze in het glazuur.

Extra grote chocoladekoekjes

Deze chocoladekoekjes zijn heerlijk in de middag en dan geserveerd met een cappuccino of een caffè latte.

Ingrediënten
  • 225 gram zachte ongezouten boter
  • 225 gram basterdsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 275 gram bloem
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • zout
  • 175 gram pure chocolade

Verwarm de oven voor op 180°C. Een heteluchtoven op 170°C. Roer de suiker door de boter. Mix daarna geleidelijk de eieren en de vanille-essence erdoor. Zeef de bloem, het cacaopoeder en een snufje zout en roer dit door het hiervoor gemaakte deeg. Hak de chocolade in grove stukken en voeg de stukken chocolade ook toe. Meng het geheel goed en zet het voor 20 minuten weg in de koelkast. Vet twee of drie bakplaten in met een beetje boter. Rol het koekdeeg uit en verdeel ze in vijftien balletjes. Ongeveer ter grootte van een golfbal. Leg ze ver uit elkaar op de bakplaten. Druk ze met de achterkant van een lepel plat en bak ze 12-15 minuten in de oven.

Galatobourekia

Galatobourekia is een Grieks bladerdeegtaartje. Het wordt geserveerd 's avonds na het eten met een kopje Turkse koffie. Turkse koffie wordt gezet in een metalen peervormige pot op het fornuis.Neem een theelepel poederkoffie en los het op in een beetje water. Eventueel kan je een beetje suiker erbij doen. Breng het langzaam aan de kook. Als het klaar is roer je het door en laat je het nog een paar seconden rusten. Gegarandeerd een heel sterk bakje koffie.

Ingrediënten
  • 300 milliliter melk
  • 50 gram fijne semolina
  • 5 eetlepels basterdsuiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 1 eierdooier
  • 225 gram kristalsuiker
  • 150 milliliter water
  • 2 dunne citroenschillen
  • 200 gram bladerdeeg
  • 3 eetlepels olie

Je begint met de pudding. Meng de melk met de semolina, de basterdsuiker, het oranjebloesemwater en de eierdooier en verwarm het in een pan. Blijf constant roeren totdat het warm en goed dik is. Het mag niet koken. Giet in een schaal en laat goed afkoelen in de koelkast. Nu begin je aan de siroop. Meng de kristalsuiker, het water en de citroenschillen in een pan en verwarm het totdat de suiker is gesmolten. Laat 5 minuten koken tot er een dikke siroop ontstaat. Laat afkoelen en vergeet niet om na 30 minuten de citroenschil weer te verwijderen. Verwarm nu de oven voor tot 180°C. (heteluchtoven op 170°C) Snijd het bladerdeeg in 25 repen. Leg een theelepel pudding op het uiteinde van een reep. Rol nu de reep op waarbij je de zijkanten naar binnen vouwt. De pudding is helemaal ingepakt. Als je ze allemaal gevuld hebt besprenkel je ze met olie en bak je ze 20 minuten. Giet na het bakken de siroop erover en laat ze afkoelen.
© 2013 - 2024 Annemieke83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van het drinken van koffieDe voordelen van het drinken van koffieVele Nederlanders hebben als ochtend ritueel het drinken van een kop koffie voordat ze beginnen met hun dag. Velen geven…
Koffie-recepten: een lekker bakkie!Koffie-recepten: een lekker bakkie!Koffie drinken hoort erbij in onze maatschappij. Of je nu huisvrouw bent, op kantoor werkt of ergens anders, allemaal ge…
Koffie drinken: Voordelen en nadelenKoffie drinken: Voordelen en nadelenHeel wat mensen starten de dag met een kop koffie. Sommigen drinken daarna nog een of meerdere koppen, om verschillende…
Warme klassieke koffiecocktailsWie houd er nu niet van een lekkere koffie na de maaltijd. Hieronder zijn 4 klassieke recepten te vinden om een koffie t…

Quiche een maaltijdtaartQuiche is een gerecht uit Elzas-Lotharingen en bestaat uit een gebakken korstdeeg met een meegebakken vulling. De bekend…
Hoe organiseer je een Paasbuffet voor groot en klein?Hoe organiseer je een Paasbuffet voor groot en klein?Wanneer het Pasen is, komen de vrolijke lentekleurtjes weer boven: alles kleurt groen, geel, roze, wit, oranje. En is he…
Bronnen en referenties
  • Boek: koffie & co
Annemieke83 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.