Recepten met eiwit

Recepten met eiwit Koken met eiwit. Dit kom je voornamelijk tegen als je taarten bakt of desserts maakt. Het scheiden van een ei is al een kunst op zich. Sommige gebruiken hier hun handen voor en anderen gebruiken de schil van het ei. Er zijn hier verschillende trucjes voor. Kijk wat je zelf het makkelijkste vindt. Met de eiwitten die je vervolgens hebt kun je verrassende en bijzondere gerechten maken. In dit artikel heb ik alvast een paar recepten, die niet zo vaak voorkomen, op een rij gezet. Succes en eet smakelijk!

Pavlova

Pavlova is een toetje wat zijn oorsprong heeft in Australië en Nieuw-Zeeland. De belangrijkste bestanddelen zijn eiwit en fruit.

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • snufje zout
  • 200 gram suiker
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 theelepel citroensap
  • 300 milliliter slagroom
  • Een bakje verse aardbeien

Bereiding

Om te beginnen verwarm je de over voor op 150°C. Teken op een bakpapier de omtrek van een taartvorm zodat je een cirkel krijgt. Klop de eiwitten stijf en mix terwijl je aan het kloppen bent 150 gram suiker er door. Zorg dat de suiker helemaal is opgenomen. De rest van de suiker meng je met de maizena. Dit meng je vervolgens voorzichtig door het eiwit. Doe dit ook met het citroensap. De volgende stap is dat je het eiwit op het bakpapier verspreidt. Doe dit in de cirkel zoals je die eerder getekend hebt. De bovenkant van het eiwit moet de vorm hebben van een kom. De zijkanten zijn dus hoger dan het midden. Bak het eiwit een uur op 150°C. Laat het daarna nog 10 minuten rusten in de oven. Als het eiwit klaar is dan is het hard van buiten en zacht van binnen. Tenslotte klop je de slagroom stijf die je op het eiwit verspreidt. Maak de aardbeien schoon en halveer ze. Leg de aardbeien bovenop de slagroom en serveer de pavlova.

Gefrituurde meringue

Gefrituurde meringue is een soort oliebol van eiwit. Deze is gevuld met banketbakkersroom en wordt dus gefrituurd.

Ingrediënten voor banketbakkersroom

  • 500 milliliter melk
  • 150 gram suiker
  • een vanillestokje
  • 4 eierdooiers
  • 2 eetlepels bloem

Ingrediënten voor de meringue

  • 8 eiwitten
  • een half kopje bloem (gezeefd)
  • een half kopje maizena (gezeefd)
  • 1 liter olie
  • basterdsuiker

Bereiding van de banketbakkersroom

Deel het vanillestokje in tweeën en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Meng de eierdooiers met de rest van de suiker en roer het los. Meng het vervolgens met de bloem. Meng het eiermengsel met een klein scheutje van de warme melk. Als het een goede mix is geworden gaat het bij de rest van melk. Roer het goed door en breng de banketbakkersroom aan de kook. Laat het daarna nog ongeveer 3 minuten garen op een laag vuur. Laat tenslotte de banketbakkersroom afkoelen.

Bereiding van de gefrituurde meringue

Begin met het kloppen van de eiwitten tot pieken. Voeg tot de bloem en de maizena langzaam toe tijdens het kloppen. Zorg er voor dat beide helemaal zijn opgenomen. Om de bollen van de meringue te maken heb je allereerst een soeplepel nodig. Vul de onderkant van de lepel met meringue. Doe daarbovenop, in het midden, een theelepel banketbakkersroom. Als de room niet in verhouding staat tot de meringue doe je er extra room bij. Vervolgens schep je nog wat meringue erop zodat zich een bol vormt. Laat de soeplepel in de hete olie zakken en zorg dat de bol van eiwit er voorzichtig in valt. Blijf de bol draaien zodat hij aan alle kanten gefrituurd wordt. Het is klaar als de bol goudbruin is. Haal het er niet te snel uit want dan is de bol te zompig en de meringue niet gaar. Als alle bollen klaar zijn rol je ze door de basterdsuiker en serveer ze.

Extra versiering van gesponnen suiker

Verwarm 250 gram suiker in een pannetje en laat de suiker smelten tot het een goudbruine kleur heeft. Verstrengel de tanden van twee vorken met elkaar. Doop deze in de afgekoelde suiker. Trek ze eruit zodat de suiker dunne draden vormt. Schud de vorken boven de gefrituurde meringue zodat er allemaal goudbruine draden om heen komen te zitten.

Eton mess

Eton mess is een traditioneel Engels dessert. Het bestaat uit aardbeien, meringue en room. Dit is wel een gerecht wat je niet van te voren kan maken. Als je dat doet wordt het schuim zacht en is het eigenlijk geen Eton Mess meer.

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 100 gram eiwit
  • 140 gram suiker
  • 100 gram poedersuiker
  • 250 gram aardbeien
  • 375 gram slagroom

Bereiding

Begin met het verwarmen van de oven op 90°C. Klop de eiwitten stijf. Voeg geleidelijk 100 gram suiker toe. Als de eiwitten goed zijn, meng je de poedersuiker erdoor. Doe het eiwitmengsel in een spuitzak. Spuit 'dopjes' van het eiwit op een bakplaat met bakpapier. Heb je geen spuitzak kan je dit ook proberen met twee lepels. De schuimpjes zullen dan een iets andere vorm krijgen maar dat is geen probleem. Zet de bakplaat voor 2 uur in de oven. Terwijl de schuimpjes in de oven staan maak je de aardbeien schoon. De ene helft van de aardbeien pureer je. De ander helft halveer je. Klop de slagroom met de rest van de suiker stijf. Daarna meng je de slagroom met de gepureerde aardbeien. Tenslotte maak je de Eton Mess. Begin met een laag room en daar op een laag van de schuimpjes. Deze hoeven niet in zijn geheel maar kunnen ook in brokken. En als derde laag leg je er wat gehalveerde aardbeien op. Dit herhaal je totdat het glas of de coupe waarin je het serveert vol is. Zorg ervoor dat je altijd eindigt met een laag aardbeien. Hier kan je dan eventueel nog wat poedersuiker over strooien.
© 2013 - 2024 Annemieke83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf ijs maken, sorbetijs receptZelf ijs maken, sorbetijs receptWanneer het zonnetje schijnt is er niks lekkerder dan een heerlijke bol sorbetijs, lekker verfrissend en zoet. Zelf gema…
Lemon Meringue Pie, recept voor citroenschuimtaartLemon Meringue Pie is net als de Banoffee Taart en de Sticky Toffee Pudding een zeer geliefde klassieker in de Engelse t…
Eierdooier scheiden: hoe doe je dit handig?Eierdooier scheiden: hoe doe je dit handig?Een eierdooier scheiden is een uitdaging. Bijna heeft weleens een ongelukje gemaakt met de eidooier scheiden van het eiw…
Koken met kinderen: PaasschuimpjesKoken met kinderen: PaasschuimpjesSchuimpjes is een zoete lekkernij die iedereen wel kent. Even een schuimpje bij de thee of bij de koffie, lekker! Nu is…

Recepten voor SinterklaasRecepten voor SinterklaasJe kan geen supermarkt inlopen of de lekkernijen voor Sinterklaas vliegen je om de oren. Pepernoten, chocoladeletters, b…
Met kliekjes een smakelijk en lekker diner makenMet kliekjes een smakelijk en lekker diner makenMet kerst en oudejaar of bij een verjaardagsfeest staat de tafel vol lekkers. Zoals elk jaar veel te veel bij de meeste…
Bronnen en referenties
  • Poh's kitchen
  • 24 kitchen
Annemieke83 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.