Lekkere recepten met spelt om zelf te bakken

Lekkere recepten met spelt om zelf te bakken Van spelt en speltmeel kunnen allerlei lekkere dingen gebakken worden. Van brood tot pannenkoeken en nog veel meer. Spelt schijnt heel gezond te zijn en het is daarbij heel gemakkelijk te bereiden. Men hoeft het ook veel minder lang te kneden dan andere granen om er een lekker brood van te maken. En speltcrackers of muffins zijn echt gemakkelijk te maken en ze smaken daarbij nog heerlijk ook.
Bron: Meyer72, PixabayBron: Meyer72, Pixabay

Speltbrood

Voor het maken van een speltbrood heeft men nodig:
  • 500 mg speltmeel
  • 1 zakje gist
  • 9 gram zout
  • 250 ml lauwwarm water

Als je speltbrood wilt bakken zonder gist kan dat ook. Vervang dan de gist door drie à vier theelepels wijnsteenbakpoeder.

Procedure

Doe alles bij elkaar in een beslagkom en kneed het goed door, ongeveer 15 minuten lang. Daarna dient de kom met een vochtige theedoek afgedekt te worden en laat men het deeg rijzen op een warme plek. Hierna weer het deeg even 5 minuten goed door kneden. Vet de broodvorm (of taartvorm) in met boter. Vervolgens doet men het deeg in de bakvorm en dek het vervolgens weer af met een vochtige doek om het nogmaals te laten rijzen. Nu gedurende een periode van een uur tot anderhalf uur. Inmiddels de oven voorverwarmen op een temperatuur van 220 graden Celsius. Het deeg in ongeveer 35 minuten bakken (*).

Spelt pannenkoeken

Spelt pannenkoeken bakken doe je met de volgende ingrediënten:
  • 250 gram speltbloem
  • halve liter melk
  • 2 eieren
  • beetje zout

Mix het meel, de eieren en het zout goed door elkaar en doe er dan de melk doorheen. Maak een beslag zonder korrels erin. De melk kan je ook vervangen door water mocht je bijvoorbeeld last hebben van lactose intolerantie. Natuurlijk kan men van alles toevoegen aan het beslag om er je eigen smaak aan te geven. Voor een hartige pannenkoek misschien spek of kaas of nootjes. Prefereer je een meer zoete smaak, probeer dan eens fruit zoals aardbeien toe te voegen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Spelt crackers

De ingrediënten voor simpele spelt crackers zijn:
  • 175 gram speltmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram water

Maak van de drie ingrediënten een deeg en rol dit deeg dun uit op bakpapier. Snijd het dunne deeg vervolgens in "cracker-formaat" en maak met een vork overal gaatjes in het deeg. Bak ze vervolgens in ongeveer 20 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 175 graden (voor een heteluchtoven is 155 graden voldoende). Voor wat meer smaak kan je er bijvoorbeeld sesamzaadjes aan toevoegen. Maar andere nootjes of zaden kunnen natuurlijk ook. Of heerlijke kruiden. Gewoon wat je zelf lekker vindt.

Spelt muffins

Om muffins te maken heb je de volgende basisingrediënten nodig:
  • 225 gram speltmeel
  • 225 ml melk
  • 2 eieren
  • 30 gram boter of olijfolie
  • 1 zakje bakpoeder
  • snufje zout

Meng de ingrediënten goed met elkaar. Om de muffins een hartige of zoete smaak te geven kan men er naar alle hartenlust ingrediënten aan toevoegen. Voor een hartige smaak bijvoorbeeld groenten en/of kaas. Voor een meer zoete muffin is natuurlijk chocolade erg lekker. Of gedroogd fruit bijvoorbeeld. Je kan er dan ook nog extra zoetmiddel doorheen doen zoals suiker of honing. In ongeveer 20 minuten zijn ze goed gaar. In een voorverwarmde oven van 190 graden zijn ze vervolgens in ongeveer 20 minuten gaar genoeg.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is speltbrood uit de supermarkt wel zo gezond?Speltbrood is een gezondheidshype en supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo en de Plus gaan daar bewust op in. Het…
Is speltbrood een hype?Is speltbrood een hype?We zijn steeds meer met onze gezondheid bezig en dat is een goed teken. Obesitas rukt op en daar moet iets aan gebeuren.…
Speltbrood: een gezond alternatief voor wit en bruin broodSpeltbrood: een gezond alternatief voor wit en bruin broodIs speltbrood gezond? Het wordt steeds duidelijker vanuit verschillende diëten zoals het Dr Atikins dieet en de revoluti…
De geneeskracht van speltDe geneeskracht van speltHet gebruik van spelt is minstens 7000 jaar oud. Spelt komt oorspronkelijk uit het gebied dat zich uitstrekt van Zuid-Oo…

Halloweendiner van aperitief tot dessertHalloweendiner van aperitief tot dessertMet Halloween wil iedereen uitpakken met een origineel diner. Het is wel een hele kunst om iets lekkers en gezonds op ta…
(Gezonde) Sint MaartentraktatiesHet begint er weer aan te komen, 11 november is het zo ver; Sint Maarten! Voor veel kinderen een hele happening. Waar he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Catkin, Pixabay
  • (*) http://eten-en-drinken.infonu.nl/bereiding/119527-zelf-goedkoop-lekker-speltbrood-bakken-in-de-oven.html
  • Afbeelding bron 1: Meyer72, Pixabay
Reactie

Pauwels, 20-02-2015
Het recept van 250 spelt en 250 ml melk klopt absoluut niet en zonder toevoeging van iets zoet smaakt het niet wat heb ik fout gedaan? Reactie infoteur, 21-02-2015
Welk recept van 250 gram spelt en 250 ml melk bedoel je/u? Er is alleen een recept van 250 spelt en 500 melk of 225 spelt en 225 melk in dit artikel. Zoet toevoegen kan je gewoon zelf doen, net naar gelang je lekker vindt.

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 01-10-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.