Butterscotch taart, recept in Pennsylvanian Dutch Style

Butterscotch pie is een traditioneel recept uit de Amerikaanse staat Pennsylvania, een deel van Amerika dat van oudsher veel Nederlandse invloeden heeft gekend, de eerste Europeanen die zich er vestigden waren Nederlanders en Zweden. In bepaalde delen van de staat wordt nog altijd Pennsylvania Dutch gesproken, een Hoogduits dialect, door van oorsprong mennonitische immigranten. Het Butterscotch taartrecept is weinig veranderd in de loop der tijden, het wordt gemaakt met de ingrediënten die destijds ook al beschikbaar waren op de boerderijen van de allereerste kolonisten. Het is een eenvoudige taart maar o zo lekker!

Voorliefde voor zoet

De Nederlandse en later ook Duitse en Zwitserse mennonieten die zich in Pennsylvania vestigden waren volgelingen van de leer van de Friese priester Menno Simons die streefde naar een geweldloze wereld. De aanhangers van deze verketterde religieuze stroming verlieten hun geboortegrond veelal om te ontkomen aan vervolging, zij worden ook wel wederdopers genoemd.


Deze kolonisten waren voor het merendeel boeren, zij bouwden in Pennsylvania een nieuw bestaan op, de nakomelingen leven nog altijd volgens strenge geloofsregels. De vrouwen kunnen uitstekend improviseren in de keuken en maken gerechten met de producten die op dat moment voorhanden zijn. Men heeft ook vandaag de dag nog een voorliefde voor zoete taarten.

Recept voor Butterscotch taart Pennsylvanian Dutch Style

Zoet is deze taart zeker maar er gebeurt iets bijzonders met suiker, melk en eierdooiers die verwarmd worden en een tijdje mogen bubbelen en langzaam maar zeker indikken, er ontstaat een verrukkelijke karamel waarin bij het afkoelen de suiker kan kristalliseren, butterscotch is niets anders dan gekaramelliseerde suiker. Samen met het krokante deeg en room is dit stuitend lekker, wel machtig en we gaan er vanuit dat u even niet aan de lijn denkt want dit is een regelrecht caloriebombardement!

Ingrediënten voor het deeg:
  • 300 gram gezeefde bloem
  • 150 gram koude boter in blokjes
  • 50 gram basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel koud water
  • snufje zout
  • snufje kaneel

Ingrediënten voor de vulling:
  • 200 gram lichtbruine suiker
  • 50 gram roomboter in klontjes
  • 40 gram gezeefde bloem
  • ½ liter volle melk
  • 3 eierdooiers
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanille extract

Ingrediënten voor de topping:

  • 250 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • ½ theelpeltje vanilleextract
  • 50 gram gehakte pecannoten, hazelnoten en/of chocolade

Blind bakken

We gaan het deeg blind bakken, dat betekent dat we het deeg zonder de taartvulling bakken en om te voorkomen dat de randen inzakken gebruiken we een "blindbak vulling" van ongekookte rijst of droge bonen op bakpapier dat we op het deeg leggen, de blinde vulling wordt verder niet gebruikt in het recept, de butterschotchvulling wordt pas na het bakken op het deeg gegoten.

Bereiding van het deeg:

  • Verwarm de oven voor op 180° Celsius en vet een taartvorm van 24 cm doorsnede in met boter.,
  • zeef de bloem boven een ruime beslagkom, wrijf de boter er met de handen doorheen tot een kruimelig mengsel,
  • roer de suiker, de eidooier, het zout, de kaneel en het water erdoor, meng alles tot een soepel deeg,
  • maak er een bal van, rol deze in vershoudfoliefolie en leg het deeg 30 minuten in de koelkast,
  • rol het deeg daarna uit en bekleed de bodem en de zijkanten van de taartvorm met het deeg,
  • snijd de rand af en prik met een vork gelijkmatig gaatjes in het deeg,
  • dek het deeg opnieuw af met vershoudfolie en zet de vorm nu nogmaals 20 minuten in de koelkast,
  • bekleed het deeg daarna met bakpapier en doe de blindbak vulling erop, bijvoorbeeld droge bonen,
  • bak het deeg nu 35 à 40 minuten op 180° Celsius, verwijder hierna het bakpapier en de blinde vulling,
  • laat het deeg in de vorm rustig afkoelen terwijl u de vulling maakt.

Bereiding van de vulling:

  • Doe de bruine suiker, de bloem, de melk, het snufje zout en de eierdooiers in een pan met dikke bodem,
  • roer alles goed door elkaar en verhit het mengsel al roerend tot tegen de kook aan,
  • zodra het wil gaan koken zet u het vuur iets lager, blijf goed roeren,
  • houdt het mengsel 10 à 12 minuten tegen de kook aan, in het begin niet koken dan gaan de eieren schiften,
  • als het dikker wordt zet u het vuur weer iets hoger en laat het nog 2 minuten koken terwijl u zeer snel roert,
  • haal de pan dan van het vuur, voeg het vanille extract toe en roer dit er door,
  • voeg klontje voor klontje de roomboter toe tot deze is opgelost in het mengsel,
  • zet de pan nu in een bak met ijswater tot het mengsel helemaal is afgekoeld, af en toe roeren tussendoor,
  • schep nu de vulling over het reeds afgebakken deeg en strijk de bovenkant egaal glad,
  • bedek het oppervlak met vershoudfolie en zet de taart nu minstens vier uur in de koelkast.

Bereiding van de topping:

  • Doe de slagroom in een wijde kom en klop het met de mixer tot zich zachte toppen vormen,
  • voeg tijdens het kloppen de suiker beetje bij beetje toe,
  • voeg het vanille extract toe en klop nog even door tot zich stijve pieken vormen,
  • verspreid de geslagen room over de taart en garneer met de gemalen pecannoten, hazelnoten of chocolade stukjes.

Serveer de taart direct, blijft er een deel over dan kunt u dat in de ijskast een aantal dagen bewaren.

Geen slagroom maar een meringue topping

In plaats van een slagroom topping kunt u deze taart ook voorzien van een meringue topping, hiervoor neemt u twee eiwitten en twee eetlepels witte basterdsuiker, klop de eiwitten minstens tien minuten tot er stevige pieken gevormd worden, voeg tussentijds de suiker hier langzaam aan toe, klop het mengsel tot alle suiker is opgelost en het eiwit glanst. Schep het op de vulling en maak met een vork krullen en pieken. Bak de taart nu nog 5 à 10 minuten op 180° Celsius tot de meringue goudbruin is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aantal calorieën in gebakAantal calorieën in gebakHoeveel calorieën zitten er in gebak? Iedereen lust wel eens een stukje taart, cake of ander gebak, bijvoorbeeld tijdens…
Goedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartGoedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartBij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Taarten bij de bakker kunnen aardig in de kosten lopen, ze zijn namelijk vrij…
Bienenstich: heerlijk zoete taart uit DuitslandBienenstich: heerlijk zoete taart uit DuitslandDit is een recept voor een heerlijk zoete taart met amandelen en een romige vulling. Dit gebak is afkomstig uit Duitslan…
Australische recepten, gebakGebak is eigenlijk heel internationaal, alleen met dat verschil dat ieder land zijn eigen specialiteit heeft. Zo heeft D…

Caloriearm appeltaartrecept voor alleenstaandenAppeltaart is voor velen een vaak gekochte lekkernij en voor vele anderen een regelmatig zelfgemaakte traktatie. Maar vo…
Mexicaanse chocoladeroomtaart, zoet met een pittige bitePastel de Chocolate con crema mexicana heet de taart voluit in het Spaans, de spreektaal in Mexico. De pure chocolade in…
Bronnen en referenties
  • Food.com
  • Midwestliving.com
  • Myrecipes.com
  • Nl.wikipedia.org
  • Trialx.org
  • Twochicksfromthesticks.com
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 27-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.