Southern comfort, Browned butter pecan nut pie, smullen!

Browned butter pecan nut pie is zo'n taart die wanneer hij op tafel staat uw wilskracht tot nul reduceert, u blijft er van eten. Sterker nog, waarschijnlijk begint u er al aan als hij warm uit de oven komt en stopt u pas met smikkelen en smullen als de taart op is, achteraf blijkt dat dan ook nog in een verrassend korte tijd gebeurd te zijn. Wij raden u dan ook aan deze taart alleen te maken wanneer u zich vergezeld weet van een aantal al even gretige disgenoten die uw kook- en bakkunst altijd hoog inschatten, op die manier weet u zeker dat u niet de enige bent die met een schuldgevoel achter blijft! Gaat u mee de keuken in?

Magisch ingrediënt

Het magische ingrediënt in deze taart is gebruinde roomboter, het voegt een nootachtige, boterige en toffee-achtige smaak toe aan deze Amerikaanse desserttaart zonder daarbij de boventoon te voeren. Het recept komt uit het zuiden van de VS waar de majestueuze pecannotenboom van nature voorkomt en waar de pecannotentaart al sinds mensenheugenis wordt gegeten.


De chocoladeversiering op deze taart maakt het smaakeffect af, deze taart is onweerstaanbaar lekker en is dan ook een van de favoriete toetjes bij een feestelijke gelegenheid als Thanksgiving Day, de vierde donderdag in november waarop Amerika massaal aan de kalkoen zit en vanuit een religieuze traditie onze lieve Heer dankt voor de oogst en alle andere goede dingen!

Corn syrup

In het recept wordt corn syrup gebruikt, een typisch Amerikaanse fructosestroop van maïszetmeel dat veel gebruikt wordt bij het produceren van voeding en dranken in de VS omdat het niet zo snel kristalisseert als suiker (glucose) en omdat het over het algemeen goedkoper is dan suiker. Het is bovendien ook nog eens zoeter dan suiker. Reform winkels en de grotere Albert Heijn winkels verkopen onder andere Lyle’s golden syrup, u kunt ook ahornstroop gebruiken dat te vinden is bij een Toko.

Recept voor Browned Butter Pecan Pie:

Ingrediënten voor het deeg:

  • 375 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram basterdsuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 ei
  • merg uit 1 vanillestokje

Ingrediënten voor de vulling:
  • 130 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 240 ml corn syrup
  • 3 grote eieren
  • 1 theelepel citroensap
  • merg uit 1 vanillestokje
  • snufje zout
  • 200 gram pecannoten

Voor de chocolade decoratie:
  • 50 gram pure chocolade in stukjes

Bereiding van het deeg:

  • Meng bloem en bakpoeder door elkaar,
  • zeef dit boven een grote beslagkom,
  • voeg de suiker, de in blokjes gesneden boter, ei en vanille toe,
  • kneed het deeg in de keukenmachine of met een mixer met deeghaken,
  • vorm wanneer alles goed door elkaar is gekneed een bal van het deeg en leg deze 30 minuten in de koelkast,
  • vet daarna een bakvorm in met boter en plooi het deeg erin, druk het aan de randen goed aan.

Bereiding van de vulling en het bakken van de taart:

  • verhit in een steelpannetje op laag vuur al roerend de roomboter tot zij na enkele minuten begint te bruinen,
  • de boter is klaar wanneer zij onmiskenbaar geurig is en een lichte caramel kleur heeft gekregen,
  • haal de boter nu van het vuur en laat het afkoelen,
  • meng in een beslagkom suiker, corn syrup, eieren, citroensap en vanillemerg met een garde goed door elkaar,
  • hak de pecannoten grof klein en voeg deze toe, bewaar 12 hele noten voor de garnering,
  • meng hier nu ook de afgekoelde gebruinde boter door tot u een mooie homogene massa hebt gekregen,
  • schenk de vulling over het deeg in de taartvorm,
  • leg de 12 hele noten die u heeft achtergehouden op de taart en bak hem 55 tot 65 minuten op 165 °Celsius,
  • De taart is goed wanneer de vulling in het midden nog enigszins zacht is maar niet vloeibaar meer,
  • Laat de taart nu afkoelen voordat u de chocolade decoratie er op aan gaat brengen.


Decoreren met chocolade

  • Doe de chocolade in een plastic zakje dat u aan de bovenzijde goed dicht knoopt,
  • doe het zakje met de chocolade 1 minuut of enkele seconden langer in de magnetron tot de chocolade gesmolten is,
  • knip nu in één van de hoeken met een schaar een piepklein hoekstukje uit de zak,
  • pers de chocolade nu uit dit gaatje en oefen even op een bord voordat u het op de taart aanbrengt,
  • decoreer de taart met een chocolade patroon naar keuze, diagonale lijnen of cirkels, wat u wilt.

Serveer de taart met een toef slagroom en zoals men in Amerika zegt: "Happy Thanksgiving"

Wetenswaardigheden over de pecannoot

De pecannotenboom, Carya illinoinensis, is inheems in het zuiden van de Verenigde staten, het is een bladverliezende boom die behoort tot de walnoot familie en zeker 40 tot 50 meter hoog kan worden. De boom bloeit met geel- groenachtige bloemen en de vruchten hebben wel wat weg van de vruchten van de walnotenboom. Net als bij de walnoot barst na verloop van de tijd de zachte buitenschil open waarbij de harde zaden zichtbaar worden. Wanneer men deze zaden openbreekt komt de zachte eetbare kern te voorschijn die wij kennen als pecannoot. Deze zaden worden onbehandeld of geroosterd en gezouten gegeten.


Het hout van de boom is hard en heeft een mooie tekening, het wordt in Amerika onder ander gebruikt voor parket en meubels. Pecannotenbomen kunnen ook in ons klimaat groeien maar gezien de afmetingen die de boom uiteindelijk bereikt is zij niet geschikt voor het gemiddelde stadstuintje. Hoewel de pecannoten al door de indianen verzameld en verhandeld werden, werd de teelt pas opgezet na 1880. De bomen zijn in Australië, Brazilië, China, Israel, Mexico, Peru en Zuid-Afrika aangeplant, maar 90% van alle pecannoten worden in de Verenigde Staten geoogst. Veredelde rassen willen nogal eens alleen maar mannelijke of alleen maar vrouwelijke bloemen hebben, bijzonder is echter dat ze gedurende hun leven een paar keer kunnen wisselen. Pecannotenbomen kunnen heel oud worden en honderden jaren vruchten dragen en het is de nationale boom van Texas.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartGoedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartBij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Taarten bij de bakker kunnen aardig in de kosten lopen, ze zijn namelijk vrij…
Recept melktaart: een heerlijke Afrikaanse taartRecept melktaart: een heerlijke Afrikaanse taartAfrika staat bekend om de heerlijke gerechten en speciale ingrediënten die in het eten kunnen worden verwerkt. Melktaart…
Zelf een taart maken met behulp van een stappenplanZelf een taart maken met behulp van een stappenplanZou je ook zo graag iemand van wie je houdt willen verrassen met een zelfgemaakte taart, maar heb je nul ervaring met he…
Prinsessentaart zelf maken is erg leukMeisjes die hun verjaardag vieren willen natuurlijk een taart, en wat is nou leuker dan een prinsessentaart voor een mei…

Pruimenmeringuetaart, vier de rijke oogst van de zomer!Pruimenmeringuetaart is een taart die hoort bij de periode waarin de zomer haar triomfen viert met een rijke pruimenoogs…
Russische chocoladekwarktaart, verrukkelijke lapjestaartRussische chocoladekwarktaart is één van Europa's meest populaire taarten, een heerlijke combinatie van knapperig chocol…
Bronnen en referenties
  • Arboretumhoogvliet.nl
  • Bettycrocker.blogspot.com
  • Crazyforcrust.com
  • Frugalanticsrecipes.com
Reactie

Lianne, 03-04-2014
Voor welke maat springvorm is dit recept bedoeld? Ik heb de taart gemaakt in een Amerikaanse vorm met kartelranden. Ik hield erg veel deeg over. Reactie infoteur, 04-04-2014
Beste Lianne,

Het recept is voor een taartvorm van 28 tot 30 cm, is je taart wel goed gelukt?

vriendelijke groet, Steyn

Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.