Russische chocoladekwarktaart, verrukkelijke lapjestaart

Russische chocoladekwarktaart is één van Europa's meest populaire taarten, een heerlijke combinatie van knapperig chocoladezandtaartgebak met een cheesecakevulling. Bent u een liefhebber van chocoladetaart, cheesecake of allebei dan is dit absoluut de ideale taart voor u. Het recept is in ons land niet zo bekend maar bij onze oosterburen is deze taart zeer populair. Grappig genoeg noemt men deze taart in Rusland "Немецкий торты” hetgeen Duitse taart betekent terwijl men de taart in Duitsland "Russicher Zupfkuchen" noemt dat zoveel betekent als Russische lapjestaart, hoe het ook zij, het is een verukkelijk baksel!

Lapjes chocoladedeeg in willekeurige vormen

De term lapjestaart wordt gebruikt om aan te geven dat we op de bovenkant van de taart lapjes chocoladedeeg leggen met een willekeurige vorm. U kunt er ook hartjes van maken of grote stukken kruimeldeeg. Deze Russicher Zupfkuchen scoort met zijn romige kwarkvulling in een rijk chocoladedeeg hoog op de calorieladder maar daar moet u zich dan maar even niet aan storen, die calorieën brandt u gewoon weer weg met een paar flinke glazen wodka zoals uw Russische vrienden u zullen proberen wijs te maken. De smaak is in ieder geval goed met dit pittige drankje te combineren.


Er bestaan aardig wat variaties op dit recept, sommige keukenmeesters doen kersen, mandarijnen of stukjes perzik in de vulling, anderen gebruiken weer rum, kirsch of een amandellikeur. In het recept dat we u hier geven is uitsluitend gebruik gemaakt van vanille uit vanillestokjes om de mooie zachte en toch weldadige smaak uit het originele recept te bereiken. We laten het graag aan uw creativiteit over om te experimenteren met de hier genoemde vruchten of spiritualiën, aan u de keus, nodig is het niet.

Recept voor Russische chocoladekwarktaart

We maken deze taart met volvette kwark maar u kunt ook een verse roomkaas zoals bijvoorbeeld Mascarpone gebruiken.

Ingrediënten voor het deeg:
  • 375 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram donkere basterdsuiker
  • 40 gram cacao poeder
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 ei
  • 1 vanillestokje

Ingrediënten voor de vulling:
  • 250 gram roomboter
  • 750 gram volvette kwark
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram custardpoeder
  • 3 eieren
  • 2 vanillestokjes
  • eventueel een scheutje amandellikeur

Bereiding van het deeg:

  • Meng bloem, cacaopoeder en bakpoeder door elkaar en zeef dit boven een grote beslagkom,
  • voeg de suiker, de in blokjes gesneden boter, het ei en het merg van het vanillestokje toe,
  • kneed het deeg in de keukenmachine of met een mixer met deeghaken op de laagste stand,
  • vorm wanneer alles goed door elkaar is gekneed een bal van het deeg en leg deze 30 minuten in de koelkast.

Bereiding van de vulling:

  • Smelt de roomboter op een zeer laag vuurtje, de boter mag niet echt heet worden,
  • doe de gesmolten boter, de suiker en de eieren in een beslagkom en roer dit goed door elkaar met een garde,
  • voeg de kwark, de custardpoeder, het merg van de vanillestokjes en eventueel een scheutje amandellikeur toe,
  • roer alles door elkaar tot het een mooi homogeen mengsel is geworden.

Samenstellen van de taart:

  • Verwarm de oven voor op 180° Celsius en vet een springvorm van 26 cm in met boter,
  • bestuif uw werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer ¾ cm dikte,
  • bekleed de bodem en de zijkanten van de springvorm met het deeg, bewaar een gedeelte voor de bovenkant,
  • schenk vervolgens de vulling in de vorm en strijk de bovenkant mooi glad,
  • scheur willekeurige lapjes van de rest van het deeg en leg dit bovenop de vulling,
  • bak de taart ongeveer 50-65 minuten op 180° Celsius

Hartjes of sterretjes en een variabele baktijd

In plaats van willekeurige lapjes deeg bovenop de taart te leggen kunt u met een steekvormpje hartjes of sterretjes uitsteken en deze erop leggen. De baktijd is variabel en hangt ook van het type oven af, het moet een cheesecake worden dus laat de taart niet te ver doorgaren. Wanneer de buitenkant goed is en het midden nog steeds enigszins vloeibaar kunt u de taart uit de oven halen, wacht niet totdat de vulling vaster geworden is. Laat de taart minstens 4 tot 6 uur in de vorm zitten voor u deze eruit haalt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glutenvrije chocoladetaart met aardbeien zelf bakken, receptVoor mensen met coeliakie (glutenallergie of glutenintolerantie) is het vaak lastig om aan een feestelijke en smakelijke…
Sojayoghurttaart met vruchtenVoor mensen met koelmelkallergie is hier een recept voor een heerlijke sojayoghurttaart. Net zo lekker als gewone yoghur…
Proteïne kwarktaartHoe maakt men een heerlijke proteïne kwarktaart zonder veel vet & koolhydraten. Hieronder twee recepten voor een heerlij…
Aantal calorieën in gebakAantal calorieën in gebakHoeveel calorieën zitten er in gebak? Iedereen lust wel eens een stukje taart, cake of ander gebak, bijvoorbeeld tijdens…

Southern comfort, Browned butter pecan nut pie, smullen!Browned butter pecan nut pie is zo'n taart die wanneer hij op tafel staat uw wilskracht tot nul reduceert, u blijft er v…
Zweedse amandeltaart, klassieker uit het hoge noordenZweedse amandeltaart is dé klassieker uit het hoge noorden, wie wel eens een tijdje in Zweden is geweest heeft er ongetw…
Bronnen en referenties
  • Baeckersuepke.wordpress.com
  • Honigmilch.wordpress.com
  • Iheartfood.de
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.