InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Chanoeka - recept: het bakken van latkes en donuts

Chanoeka - recept: het bakken van latkes en donuts

Chanoeka - recept: het bakken van latkes en donuts Met Chanoeka eten Joden gerechten gebakken in olie zoals latkes. Zo wordt op een symbolische wijze het Chanoeka-wonder herdacht; het kruikje olie dat eigenlijk genoeg was voor één dag maar uiteindelijk acht dagen bleef branden. Het bakken van donuts is een ander traditie die bekend staat bij het Joodse Chanoeka feest. Het is niet al te moeilijk om ze zelf te maken. Hier volgen de recepten

Het bakken van latkes

Ingrediënten
  • 5 grote geschilde aardappels
  • 1 grote ui
  • 3 eieren
  • 1/3 kop bloem
  • 1 theelepel zout
  • ¼ theelepel peper
  • ¾ cup olie om te frituren
  • een 10-inch steelpannetje
  • genoeg voor 4 tot 6 porties

Instructies
  • Schil de aardappelen en de ui.
  • Rasp de aardappelen en de ui in een grote schaal.
  • Breek de eieren in een glas. Controleer dat er geen bloed in zit.
  • Voeg de bloem, de eieren, zout en peper bij de mix van aardappel en ui en gebruik een houten lepel om het te mengen.
  • Zet het vuur aan.
  • Breng genoeg olie in de bakpan zodat de hele bodem bedekt is.
  • Gebruik een grote lepel en doe voorzichtig het beslag in de pan.
  • Laat de latkes voor 5 op een middelmatige vlam bakken.
  • Keer ze af en toe om zodat ze mooi en bruin zijn aan beide kanten.
  • Zodra ze klaar zijn leg haal je ze uit de pan en leg ze op een plaat om af te laten koelen.
  • Serveer de latkes met appelmoes en geniet.

Het bakken van donuts

Ingrediënten
  • 1 ¾ ons verse gist
  • 1 ½ kop warm water
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eieren
  • ½ kop olie
  • ½ kop suiker
  • ½ cup niet melk room
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 6 tot 7 koppen bloem
  • olie voor bakken
  • poedersuiker

Instructies
  • In een grote mengschaal: stop hierin de eieren, olie, suiker, room, vanille en de geraspte citroenschil. Voeg gistmix toe.
  • Voeg bloem toe tot een zachte deeg wordt gevormd (de deeg mag niet te droog zijn; het moet zachter zijn dan challa-deeg).
  • Kneed het een paar minuten.
  • Bedek de schaal en laat het tweemaal zo groot rijzen, ongeveer 1 tot 1,5 uur.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bedekte oppervlakte.
  • Snij cirkels met een donutsnijder.
  • Doe de olie in een sauspan en verhit het.
  • Doe vier donuts per keer in de olie. Zorg dat ze aan beide zijden bruin worden.
  • Haal de donuts eruit en leg ze op papier.
  • Besprenkel de donuts met poedersuiker.

Zegen

Vergeet niet de zegen uit te spreken:
Baruch Ata Adonai Elohenu Melech
Ha-olam Borei P'ri Ha'adama


Bete'avon! Eet smakelijk!

Meer informatie: Startpagina - Jodendom: Joodse feestdagen/Shabbat.

Lees verder

© 2007 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nagerechten: Donuts of Grootmoeders cakeHeeft u zin om een heerlijk nagerecht te maken, dan staan hieronder twee geweldige ideeën. Namelijk donuts of een overhe…
Thaise gebakken rijst met ananas en Thaise donutsThaise gebakken rijst met ananas is in het land zelf erg geliefd, zeker als het gemaakt is met gemarineerde kip. Thaise…
Welke olie past bij jouw huid?Welke olie past bij jouw huid?Wil jij graag een huidolie gaan gebruiken? Wat zijn de voordelen van olie? Is een olie beter dan een crème of bodylotion…
Alles over olijfolieOlijfolie is heel erg gezond, het zorgt voor bescherming van de gezondheid en past prima in een gezonde levensstijl. Oli…
Vis bakken en de visbereidingVis bakken en de visbereidingGebakken vis is een populair product. Aangezien vis een duur product is, moet dit wel goed bereid worden. De bereiding v…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Chanoeka - recept: het bakken van latkes en donuts"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Eve, 18-04-2012 12:37 #1
Wanneer moet de 1/3 kop bloem erbij? Reactie infoteur, 18-04-2012
Samen met de eieren, zout en peper.

Infoteur: Etsel
Laatste update: 20-03-2017
Gepubliceerd: 29-11-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!