InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Chanoeka - recept: het bakken van latkes (aardappelkoekjes)

Chanoeka - recept: het bakken van latkes (aardappelkoekjes)

Chanoeka - recept: het bakken van latkes (aardappelkoekjes) Met Chanoeka eten Joden gerechten gebakken in olie. Zo wordt op een symbolische wijze het Chanoeka-wonder herdacht; het kruikje olie dat eigenlijk genoeg was voor één dag maar uiteindelijk acht dagen bleef branden. Bij het licht van de Chanoeka Menora, genieten jong en oud van de latkes!

Ingrediënten:

  • 5 grote geschilde aardappels
  • 1 grote ui
  • 3 eieren
  • 1/3 kop bloem
  • 1 theelepel zout
  • ¼ theelepel peper
  • ¾ cup olie om te frituren
  • een 10-inch steelpannetje
  • genoeg voor 4 tot 6 porties

Instructies

  • Schil de aardappelen en de ui.
  • Rasp de aardappelen en de ui in een grote schaal.
  • Breek de eieren in een glas. Controleer dat er geen bloed in zit.
  • Voeg de bloem, de eieren, zout en peper bij de mix van aardappel en ui en gebruik een houten lepel om het te mengen.
  • Zet het vuur aan.
  • Breng genoeg olie in de bakpan zodat de hele bodem bedekt is.
  • Gebruik een grote lepel en doe voorzichtig het beslag in de pan.
  • Laat de latkes voor 5 op een middelmatige vlam bakken.
  • Keer ze af en toe om zodat ze mooi en bruin zijn aan beide kanten.
  • Zodra ze klaar zijn leg haal je ze uit de pan en leg ze op een plaat om af te laten koelen.
  • Serveer de latkes met appelmoes en geniet.

Zegen

Vergeet niet de zegen uit te spreken:
Baruch Ata Adonai Elohenu Melech
Ha-olam Borei P'ri Ha'adama


Bete'avon! Eet smakelijk!

Meer informatie: Startpagina - Jodendom: Joodse feestdagen/Shabbat.

Lees verder

© 2007 - 2015 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Indische snacks: Indische kipkluifjesIndische snacks: Indische kipkluifjesIndische kipkluifjes zijn een heerlijke, knapperige Indische snack, het past zowel bij de Indische rijsttafel, als bij d…
Masala Kip (kip kerrie)Masala Kip (kip kerrie)Masala kip (kip kerrie) is een populair gerecht uit de Surinaamse keuken. Hieronder vind je een authentiek recept voor d…
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…
Oliebollen bakken, mét een smaakjeIedereen kent de oude vertrouwde oliebol wel en veel mensen kunnen deze ook zelf maken. Maar wist je dat je een heleboel…
Tapasrecept: Spaanse tortilla'sDit tapasgerecht is een klassieker onder de tapas. Van vroeger uit werd het gerecht al veel gebruikt voor bij picknicks…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Chanoeka - recept: het bakken van latkes (aardappelkoekjes)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Eve, 18-04-2012 12:37 #1
Wanneer moet de 1/3 kop bloem erbij? Reactie infoteur, 18-04-2012
Samen met de eieren, zout en peper.

Infoteur: Etsel
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!