Tiramisu: Italiaans dessert

Tiramisu: Italiaans dessert Van oorsprong is tiramisu een Italiaans dessert. Het dessert bestaat uit biscuits gedoopt in koffie met sterke drank, een mengsel van mascarpone en custard en een laagje cacaopoeder. Vrij vertaald naar het Nederlands betekend tiramisu: beur mij op of maak mij blij.

Opbouw

Tiramisu bestaat uit verschillende lagen. De onderste laag bestaat uit biscuits die gedoopt zijn in een combinatie van afgekoelde koffie met een sterk alcoholische drank. In het originele recept wordt hiervoor marsalawijn gebruikt. Echter kan er ook een andere sterk alcoholische drank gebruikt worden.

Bovenop de biscuitslaag komt een mengsel van mascarpone en zabaglione. Mascarpone is een soort zachte roomkaas. Zabaglione is een soort custard van eigeel en suiker. Deze custard wordt in verschillende Italiaanse desserts gebruikt.

Soms worden er meerdere lagen biscuits en mascarpone/zabaglione mengsel afgewisseld om het dessert hoger te maken.

Als laatste wordt er nog een laagje gezeefd cacaopoeder overheen gestrooid.

Sterke drank

Er kunnen verschillende soorten sterke drank gebruikt worden in tiramisu. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gebruikte soorten sterke drank:
  • Rum
  • Cognac
  • Advocaat
  • Whisky
  • Amaretto
  • Grand marnier
  • Cointreau
  • Limoencello
  • Tia maria

Salmonellabesmetting

In verband met de kans op een salmonellabesmetting is het af te raden rauwe eieren te gebruiken voor kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. (Het gebruik van sterke drank is voor deze groep uiteraard ook af te raden.)

Hieronder vindt u drie tiramisu recepten, waaronder een recept zonder rauwe eieren. In restaurants wordt tegenwoordig vaak gepasteuriseerd eigeel gebruikt.

Traditionele tiramisu

In een traditionele tiramisu wordt geen slagroom gebruikt. Voor dit recept heeft u de volgende ingrediënten nodig:
  • Cacaopoeder
  • 125 g lange vingers
  • 1 kopje hele sterke koffie
  • 1 klein scheutje Amaretto
  • 3 eieren
  • 3 el basterdsuiker
  • 250 gr mascarpone

Bereidingswijze

  1. Splits de eieren.
  2. Klop het eiwit stijf.
  3. Meng het eigeel met de basterdsuiker en klop dit tot een schuimig geheel.
  4. Roer de mascarpone door het eigeel mengsel.
  5. Voeg het opgeklopte eiwit toe en spatel het voorzichtig door elkaar.
  6. Meng de koffie met de amaretto.
  7. Doop de lange vingers in het koffie/amaretto mengsel en leg ze in een schaal.
  8. Verdeel hierover gelijkmatig een laag mascarpone mengsel.
  9. Wissel vervolgens nog enkele lagen lange vingers en mascarpone mengsel af en eindig hierbij met een laag van het mascarpone mengsel.
  10. Doe hier als laatste een laagje cacao overheen.
  11. Laat de tiramisu minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.

Tiramisu met slagroom

Voor dit recept heeft u de volgende ingrediënten nodig:
  • 250 ml slagroom
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 500 g mascarpone
  • 5 el koffielikeur
  • 200 ml espressokoffie
  • 250 g lange vingers
  • Cacaopoeder

Bereidingswijze

  1. Klop de slagroom samen met 1 el witte basterdsuiker bijna stijf.
  2. Splits de eieren.
  3. Klop de eidooiers samen met de rest van de witte basterdsuiker tot een romig mengsel.
  4. Meng de mascarpone voorzichtig met het eidooier mengsel.
  5. Spatel de slagroom door dit mengsel.
  6. Meng het koffielikeur en de espressokoffie.
  7. Doe dit mengsel in een langwerpige ondiepe schaal.
  8. Doop de lange vingers in dit mengsel en draai ze vervolgens om, zodat de natte kant naar boven ligt.
  9. Verdeel het mascarponemengsel gelijkmatig over de lange vingers.
  10. Laat de tiramisu minimaal een uur opstijven in de koelkast.
  11. Bestrooi de tiramisu met cacaopoeder.

Tiramisu zonder eieren

Voor dit recept heeft u de volgende ingrediënten nodig:
  • 2 el cacaopoeder
  • 300 g lange vingers
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 2 el witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 tl kaneel
  • 250 ml espresso/sterke koffie
  • 5 el amaretto
  • 1 el citroensap

Bereidingswijze

  1. Zet de koffie, voeg hieraan de amaretto toe en laat het afkoelen.
  2. Klop de slagroom stijf.
  3. Voeg hieraan voorzichtig de mascarpone, vanillesuiker, basterdsuiker, kaneel en citroensap toe.
  4. Roer dit mengsel goed door elkaar en zet het weg in de koelkast.
  5. Dompel de lange vingers in het afgekoelde koffiemengsel.
  6. Leg ze vervolgens in een lange rij (één laag) in een schaal.
  7. Doe hierover de helft van het mascarpone mengsel.
  8. Leg hierover nogmaals een laag in het koffiemengsel gedoopte lange vingers.
  9. Doe hierover de rest van het mascarpone mengsel
  10. Strijk deze bovenste laag mooi strak en zet de tiramisu in de koelkast.
  11. Laat de tiramisu bij voorkeur één a twee dagen in de koelkast opstijven.
  12. Strooi voor het opdienen de cacaopoeder over de tiramisu.

Variaties:

  • Vervang de slagroom door eiwit om het geheel luchtiger te maken.
  • Strooi over het cacaopoeder nog een laagje citroen- of sinaasappelschaafsel.
  • Vervang het cacaopoeder door geraspte pure chocolade.
  • Gebruik voor een minder vette variant magere kwark in plaats van mascarpone.
  • Maak de tiramisu in een doorzichtig glas zodat de lagen duidelijk zichtbaar zijn.
© 2013 - 2024 Semicolon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is tiramisu?Wat is tiramisu?Tiramisu is een dessert dat pas in 1980 voor het eerst in kookboeken stond. Het is een heerlijk dessert dat niet moeilij…
Het verhaal achter tiramisuTiramisu is een uiterst populair dessert, afkomstig uit Italië. Karakteristieke ingrediënten van dit dessert zijn mascar…
Tiramisu, eenvoudig receptTiramisu, eenvoudig receptTiramisu is een Italiaans nagerecht met mascarpone, koffie en Amaretto. Tiramisu betekent zoveel als “opkikkertje”. In I…
Zwanger en mascarponeZwanger en mascarponeMascarpone is een heerlijk romige verse kaas die zich leent voor gebruik in romige gerechten als risotto of in desserts.…

Eenpansgerechten met aandachtEenpansgerechten met aandachtEten is helaas bij veel mensen nog niet een moment van rust en genieten van het eten. Het is vaak het bord, al dan niet…
Arretjescake: lekkernijArretjescake is een koude cake. De ingrediënten verschillen per streek. De basis is echter veelal hetzelfde. Een arretje…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anestiev, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tiramisu
Semicolon (33 artikelen)
Laatste update: 01-05-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.