Basisrecept voor (chocolade)taart en cake

Heeft u altijd al een vanille- of chocolade cake willen maken? Of een lekkere taart met een glazuurlaag die kan worden versierd? Lukken de recepten die u heeft gevonden niet, omdat de taart inzakt of de cake nog te zacht is? Hieronder vindt u een gegarandeerd goed recept voor het maken van een heerlijke chocolade- of vanille taart.

Wat heeft u nodig?

Het is natuurlijk van belang dat u de juiste spullen in huis heeft. Er is niet veel voor nodig om een taart te maken.

U heeft nodig

  • Mixer met garde
  • Beslagkom
  • Spatel
  • Cakeblik of taartvorm (26cm)
  • Zeef(je)
  • Oven
Heeft u geen spatel in huis, dan zou u het beslag ook met een gewone lepel in de taartvorm of cakeblik kunnen scheppen. Dit werkt alleen lastiger dan een spatel.

Welke ingrediënten zijn nodig?

We gaan uit van een basistaart met botercrème en een glazuurlaagje. De keuze voor de chocoladetaart is geheel aan u.

Voor het beslag

  • 225 gr. roomboter
  • 225 gr. basterdsuiker
  • 4 middelgrote eieren
  • 175 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 60 gr. cacaopoeder (alleen toevoegen bij het maken van een chocoladetaart)
  • 1 eetlepel vanille-extract (alleen toevoegen bij het maken van een vanilletaart)
  • 1 eetlepel warm water

Voor de botercrème

  • 350 gr. poedersuiker
  • 225 gr. roomboter
  • 1-2 eetlepels warm water
  • 1 theelepel vanille-extract

Voor het zachte glazuur

  • 500 gr. poedersuiker
  • 1-5 eetlepels warm water
  • 1 eetlepel citroensap

Hoe maakt u de taart?

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dit maakt het bereiden van het deeg makkelijker. Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter glad en voeg de suiker en de eieren in een keer toe. Meng dit door tot er een glad mengsel ontstaat. Eventueel kunt u nog een zakje vanillesuiker erdoor doen. Zeef de zelfrijzend bakmeel door het mengsel heen, zodat er geen klontjes in het deeg komen. Deze gaan er namelijk niet meer uit als ze eenmaal in de bakvorm zitten. Meng dit vervolgens weer met de mixer. Zeef voor de chocoladevariant het cacaopoeder boven het mengsel, en laat ook dit even goed doormixen. Voeg voor de vanille-variant vanille-extract toe en laat het dit even goed mixen. Haal het mengsel onder de mixer vandaan en voeg een eetlepel warm water toe. Roer dit met de spatel of lepel goed door tot het mengsel helemaal glad is. Vet de taartvorm of cakeblik in met een beetje boter. Schep of schenk daarna het mengsel in het ingevette blik. Zet het bakblik in het midden van de oven en bak hem af in 15 tot 25 minuten. Prik met een satéstokje in het deeg om te kijken of het al genoeg heeft gebakken. Als er nog deeg aan het stokje blijft kleven kunt u de taart nog even 2-5 minuutjes in de oven laten staan. Als er geen deeg aan blijft hangen is de taart klaar en kan deze uit de oven. Laat hem even 10 minuten afkoelen in het bakblik. Haal de taart dan uit het bakblik en laat hem nog 10 minuten afkoelen.

Hoe maakt u de botercrème?

Als de taart in de oven staat om te bakken heeft u de tijd om de botercrème te maken. Maak de boter weer glad zoals u bij de taart heeft gedaan. Zeef vervolgens de poedersuiker over de boter heen. Indien gewenst kan er ook hier cacaopoeder in gezeefd worden voor een chocoladesmaak Het kan zijn dat de botercrème nu te dik is. Voeg daarom een eetlepel warm water toe aan de crème en roer dit goed door. Vindt u hem nog te dik, kunt u hem dunner maken door er meer water bij te doen. Schenk niet teveel water erin, de crème kan dan te dun worden. U kunt er beter kleine beetjes bij gooien, eraf halen kan niet meer!

Snij de taart in tweeën met een taartsnijder of een groot mes en leg ze voorzichtig naast elkaar neer. Indien gewenst kunt u eerst een laag jam op de onderste taartdeel smeren (aardbeien of kersen). Smeer dan een dikke laag botercrème op het onderste taartdeel en leg voorzichtig het bovenste taartdeel er weer op. Duw hem niet teveel aan, anders komt de botercrème eruit zetten.
Smeer nu met de overgebleven botercrème alle zijkanten van de taart af zodat er een glad geheel ontstaat (zodat de snijranden niet meer zichtbaar zijn).

Hoe maakt u de zachte glazuur?

Als de taart helemaal is afgesmeerd met de botercrème kunt u het glazuur maken. Doe dit niet eerder! Het glazuur wordt namelijk snel harder en dus moeilijker te smeren! Doe de 500 gram poedersuiker in een beslagkom en doe daar langzaamaan 1 tot 5 eetlepels water bij. Hoe meer water er bij de suiker komt, hoe dunner het glazuur gaat worden. Als het mengsel te dik blijft, bestaat de kans dat de bovenkant van de taart erdoor kapot wordt getrokken. Als het glazuur te dun wordt, bestaat de kans dat het van de taart af loopt. Probeer het glazuur ietwat dun te maken. Zo blijft het zacht en geeft het een heerlijke smaak aan de taart!
Eventueel kan er kleurstof aan het glazuur worden toegevoegd om een vrolijke toplaag te maken. Voor een chocoladesmaak kan natuurlijk ook 20 gram cacaopoeder worden toegevoegd.

De taart is het lekkerst als het glazuur een uurtje de tijd heeft gekregen om op te harden. Mocht u de taart willen versieren met marsepein of rolfondant, doe dit dan gelijk nadat het glazuur op de taart zit. Mocht het glazuur toch al hard zijn geworden, kan de versiersel met een klein beetje overgebleven botercrème worden vastgeplakt

Een taart, heerlijk voor verjaardagen of feesten, of gewoon om uzelf eens lekker te verwennen. Ook leuk voor kinderfeestjes, dit deeg kan namelijk ook gebruikt worden om als cupcakes te maken. Gebruik dan de botercrème bovenop de cupcake, waarna de cupcakes versierd kunnen worden met diverse versiersels!
© 2013 - 2024 Mrsbojangles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glutenvrije chocoladetaart met aardbeien zelf bakken, receptVoor mensen met coeliakie (glutenallergie of glutenintolerantie) is het vaak lastig om aan een feestelijke en smakelijke…
Welke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentWelke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentIedereen die wel eens op dieet is geweest kent het probleem: de verjaardagsvisite. Je bent nog geen 5 minuten binnen of…
Chocola, chocola en nog eens chocolaBen je dol op chocolade, maar ben je niet zo'n keukenprinses en mislukken jouw baksels vaak? Wil je toch zelf iets op ta…
Deze simpele chocoladetaart kan iedereen makenDeze simpele chocoladetaart kan iedereen makenJe kent het vast wel: je ziet een prachtig plaatje van een heerlijk ogende chocoladetaart met daarbij het recept. Vol go…

Vegetarische pompoenwokschotelVegetarische pompoenwokschotelEen wokgerecht is snel klaar, gezond en lekker. Een wokpan is ook heel handig in gebruik. Het zorgt er namelijk voor dat…
Oreo cupcakes en oreo mikshakeOreos zijn chocoladekoekjes met daartussen een zoete witte vulling. Leer hier hoe je zelf een lekker oreo milkshake kunt…
Mrsbojangles (1 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.