Gezond en slank: 4 heerlijke zomerse salades

Heeft u ook zo een zin in de zomer? Heeft u genoeg stamppot gegeten en is het tijd voor een wat luchtigere maaltijd? Maak eens een heerlijke zomerse salade! Met deze vier recepten voor maaltijdsalades heeft u binnen een mum van tijd een heerlijke frisse, gezonde en ook magere maaltijd op tafel staan.

Salade met zomervruchten en spekjes

Ingrediënten voor één salade

  • 100 gram eikenbladsla melange
  • 1 appel (bv. Elstar)
  • 1 schijf verse ananas (ongeveer 1 cm dik)
  • 1/4 galia meloen of 1/2 mango
  • 125 gram magere spekreepjes
  • 1 handje vol pijnboompitten
  • Een scheutje olijf- of zonnebloemolie

Bereidingswijze

  1. Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de appel in blokjes. De appel mag hierbij ongeschild blijven.
  2. Snijd de schijf verse ananas in blokjes van één à anderhalve centimeter.
  3. Verwijder de schil van de meloen of de mango. Snijd vervolgens de meloen of de mango in blokjes.
  4. Doe het scheutje olijf- of zonnebloemolie in een koekenpan en verwarm deze voor op middelhoog vuur.
  5. Plaats de spekreepjes in de koekenpan en bak ze licht knapperig.
  6. Gril de pijnboompitten kort, zodat ze een lichtbruine kleur krijgen.
  7. Meng de appel, de verse ananas, de meloen of mango, de spekreepjes, het handje pijnboompitten en de eikenbladsla melange in een slakom.
  8. Verdeel de salade over een bord.

Salade Roquefort en rode vruchten

Ingrediënten voor één salade

  • 100 gram rucola melange
  • 50 à 75 gram Roquefort
  • 1 handje verse, gewassen frambozen
  • 1 handje verse, gewassen aardbeien
  • Balsamico crème
  • Eventueel een extra handje aalbessen

Bereidingswijze

  1. Verdeel de rucola melange over een bord.
  2. Strooi de frambozen, de aardbeien en eventueel ook wat aalbessen over de rucola melange.
  3. Kruimel de Roquefort naar smaak over het geheel.
  4. Trek ten slotte enkele strepen balsamico crème over de salade.

Tip: Ook heerlijk als voorgerecht of met een scheutje balsamicoazijn.

Salade brie en spekjes

Ingrediënten voor één salade

  • 100 gram rucola melange
  • 1 handje cherry tomaten
  • 1/4 rode ui in reepjes
  • 125 gram magere spekreepjes
  • 100 gram brie naar keuze
  • Balsamico crème
  • Een knijpfles honing
  • Een scheutje olijf- of zonnebloemolie

Bereidingswijze

  1. Verdeel de rucola melange over een bord.
  2. Snijd de cherry tomaten in twee stukken en verdeel deze over de rucola melange.
  3. Verdeel de rode ui over het geheel.
  4. Giet een scheutje olijf- of zonnebloemolie in een koekenpan en verwarm de pan voor op middelhoog vuur.
  5. Doe de spekjes in de koekenpan en bak deze licht knapperig.
  6. Garneer de spekjes over de salade.
  7. Trek enkele strepen balsamico crème en honing over het geheel.
  8. Snij tot slot de brie in twee repen en plaats deze, met de uiteinden aan één kan gekruist, in het midden van de salade.

Salade lauwwarme geitenkaas

Ingrediënten voor één salade

  • 100 gram rucola melange
  • 60 gram geitenkaas naar keuze (bv. 48+ geitenkaas), omwikkeld met spek
  • 75 gram magere spekreepjes
  • 1 handje gepelde walnoten
  • 1 handje gewassen, pitloze, rode druiven
  • balsamico crème
  • Een knijpfles honing
  • Twee scheutjes olijf- of zonnebloemolie

Bereidingswijze

  1. Verdeel de rucola melange over een bord.
  2. Garneer de walnoten en de rode druiven over de rucola melange.
  3. Giet een scheutje olijf- of zonnebloemolie in een koekenpan en verwarm de pan voor op middelhoog vuur.
  4. Plaats de spekreepjes in de pan en bak deze licht knapperig.
  5. Pak een tweede koekenpan en giet ook hier een scheutje olijf- of zonnebloemolie in. Verwarm de pan voor op middelhoog vuur.
  6. Schroei de met spek omwikkelde geitenkaas licht, zodat de spek lichtbruin is.
  7. Verdeel de licht knapperige spekreepjes over de salade.
  8. Trek enkele strepen balsamico crème over de salade.
  9. Plaats de geitenkaas in het midden van het geheel.
  10. Trek nu ook enkele strepen honing over de salade.

Bon appétit!
© 2013 - 2024 Snoijs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geitenkaassalade, maar dan andersGeitenkaassalade, maar dan andersVerse geitenkaas is gezond en lekker en wordt steeds populairder. Dat geldt voor de geitenkaas op het verse broodje, de…
Gezonde salades met kaasGezonde salades met kaasKaas is een echte smaakmaker, dat is niet nieuw. Kaas kan echter op de meest uiteenlopende manieren gebruikt worden in d…
Geitenkaas, ideaal om mee te combinerenGeitenkaas, ideaal om mee te combinerenGeitenkaas is een magere kaassoort die zeer geschikt is om te combineren in allerlei gerechten. Dit kan variëren van een…
Recepten voor zomerse salades met fruitRecepten voor zomerse salades met fruitLekkere frisse en fruitige salades voor bij de zomerse maaltijd. Eenvoudig te bereiden maar met een maximaal resultaat.…

Popcorn receptenPopcorn is een lekkere snack en het is ook nog redelijk gezond. In de winkel vind je de smaken zoet en zout, maar je kan…
Cupcakes versieren met als thema lenteCupcakes versieren met als thema lenteCupcakes zijn al jaren een favoriet dessert maar kunnen ook gegeven worden als tussendoortje. Ze doen het ook prima als…
Snoijs (10 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.