Witte bonen in tomatensaus

Zoals het nationale gerecht bij uitstek van Nederland de `Snert` is, heeft Turkije Kuru Fasulye (droge witte bonen) het meest populaire volksvoedsel. Het gerecht kan mét of zonder vlees worden bereid, is zeer voedzaam en is rijk aan plantaardige proteïnen. De hieronder volgende recepten zijn steeds voor 4 personen. Witte bonen zijn er in diverse soorten en maten, de kleinere bonen heten in de volksmond `suikerboontjes`, omdat deze zoeter zijn dan de grotere. De grotere soorten zijn meliger en geven het gerecht een gebondener geheel dan de kleinere soorten, daarbij heeft de pel een steverige bite. Doorgaans zijn wittere bonen verser dan de geligere exemplaren, deze zijn vaak meer dan één jaar oud en koken slecht gaar.

De soort tomatenpuree die u gebruikt voor het gerecht is ook niet geheel onbelangrijk. Het beste is een droge, zoetere puree. De zurige, waterige soorten lenen zich meer voor de pastagerechten. Voor het bereiden van gerechten met witte bonen kunt u ook heel goed, paprikapuree gebruiken, naar smaak de zoete of de pittige. Deze is verkrijgbaar onder de Turkse naam Biber Salçası, Tatlı is zoet en Acı is pittig.

Met de term `olie` bedoel ik in het recept zonnebloem, arachide of koolzaadolie, géén olijf- of hazelnootolie, deze laatste twee hebben een te sterke smaak voor dit gerecht. Margarine of boter kunt u ook gebruiken maar maakt het gerecht nog zwaarder dan het als is.

Vegetarische witte bonen in tomatensaus (Sade Kuru fasulye)

Bereidingstijd, 20 min. conserven tot 2 uur, bij gebruik verse producten.

Ingrediënten
  • 500 gram droge witte bonen of één groot blik gare bonen.
  • 1 middelgrote ui
  • 1 hete groene peper (optioneel)
  • 2 tomaten (optioneel, alleen puree voldoet ook)
  • zout, zwarte peper naar smaak
  • olie

Bereidingswijze

Week de droge bonen één nacht voor, gebruik kokend water voor een beter welling. Bonen die de volgende dag niet gezwollen zijn of drijven gooit u weg, het water afgieten en de bonen goed wassen. Het weekwater veroorzaakt gasvorming in de darmen. Snijd de ui klein en de tomaat in blokjes, bliktomaten zijn ook goed te gebruiken maar veranderen de originele smaak van het gerecht. Snijd de peper in vier gelijke stukken. Breng in een waterketel water aan de kook. Onderwijl zet u een kookpan op een verwarmingsbron met een beetje olie en verwarm deze, fruit vervolgens de ui aan,* voeg de tomaat en/of de puree toe en fruit dit langzaam door totdat de olie rood gekleurd is en het geheel een geschift uiterlijk heeft. Voeg de uitgelekte bonen (blikbonen niet uitlekken) toe en verwarm deze onder af en toe roeren goed door.** Als het water kookt voegt u zoveel water aan de bonen toe, dat ze een cm of 2 onder staan. Maak op smaak met zout en peper en laat het geheel zachtjes koken totdat het gaar is. Bij blikbonen is het gerecht na 10 min. klaar, bij verse bonen varieert dit van anderhalf tot twee uur. Zo nodig nog een paar keer kokend water toevoegen, af en toe roeren om aanzetten aan de bodem te voorkomen. Het gerecht is eigenlijk de volgende dag pas echt op zijn lekkerst, maar een paar uur staan voldoet ook.

Witte bonen in Tomatensaus met gehakt (Kıymalı Kuru fasulye)

Bereidingstijd, 20 min. conserven tot 2 uur, bij gebruik verse producten.

Volg de ingrediëntenlijst van bovenstaand recept en voeg 200 gram rundergehakt toe toe bij *. Bak deze rul met de ui alvorens de tomaat en/of puree toe te voegen. Bereidingswijze is vervolgens identiek als het vegetarische recept.

Witte bonen in Tomatensaus met vlees (Etli Kuru fasulye

Bereidingstijd 20 min. conservenbonen- en vlees tot drie uur bij gebruik van verse producten.

Ingrediënten
  • 500 gram droge witte bonen of één groot blik gare bonen.
  • 250 gram vleesblokjes, rund, schaap of twee potten bouillon met vlees.
  • 1 middelgrote ui
  • 1 hete groene peper (optioneel)
  • 2 tomaten (optioneel, alleen puree voldoet ook)
  • 1 dessertlepel tomatenpuree
  • paprikapuree of half om half kan ook
  • zout, zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze

Omdat er in het vlees al voldoende vetten zitten voegen we zelf geen vet meer aan toe en doen we de de fijngesneden ui (evt. tomaat), de puree, zout en kruiden direct met de voorgeweekte bonen in een kookpan. Zachtjes laten koken tot het vlees en de bonen gaar zijn. Oppassen dat het niet droogkookt en evt. nog een keertje zout toevoegen. Indien u conserven bonen en/of vlees gebruikt geen zout toevoegen.

Witte bonen in Tomatensaus met Sudzuk worst of gezouten Pastirma vlees

De witte bonen bereiden als `vegetarische witte bonen in tomatensaus`. Een ronde Sudzuk worst in plakjes snijden of de Pastirmaplakjes en deze in een bakpan zachtjes een paar minuten bakken. Na het op de borden scheppen van het gerecht er een paar uitgebakken plakjes Sudzuk of Pastirma opleggen evt. met een beetje bakvet overgieten.
© 2013 - 2024 Lindahatun, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?Witte bonen in tomatensaus zijn een welgezien gerecht in Nederland. Witte bonen zijn gezond, maar hoe zit het met de com…
Turkse taal: alfabet en uitspraakHet Turks lijkt een moeilijke taal maar dit valt in de praktijk reuze mee. Het Turkse alfabet lijkt op het Nederlandse a…
Gemakkelijk en snel avondetenGemakkelijk en snel avondetenHeb je een keer zin in iets anders, en wil je geen uren in de keuken staan, dan is er grote keuze uit lekkere maaltijden…
Turkse taal: werkwoorden en gebiedende wijsUitleg over de grammatica van de Turkse taal met betrekking tot werkwoorden en gebiedende wijs (bevestigend en ontkennen…

Lekkere combinaties voor in de macaroniLekkere combinaties voor in de macaroniMacaroni is een gerecht wat makkelijk te bereiden is en waarin heel veel restjes en overschotjes uit je koelkast en voor…
Brigadeiros: Braziliaans genotBrigadeiros: Braziliaans genotEr is geen verjaardagsfeestje in het zonnige Brazilië dat niet gevierd wordt met brigadeiros. Deze heerlijke chocoladebo…
Lindahatun (13 artikelen)
Laatste update: 31-08-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.