Eenvoudig kerstmenu

Eenvoudig kerstmenu Het kerstmenu is ieder jaar voor velen weer een verrassing. De kok is er vaak al dagen van te voren druk mee en probeert misschien zelfs al weken eerder wat nieuwe dingen uit. In dit artikel staat een kerstmenu beschreven voor 6 personen. Het menu beschikt over een rode draad, bospaddenstoelen. Verder zijn rund- en varkensvlees prima afgewisseld en zorgt de crème brulée voor een grand finale. Zoals we hier in de omgeving zeggen: 'spek veur ieders zien bek', oftewel 'voor elk wat wils'.

Amuse: Bospaddenstoelensoep

Bereidingstijd

30 minuten.

Benodigdheden

  • 200 gram paddenstoelen
  • 1 liter runderbouillon
  • een scheutje room
  • peper en zout
  • 1/2 bakje verse bieslook
  • maizena
  • een scheutje olie

Bereidingswijze

Snijd de paddenstoelen en bak ze met wat peper en zout in een scheutje olie goudbruin. Zet in een soeppan de bouillon met het water op het vuur en voeg de paddenstoelen toe. Breng het geheel aan de kook. Voeg voor een gebonden soep de maizena toe (let op: lees goed op het pakje hoe je dit toe moet voegen om klonten te voorkomen). Doe 5 minuten voor het opdienen een scheut room door de soep. Schenk de soep in whiskyglazen en voeg voor het serveren wat vers gesnipperde bieslook toe.
Tip: de soep kan ook al een dag eerder klaargemaakt worden. Let wel, de room en de bieslook dienen vlak voor serveren toegevoegd te worden.

Voorgerecht: Carpaccio van rosbief

Bereidingstijd

20 minuten

Benodigdheden

  • 300 gram rosbief
  • 1 uitje
  • 250 gram champignons
  • 75 gram rucola
  • 3 el balsamicoazijn
  • 6 el pijnboompitten
  • Parmazaanse kaas (klein stuk)
  • peper en zout
  • een scheutje olie

Bereidingswijze

Rooster de pijnboompitten in een pan. Blijf goed schudden en voeg geen boter of olie toe. Wanneer de pijnboompitten een kleurtje hebben, haal je ze uit de pan en laat je ze afkoelen. Bak daarna in dezelfde pan de champignons met peper en zout in wat olie goudbruin. Laat ook dit (lauwwarm) afkoelen. Wanneer je dit op een velletje keukenpapier doet, zijn de champignons minder vet bij het opdienen.
Smeer de borden in met de balsamicoazijn. Leg de plakken rosbief op het bord en bestrooi dit naar smaak met peper en zout. Verdeel de lauwwarme champignons over de borden. Leg daarna her en der wat flinterdun gesneden uiringen. Verdeel ook de pijnboompitten en rasp wat krullen Parmazaanse kaas boven de borden. Leg tot slot een bultje rucola in het midden van de borden. Maak het extra lekker door de rucola van te voren even aan te maken met je favoriete dressing.

Hoofdgerecht: Varkenshaas gewikkeld in spek

Bereidingstijd

35 minuten

Benodigdheden

  • 6 varkenshaasjes (250-300 gram pp)
  • 6 el mosterd (naar keuze)
  • 24 plakken ontbijtspek

Bereidingswijze

Smeer de varkenshaasje in met de mosterd. Leg op elk varkenshaasje 4 plakken ontbijtspek. Zorg ervoor dat de plakken spek elkaar overlappen. Bind het spek vast met behulp van kooktouw. Bak de haasje op een stuk aluminiumfolie (met opstaande randen) 20 minuten in een voorverwarmde oven van 225 graden (hetelucht 200 graden).
Bijgerechten: gebakken krieltjes, gebakken champignons, boontjes en stoofperen.
Tip: Maak de stoofperen van te voren klaar, zodat je ze alleen nog maar hoeft op te warmen. De krieltjes, champignons en boontjes kunnen worden klaargemaakt in de tijd dat de haasjes in de oven zitten.

Wilt u weten hoe u de lekkerste stoofperen zelf kunt maken? Lees dan 'zelf stoofperen, appelmoes en rabarber maken'.

Nagerecht: Crème brulée

Bereidingstijd

Dag van te voren: 60-70 minuten
De dag zelf: 15 minuten

Benodigdheden

  • 300 ml slagroom
  • 250 ml volle melk
  • 6 eidooiers
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 3 el lichte basterdsuiker (bestrooien)

Bereidingswijze

Broei het vanillestokje in de melk en de room, ongeveer 15 minuten. Split ondertussen de eieren en meng dit met de witte basterdsuiker. Na 15 minuten broeien haal je de vanillestok uit de room en stop je alleen de merg terug in het pannetje. Meng vervolgens het eiermengsel door de room. Blijf dit zachtjes doorroeren. Wanneer de zwarte spikkels niet meer naar de bodem zakken is het mengsel klaar. Schenk het mengsel in glazen schaaltjes en zet deze au-bain-marie in de oven (grote ovenschaal met een klein laagje water en daarin de schaaltjes). Dek vervolgens de schaaltjes losjes af met aluminiumfolie. Zet de grote ovenschaal ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 120 graden. Let wel, de tijd is variabel per oven, het kan ook 30 of juist 50 minuten in de oven moet. De pudding moet gestold en trillerig zijn voor het gewenste resultaat. Na de 'oventijd' laat je de pudding afkoelen en het vervolgens minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
Sprenkel vlak voor het opdienen wat lichte basterdsuiker in de schaaltjes. Sproei met een plantenspuit een beetje water in elk bakje. Zet vervolgens de schaaltjes opnieuw in een voorverwarmde oven op de hoogste stand en laat het suiker binnen enkele minuten karamelliseren.
Tip: Maak de pudding de dag van te voren. Het opstijven in de koelkast kan prima worden verlengd.
© 2012 - 2024 Datvw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een snel en eenvoudig kerstmenuDe kerstdagen staan weer voor de deur. Veel mensen schieten hierbij gelijk in de stress. Want wat gaan we eten. Gaan we…
Dieet en afvallen tijdens de kerstdagenDieet en afvallen tijdens de kerstdagenDe decembermaand is met al zijn feestdagen zoals Oud en Nieuw, Kerst en Sinterklaas onlosmakelijk verbonden met lekker e…
Kalkoen op het kerstmenu?Kalkoen op het kerstmenu?Het is jaren oubollig geweest, maar de kalkoen op het kerstmenu is weer terug. Kalkoen lijkt eenvoudig te bereiden, maar…
Organiseer een kerstdiner zonder stressOrganiseer een kerstdiner zonder stressZodra de feestmaand december begonnen is begint iedereen zich langzaam op te maken voor het kerstfeest. Er worden afspra…

Feestelijke amusesFeestelijke amusesDe amuse op zich is niets nieuws, maar dat deze nadrukkelijk meegenomen wordt tijdens groter opgezette feestelijke diner…
Feesten: Ragout van Hinde, gevulde appel en witloofOf het nu rond de feestdagen, vlak na de zomer of voorbij het nieuwe jaar is, het wildseizoen loopt eigenlijk over deze…
Datvw (44 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.