Recept spaghetti met vongole

Recept spaghetti met vongole Vongolen zijn schelpdieren die in de Zuid-Europese landen erg populair zijn om in een gerecht te verwerken. De schelpen zijn ongeveer 5 cm groot. Het diertje zelf is, na het koken, zo’n 1 tot 1,5 cm groot. Pasta met vongole is een gemakkelijk en mager gerecht. Ondanks de eenvoud heeft deze pasta een uitgesproken smaak. Wil je iets speciaals op tafel zetten, maar heb je weinig tijd? Maak dan deze heerlijke pasta!

De ingrediënten voor vier personen

  • 1 kg vongole ( te koop bij de visboer of groothandel)
  • 500 g spaghetti
  • 3 á 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 á 2 teentjes knoflook
  • een kopje witte wijn
  • 1 verse rode peper
  • bosje platte peterselie

N.B. : Als alternatief voor de wat duurdere vongole kunnen ook Nederlandse kokkels worden gebruikt. Deze schelpdieren komen uit Nederland en worden veelvuldig naar Spanje geëxporteerd. Het is een heerlijk alternatief voor de vongole.

Voorbereiding

Leg de vongolen minimaal een uur van tevoren in een bak koud water. Spoel ze daarna goed af en controleer de schelpen. Gooi kapotte schelpen weg, net als de schelpen die zich niet meer sluiten wanneer je erop tikt. De kans dat deze schelpen je een nare voedselvergiftiging bezorgen is namelijk zeer aanwezig.

De bereiding

Kook de pasta in ruim water "al dente" (beetgaar). Voeg naar eigen smaak zout toe aan de pasta. Terwijl de pasta kookt, begin je met het bereiden van de vongole en saus:
  • Snijd de knoflook in plakjes en de rode peper in kleine stukjes. Zorg dat er geen pitjes meer bij de peper zitten.
  • Verhit olie in de pan en bak hierin de knoflook en de peper. De knoflook mag niet bruin worden. Deze "verbrande smaak" proef je anders door het hele gerecht.
  • Voeg de schelpen en de witte wijn toe. Zorg dat je een deksel op de pan doet tegen het spetteren.
  • Bij het verwarmen zullen de schelpen zich na ongeveer vier minuten openen. De schelpen die niet open gaan, gooi je weg. Deze zijn niet goed.
  • Laat het sap in de pan een beetje inkoken.
  • Je kunt ervoor kiezen de helft van de vongole al uit de schelp te halen en de andere helft te laten zitten. Dit scheelt in het aantal schelpen op je bord. Laat wel genoeg schelpen in de pan, want schelpen door de spaghetti geeft dit gerecht wel een bijzonder uiterlijk.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Meng de spaghetti en de peterselie met de vongole in de pan.
  • Schep goed om, zodat alle spaghetti met de saus bedekt is.
  • Verdeel de spaghetti over de borden en schep er nog een beetje kookvocht overheen.
  • Garneer met nog wat gesneden peterselie.

Serveer de pasta met vers gebakken brood. Dit kun je dan heerlijk in de saus deppen, zoals in Italië gebruikelijk is.

Variatie

Je kunt ook nog tien kerstomaatjes toevoegen aan bovengenoemd recept. Voeg deze dan toe tijdens het bakken van de knoflook en peper.

Vongolen zijn niet alleen heerlijk met pasta, maar ook door de risotto smaken ze fantastisch. Risotto is een gerecht waar je meer werk aan hebt dan aan de spaghetti, maar zeker het proberen waard. Mocht je benieuwd zijn naar het recept, dan kun je hier klikken.

De bereiding van spaghetti met vongole neemt maar 15 minuten in beslag (excl. de voorbereiding). Een gemakkelijke maaltijd die niet alleen licht verteerbaar is, maar ook nog eens superlekker.
Buon appetito!
© 2012 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een vongole?Wat is een vongole?Een vongole is een klein schelpdier dat met name rond het Middellandse Zeegebied veel wordt gegeten. Vongolen, of venuss…
Wat is spaghetti?Wat is spaghetti?Iedereen heeft weleens van spaghetti gehoord en het gegeten. Spaghetti is een pastasoort en ziet eruit als lange dunne r…
Heerlijke pasta receptenHeerlijke pasta receptenPasta hoort inmiddels bijna bij “ de Hollandse pot “ en ingeburgerd als een van zaken die 's avonds op tafel komen. Enke…
Gezonde volkorenpasta met SugocasasausGezonde volkorenpasta met SugocasasausEen recept voor een gezonde pasta. Makkelijk en snel te bereiden. Het is niet heel koolhydraatarm maar als je dit recept…

Kerstdiner met een tikkeltje humor van amuses tot dessertKerstdiner met een tikkeltje humor van amuses tot dessertOssestaartsoep, aspergesoep, kalkoen met kroketjes, fondue... Een beetje uitgekeken op al deze klassieke recepten? Waaro…
Kerst: traktaties en gezonde hapjes voor kinderenKerst: traktaties en gezonde hapjes voor kinderenKersttraktaties voor kinderen van eenvoudige en voornamelijk gezonde ingrediënten. De meeste dingen heb je wel in huis.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Soscs, Pixabay
  • www.fattoria.nl
  • www.hermandenblijker.nl
  • www.jamieoliver.nl
  • www.smulweb.nl
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 12-01-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.