Aziatisch koken

Aziatisch koken De Aziatische keuken is in. Iedereen heeft al wel eens Chinees of Thais gegeten, maar deze recepten komen rechtstreeks uit Maleisië. Heerlijke noedels met groenten en kip. De saus breng je geheel naar eigen smaak tot stand: ben je een liefhebber van pikant eten, dan voeg je wat meer sambal toe. Liever wat meer citroen, kaneel of gember? Laat je gaan. Heb je zin in rijst, maak dan het tweede recept klaar.

Quetjal (noedels met kip)

Ingrediënten:

  • Twee dikke ajuinen
  • Twee wortels
  • 300 gram kip
  • Een groene paprika
  • Een rode paprika
  • Een pakje sojascheuten
  • Een pak noedels

Saus:

  • Ketchup
  • Sambal oelek
  • Gember
  • Kaneel
  • Curry
  • Citroensap
  • Lichte sojasaus (= dunne sojasaus, niet de donkere, dikke)

Bereiding:

Laat de noedels minstens een uur in koud water weken. Breng water een de kook voor de noedels. Snijd de ajuinen en wortels in kleine stukjes (de wortels bij voorkeur in smalle reepjes). Snijd de kip in reepjes of in kleine blokjes. Fruit de ajuinen en bak de kip erdoor. Als de kip mooi bruin ziet aan weerszijden, voeg je de wortels toe en laat het geheel een tijdje stoven. Voeg indien nodig een beetje water bij zodat het geheel niet aanbakt. Snijd ondertussen de paprika's in fijne reepjes. Voeg de paprika's en de sojascheuten toe.

Kruid het geheel naar eigen smaak met de ketchup, sambal oelek, gember, kaneel, curry, citroensap en sojasaus. Voeg voldoende ketchup en sojasaus toe. Van de andere ingrediënten begin je met een lepel en voeg je meer toe al naargelang de behoefte.

Wanneer het water voor de noedels kookt, gooi je ze erin en laat ze heel even doorkoken, maar niet te lang (anders krijg je papperige noedels).

Giet de noedels af en roer ze onder de kip- en groentenmengeling.

Chin chiao nio ou szu(rijst met kip, groenten en ananas)

Ingrediënten:

  • 500 gram kipfilet
  • Peper
  • Zout
  • Suiker
  • Maisolie
  • Een rode paprika
  • Een groene paprika
  • Een klein blikje ananas

Saus:

  • 1 koffielepel maisbloem
  • 2 eetlepels sherry
  • 2 dl kippenbouillon
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels azijn
  • ananassap
  • Een pak sojascheuten

Bereiding:

Snijd de kip in kleine blokjes of reepjes. Meng de maisbloem, het zout, de peper en de suiker. Wentel de kip erin en laat aan alle kanten bruin bakken in maisolie. Voeg de fijngesneden paprika's erbij en laat het geheel goed doorstoven. Roer in een aparte kom alle ingrediënten voor de saus door elkaar en giet dit mengsel over het vlees. Breng aan de kook onder voortdurend roeren en voeg tot slot de ananas toe. Dien op met rijst.

SMAKELIJK!
© 2012 - 2024 Wapiti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Exotische soep recepten met kokosmelkExotische soep recepten met kokosmelkPindakaassoep en bananensoep lijken een beetje bizar, maar eenmaal je ze hebt geproefd, zullen ze ongetwijfeld tot je fa…
Verse sambal: de smaakmaker in de oosterse keukenVerse sambal: de smaakmaker in de oosterse keukenSambal is de lekkermaker in veel Aziatische gerechten. De lekkerste sambal is overigens vers gemaakt. En dat kan iederee…
Instant noedels net even andersInstant noedels net even andersIedereen kent wel instant noedels. Tegenwoordig hoef je hiervoor niet speciaal naar de toko, maar koop je ze gewoon in d…
Twee veganistische recepten met linzenTwee makkelijke en snel klaar te maken gerechtjes met linzen. Ideaal voor vegetariërs en veganisten.

Zelf roomijsjes maken, leuk, makkelijk en zonder ijsmachineZelf roomijsjes maken, leuk, makkelijk en zonder ijsmachineOpzoek naar ijsjes die u zelf kunt maken zonder ijsmachine? Hieronder staan een aantal recepten die u zonder veel extra'…
Notenkransjes, sesamkoekjes en zandkoekjesNotenkransjes, sesamkoekjes en zandkoekjesDe herfst- en kerstvakantie zijn ideale momenten om samen met de kinderen koekjes te bakken. Regen en wind buiten, gezel…
Wapiti (39 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.