Recept voor zelfgemaakte Nutella

Recept voor zelfgemaakte Nutella Nutella is de merknaam van de meest bekende hazelnootpasta voor op de boterham. De pasta werd in 1949 in Italie ontwikkeld en in 1964 daar op de markt gebracht, in eerste instantie onder de naam 'Supercrema Gianduja'. Tegen het eind van 1963 registreerde de fabrikant Ferrero de merknaam 'Nutella'. Het etiket op de pot is tot de dag van vandaag ongewijzigd en ook op de karakteristieke vorm van de pot heeft Ferrero een patent. Wie kent niet de commercials met blije kinderen die een witte boterham met de voedzame Nutella eten aan de ontbijttafel. Voedzaam omdat er naast heel veel suiker ook volle melk en 13 procent hazelnoten inzitten. Het aantal calorieën is 81 per portie/boterham.

Gianduja

Hazelnootpasta is een Italiaanse uitvinding uit 1865. De cacao werd schaars en duur, maar in Italië waren er genoeg goedkope hazelnoten. Om cacao te besparen voegden chocolademakers uit Turijn hazelnoten toe. De pasta werd gianduja genoemd; het was een typische Piemontese chocolade met hazelnoten. De term `Gianduja` komt van de gelijknamige toneelfiguur uit Turijn. De Gianduja's waren de eerste chocolaatjes die in zilverpapier gewikkeld werden.

In 1960 kwam de eerste hazelnootpasta in Nederland in de winkel onder het merk Nusco van de fabrikant Brinkers. Dat bedrijf had in 1946 ook al de eerste chocoladepasta op de markt gebracht. In Frankrijk is 'Aux éclats de noisettes' te koop, een soort Nutella voor volwassenen. Met stukjes hazelnoot. Een crunchy Nutella. Het is in elke Franse supermarkt verkrijgbaar en eenvoudig zelf te maken.

Recept

Voor wie leuk vindt zelf chocolade-hazelnootpasta te maken, volgt hier het recept. Bereiden duurt ongeveer 30 minuten.

Allereerst een paar tips:

  • Koop hazelnoten zonder vliesjes.
  • Noten roosteren verbetert de smaak. Dat gaat het beste in de oven. In een koekenpan branden de hazelnoten heel snel aan.
  • De chocoladesoorten mogen gemixt worden. Maak een combi van puur en melk naar eigen smaak.
  • Chocolade smelten is het moeilijkste van dit recept. Doe dat heel langzaam en niet te heet. Het beste werkt au bain marie. Hiermee plaats je een kom met daarin de chocolade in een pan met een laagje water dat op een laag vuur langzaam heet wordt. Het hete water verhit de kom waardoor de chocolade langzaam en veilig smelt. Als chocolade te snel smelt, wordt het brokkelig en is het niet meer te gebruiken.
  • Keukenmachines zijn vaak niet ingesteld op kleine hoeveelheden. Maak daarom gelijk twee potten en geef er eentje weg.

Aan de slag

Ingrediënten voor een pot (200 ml):

  • 75 g hazelnoten
  • 50 g extra pure chocolade (70 - 72%)
  • 25 g melkchocolade
  • 100 ml volle melk
  • 25 gr roomboter
  • 30 g suiker
  • snufje zout
  • eventueel
  • 100 g honing
  • 1 geschraapt vanillestokje

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 ℃. Leg de hazelnoten op de bakplaat en rooster ze gedurende 8 - 10 minuten lichtbruin.
Laat ze daarna afkoelen.

Stap 2

Maal de noten grof in de keukenmachine. Haal er twee lepels stukjes uit en maal de rest vervolgens fijn. Heel fijn. Dat mag circa 3 minuten totdat er een soort kleverige massa ontstaat.

Stap 3

Breek de chocolade in stukken en doe het met de melk, roomboter, (eventueel honing, vanille,) suiker en zout in een grote kom.

Stap 4

Plaats deze kom op een pan met een laagje water en plaats de pan op een laag vuurtje. Regelmatig roeren zodat het langzaam smelt. Daarna roer je stevig met de garde tot het egaal is.

Stap 5

Voeg de chocolademelk bij de hazelnotenmassa in de draaiende machine. Meng er op het laatst de twee lepels hazelnotenstukjes bij van stap 2. Je hebt nu een dunne vla-achtige substantie.

Stap 6

Doe deze vla in een brandschone jampot (of een lege en schone Nutellapot) en zet de pot in de koelkast. Na een paar uur is de pasta gestijfd en smeerbaar.

Je kunt de pasta circa een week goed houden in de koelkast.
© 2012 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan je allemaal doen met Nutella?Wat kan je allemaal doen met Nutella?Nutella is meer dan alleen broodbeleg. Je kan Nutella ook op je pannenkoek (voor volwassenen eventueel met een scheutje…
De populariteit van het merk FerreroDe populariteit van het merk FerreroHet merk Ferrero doet het goed, vooral Nutella, Mon Chéri en Kinder Surprise zijn een doorslaand succes. Ferrero is in 1…
Zelf bonbons maken met verschillende vullingenZelf bonbons maken met verschillende vullingenBonbons uit de winkel zijn lekker, maar vaak prijzig. Een leuke hobby voor bonbonliefhebbers is dan ook zelf bonbons mak…
Starbucks’ koffie- en chocolademelkreceptenOp koude dagen is het altijd leuk om in de zetel voor de televisie te ploffen met een lekker warm kopje koffie of chocol…

Drie keer stamppot (met bieten, met spruiten en met kool)Drie keer stamppot met aardappelen als basis. Een stamppot met bieten en komijnekaas, een stamppot met witte kool en boe…
Vetarme moussaka voor de slanke lijnVetarme moussaka voor de slanke lijnZelf moussaka maken is niet moeilijk. De Griekse versie van dit oorspronkelijk Arabische gerecht is een ovenschotel met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WerbeFabrik, Pixabay
  • Nutella.nl
  • Wikipedia.nl
  • Thechocolatefall.nl
  • Smulweb.nl
Lierop69 (99 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.