InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Desserts met peren

Desserts met peren

Desserts met peren Lekkere desserts met peren, een verfrissende perenflan met amandelen of een perenframbozen cake met amandelen. U leest hier de recepten, vermeld met de bereidingstijd, voorbereidingstijd en het aatal calorieën.

Perenflan met amandelen

Personen: 6
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Calorieën: 240

Ingrediënten
  • 2 grote, stevige peren, geheel schoongemaakt en in stukjes
  • 1 theelepel citroensap
  • 50 gr poedersuiker
  • 200 gr kruimeldeeg
  • 3-4 eetlepels abrikozen- of pruimenjam
  • 50 gr zachte margarine
  • 1 middelgroot ei
  • 50 gr bloem
  • 50 gr gemalen amandelen
  • 30 gr geschaafde amandelen
  • poedersuiker voor garnering

Verwarm de oven voor op 175˚C. Meng de peren met citroensap en 1 theelepel poedersuiker door elkaar.
Rol het kruimeldeeg dun uit op een licht met bloem bestrooid oppervlak en leg het in een vlaaivorm met uitneembare bodem van 20 centimeter. Zet deze 10 minuten in de koelkast. Bedek het deeg met bakpapier en een laag bakbonen en bak 15 minuten blind. Verwijder het papier en de bonen en bak nog 5 minuten, totdat het deeg lichtbruin gekleurd is.
Laat het 5 minuten afkoelen.
Bestrijk het deeg met jam en leg de peren erop. Klop de margarine en de resterende suiker tot het licht en luchtig is. Voeg ei, bloem en gemalen amandelen toe en klop het tot een zacht, kruimelig deeg. Schep het mengsel over de peren, bestrooi met geschaafde amandelen en bak het 30 minuten, totdat het gaar en goudbruin is gebakken.
Laat het 10 minuten afkoelen, doe het op een bord en bestrooi het met poedersuiker.

Perenframbozen cake met amandelen

Personen: 6
Voorbereiding: 15 minuten
Calorieën: 276

Ingrediënten
  • 200 ml droge of lichtzoete witte wijn
  • 2-3 reepjes citroenschil, gesneden
  • sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels heldere honing of suiker
  • 4 kruidnagels
  • 4 grote rijpe peren, geheel schoongemaakt in 4-en
  • 100 gr zachte boter
  • 50 gr poedersuiker
  • geraspte schil van ½ sinaasappel
  • 3 eieren, licht geklopt
  • 150 gr gemalen amandelen
  • 2 theelepels oranjebloesemwater of vanille-extract (optioneel)
  • 125 gr verse frambozen
  • gezeefde poedersuiker voor garnering

Verwarm de oven op 175˚C. Doe de wijn, citroenschil en –sap, honing of suiker en kruidnagel in een steelpan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het mengsel 5 minuten onafgedekt sudderen, totdat de saus licht ingedikt is. Voeg de peer toe, dek het af en kook 5 minuten, totdat de peer zacht is. Doe de peer in een schaal en laat het uitlekken en afkoelen. Verwijder de citroenschil en kruidnagel en bewaar het kookvloeistof.
Klop de boter, suiker en sinaasappelschil met de keukenmixer tot een licht en luchtig geheel. Voeg langzaam aan de eieren, gemalen amandelen en (indien gewenst) oranjebloesemwater of vanille-extract toe en klop het tot een glad geheel.
Schik de peren in een vlaaivorm met een diameter van 25 centimeter. Bestrooi de helft van de frambozen erover en bedek het met het eimengsel. Maak het geheel glad met de achterkant van een lepel. Bak 25-30 minuten, totdat de cake stevig aanvoelt.
Breng ondertussen de overgebleven vloeistof in een kleine steelpan aan de kook. Kook 5 minuten, totdat er nog 3 eetlepels over zijn. Verhoog de oventemperatuur tot 225˚C. Schep de vloeistof over de cake en bak nogmaals gedurende 5 minuten, totdat de cake goudbruin is.
Laat het een beetje afkoelen, decoreer met frambozen en bestrooi het met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Andere desserts

Chocoladedesserts, Aardbeiendesserts, Desserts met dadels, Pannenkoekendesserts
© 2007 - 2014 Jootje, gepubliceerd in Recepten (Eten en Drinken) op . Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Franse dessertsTwee bekende Franse desserts op basis van peren. Een uitstekend tussendoortje op een zonovergoten terras!
Tosti met chocolade, peer en amandelenTosti met chocolade, peer en amandelenWeer eens wat anders: een tosti. De kinderen zullen het heerlijk vinden, en deze tosti is een stuk gezonder dan de stand…
Warme peren met mascarponeWarme peren met mascarponePeren combineren goed met de meest uiteenlopende ingrediënten, van roquefort tot chocoladesaus. Zoek je een makkelijk to…
Diabetici: PerentaartEen heerlijke perentaart, enorm lekker en toch nog goed voor de gezondheid. Alles waar u maar van kan dromen.
ChocoladedessertsChocoladedessertsVerrassende desserts van chocolade. Recepten van een chocoladecake met frambozen en een chocolade verrassing leest u hie…

Reageer op het artikel "Desserts met peren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Jootje
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!