Zelf sushi maken

Sushi is een van de bekendste gerechten uit de Japanse keuken. Tegenwoordig zijn er vele varianten van deze ‘zure rijst’ bekend. Niet alleen kunt u de traditionele rauwe vis, omwikkeld met rijst en zeewier eten, er zijn ook variaties voor vegetariërs en er worden zelfs sushi gegeten met kip.

Zelf sushi maken

Zelf sushi maken is heel eenvoudig. Met enkele basis ingrediënten komt u al een heel eind. Sushi is het lekkerst om zelf te breiden en neemt minder tijd in beslag wanneer u de handelingen van het maken van sushi enigszins gaat beheersen. Van belang is dat u regelmatig uw handen was, omdat u met rauwe producten werkt. Verder kunt al een eind komen met deze basisrecepten:

  • Sushirijst;
  • Rijstazijn;
  • Nori vellen (Yaki Nori);
  • Bamboe matje (eventueel kunt u ook aluminiumfolie gebruiken) en,
  • Wasabi

Bereiden rijst

Volg stap voor stap de bereiding en er kan eigenlijk niets mis gaan.

  • Breng de rijst op een laag vuur aan de kook gedurende 10 minuten (reken hierbij ongeveer 1 ¼ kopje water op 100 gram rijst);
  • Als de rijst gaar is, giet u er enkele scheuten rijstazijn door (naar smaak). Rijst azijn is in verschillende varianten verkrijgbaar, welke u neemt maar niet uit. Kunt u geen rijstazijn vinden, neem dan wat poedersuiker en gewone azijn;
  • Roer goed door elkaar en laat ca. 10 minuten afkoelen zodat het handwarm wordt;

Eet sushi nooit ijskoud, maar laat de rijst afkoelen tot u er met uw handen aan kunt zitten

Bereiden sushi

  • Leg 1 vel nori met de glanzende zijde naar beneden op de bamboe mat;
  • Maak de hand nat met water en neem een handvol afgekoelde sushirijst;
  • Verdeel dat rijst gelijkmatig over het norivel en houdt daarbij afstand van de randen met ongeveer pinkdikte;
  • Voeg de gewenste hoeveelheid wasabi toe over het midden van de rijst. Mocht u wasabi te sterk vinden qua smaak, dan kunt u dit vermengen met halvanaise of crème fresh. Wasabi is niet verplicht op het norivel, u kunt deze ook apart bij serveren;
  • Voeg uw vulling toe in het midden van de rijst bovenop de wasabi;
  • Rol het matje over de ingrediënten op en stop wanneer u verder kunt rollen met uw handen;
  • Rol het norivel strak op, til het matje op rol het rond het norivel;
  • Druk het norivel aan in het matje en snijd daarna met een scherp mes de afgewerkte rollen door de helft en snijdt de rol tot u zes stukjes sushi heeft;

Vulling

Voor de vulling geldt dat u deze in strookjes snijd en naar gelang verdeeld over een strookje rijst. Maak de vulling niet te dik zodat de sushi klein blijft.

Hieronder treft u enkele combinaties die u zou kunnen proberen als vulling. Uiteraard kunt er zelf uw eigen vulling samenstellen.

Vis

  • Tonijn en komkommer
  • Zalm en avocado
  • Prei, tonijn en tomaat
  • Zalm en gember
  • Zalm en komkommer
  • Zalm, wortel en komkommer

Zeedieren

  • Krab, avodado en komkommer
  • Krab, zalm en komkommer
  • Prei, avocado en garnalen

Vegetarisch

  • Komkommer en wasabi
  • Avocado en wortel

Eet smakelijk!
© 2012 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sushirijst kokenSushirijst kokenSushi is een veel gegeten gerecht uit Japan. Het bestaat uit een hapje rijst in verschillende vormen met daarbij overige…
Zelf sushi maken - basisbenodigdheden en bereiding rijstZelf sushi maken - basisbenodigdheden en bereiding rijstSushi is een heerlijk gerecht dat je volledig naar eigen smaak aan kunt passen. Er zijn zoveel combinaties mogelijk dat…
Aantal calorieën in sushiAantal calorieën in sushiSushi wordt tegenwoordig veel gegeten. Men denkt dat het een gezond hapje is, maar het aantal calorieën in een stukje su…
Recept voor temaki sushiRecept voor temaki sushiDe temaki sushi is in Nedeland een geliefde soort sushi die is oorspronkelijk bedacht door de Amerikanen. Het lijkt op e…

10 heerlijke gegrilde groenten10 heerlijke gegrilde groentenGroente grillen zorgt ervoor dat de groente veel lekkerder smaakt dan wanneer hij gekookt is. Van gekookte broccoli is h…
Zalmrecepten voor een luie zomeravondZalmrecepten voor een luie zomeravondZalm is vette vis, maar vol met omega 3 en aangezien twee keer in de week vette vis goed is én zalm warm en koud verwerk…
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.