Overgewicht en obesitas bij kind door foute drinkgewoonten

Overgewicht en obesitas bij kind door foute drinkgewoonten In onze moderne consumptiemaatschappij is er eten en drinken in overvloed. Kinderen profiteren daarvan, maar zijn evenzeer de dupe van het grote, dikwijls ongezonde, aanbod. Vooral suikerhoudende dranken zijn dikmakers. Wat kun je daar als verstandige opvoeders tegen doen. Want steeds meer kinderen hebben te maken met ongezond overgewicht. En Obesitas bij kinderen kan op latere leeftijd o.a. resulteren in hart- en vaatziekten en geeft ook een verhoogde kans op suikerziekte.

Toen geluk heel gewoon was

In de jaren ’50 mocht je als klein kind blij zijn indien je eens per week een glaasje limonade kreeg, meestal bereid van limonadesiroop en water. Kant-en-klare frisdrank was een onbetaalbare luxe, die je hooguit een paar keer per jaar ten deel viel, bijvoorbeeld tijdens vakanties als je een flesje Seven-Up of Cola kreeg. Wanneer je als kind dorst had werd je in principe naar de waterkraan in de keuken gestuurd. Vandaag de dag zouden we onze kinderen en kleinkinderen ook wat vaker gezond water moeten geven. Niet alleen om te voorkomen dat ze in alles hun zin krijgen, maar ook uit oogpunt van gezondheid. Want kinderen worden o.a. steeds dikker omdat ze te veel suikerhoudende dranken binnen krijgen.

Gezonde dorstlessers voor kinderen

De eerste maanden van z’n leven drinkt een baby uitsluitend melk, bij voorkeur moedermelk. Nadenken over wat de beste voeding of drank voor je baby is hoef je dan gelukkig nog niet. Daarna komt de periode dat je zo’n kleintje ook wel eens wat anders wil laten drinken. Maar wat is dan de juiste keuze? Wordt het frisdrank, water of vruchtensap. En wat is het effect van je keuze op de gezondheid van de kleine.

Diksap

Veel opvoeders kiezen voor diksap als drank voor hun baby en dat is ook de keuze bij menige crèche, kinderopvang. Diksap is eigenlijk een verzamelnaam voor geconcentreerd puur vruchtensap waar je alleen nog water aan hoeft toe te voegen om het drinkbaar te maken. Omdat het zoet is vinden kinderen diksap met water eigenlijk altijd lekker. Maar bij ieder glas diksap dat een kind drinkt krijgt het tevens 10 gram suiker binnen. Dat is veel, want in een glas cola of sinaasappelsap bevindt zich 20 gram suiker. Kinderen krijgen in Nederland gemiddeld zo’n 70 gram suiker binnen via allerlei drankjes, en dat is verkeerd bij kinderen die reeds overwicht hebben. In hoeverre die kinderen met overgewicht zijn aangekomen door de diksap, door vette etenswaren, of door te weinig beweging is niet altijd duidelijk.

Vloeibare suiker

Mevrouw Janne de Ruyter berekende oktober 2013 hoeveel kinderen uiteindelijk aankomen door de vloeibare suikers in drankjes. Ze vergeleek kinderen die elke dag een drankje met 26 gram suiker dronken, met kinderen die drankjes consumeerden met kunstmatige calorievrije zoetstoffen als Aspartaam en Stevia. Zowel de gesuikerde dranken als de kunstmatig gezoete dranken werden trouwens even lekker gevonden door de kinderen.

Bij de groep "suikervrije kinderen" nam na 1,5 jaar het gewicht toe met gemiddeld 6,35 kg, terwijl de groep die één glas met suikerhoudende drank dronk 7,37 kg zwaarder werd. Conclusie: door de kinderen dagelijks geen glas suikerhoudende drank te geven bleken ze na 1,5 jaar één kilogram minder zwaar te zijn geworden.

Light dranken geen oplossing

Light dranken zijn geen oplossing omdat het slecht voor de tanden is. Het in deze dranken aanwezige appel- of citroenzuur lost het glazuur namelijk op, waardoor er eerder gaatje in het gebit ontstaan. Eigenlijk is water de gezondste dorstlesser voor kinderen volgens onderzoekster De Ruyter. Minder kans op overgewicht, minder tandbederf en een kleiner risico op chronische aandoeningen.

Tips om kind water te leren drinken

Kinderen vinden water natuurlijk niet gelijk lekker als ze tot dusverre alleen maar zoete drankjes dronken. Maar het is prima aan te leren:
  • Verdun de limonade of diksap met steeds meer water.
  • Laat het kind de waterhoudende drank drinken uit een mooie beker met een leuk rietje.
  • Geef als opvoeder het goede voorbeeld.
  • Stel een drinkregel in, bijv. na 2 x water 1 x limonade.
  • Houd geduld, en zeker bij grote dorst het kind in principe naar de kraan sturen.
© 2013 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pedagogisch werkAls Pedagogisch werker ben je werkzaam op de kinderopvang, basisschool of jeugdzorg. Je werkt dan in de sector sociaal a…
Is diksap gezond?Is diksap gezond?Diksap is geconcentreerd sap van 100% fruit dat je waarschijnlijk als kind wel eens hebt gedronken in plaats van limonad…
Thuis blijven voor de kinderen of werken?Thuis blijven voor de kinderen of werken?Een gezin met kinderen en twee werkende ouders krijgen het financieel steeds zwaarder. De overheidssubsidies maken de ko…
Werkende mama's zonder schuldgevoelWerkende mama's zonder schuldgevoelMama's die het jaar na hun bevalling weer aan de slag gaan, hebben voortaan geen enkele reden meer om zich schuldig te v…

Mijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rijMijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rijAlle baby’s huilen. Dat is een feit. Gedurende de eerste drie maanden huilen baby’s het meest. In dit artikel staat besc…
Mijn baby huilt veel! Oorzaken en tips bij buikkrampjesMijn baby huilt veel! Oorzaken en tips bij buikkrampjesDe meeste pasgeboren baby’s zijn tijdens de eerste kraamweek nog erg rustig en vredig. Het is niet voor niets dat men va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: EME, Pixabay
  • HH-Dagblad 15-10-2013
  • Rkz.nl (18-5-2016)
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.