Traktaties met cupcakes als basis

De verjaardag van je kind is een speciale dag, op school staat je kind in het middelpunt van de belangstelling en mag het zelfs trakteren. Maar met zoveel kinderen in de klas kan het wel eens moeilijk zijn om een originele traktatie te bedenken. Met een cupcake als basis zit je qua smaak sowieso goed en met onderstaande tips voor de garnering wordt de traktatie zeker een succes.

De basis, cupcakes

Als basis van de traktatie kun je cupcakes maken. Cupcakes zijn gemakkelijk te maken, je kunt onderstaand recept volgen, of een pak kant en klare cupcakes mix kopen in de supermarkt en de aanwijzingen op het pak volgen als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken.
Tip! De papieren houdertjes waar de cupcakes inzitten zijn te verkrijgen in verschillende vrolijke kleuren.

Ingrediënten

Voor 12 cupcakes
  • 125 gr roomboter
  • 125 gr kristalsuiker
  • 125 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 el melk
  • 2 eieren

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden. Het rooster moet in het midden van de oven geplaatst worden. Laat de boter op kamertemperatuur komen en snijd deze in een kom in stukjes. Voeg steeds een beetje suiker toe en mix het geheel met de mixer. Als je alle boter en suiker gemengd hebt voeg je een voor een de eieren toe. Voeg als laatste het zelfrijzend bakmeel toe en mix het geheel goed tot er een gladde, luchtige massa ontstaat. Schep met een lepel het beslag in de cupcake vormpjes. Het vormpje moet ong. voor 2/3 gevuld zijn. Bak de cupcakes 20 - 25 minuten in de oven. Je kunt controleren of ze goed zijn door er met een satéprikker in te prikken. Als er geen nat beslag meer aan de prikker kleeft zijn je cupcakes goed. Als de cupcakes afgekoeld zijn kun je beginnen met versieren.

Basisrecept glazuur

Je kunt glazuur gebruiken op de cupcakes als topping en om de versiering vast te plakken. Bij de supermarkt zijn ook kant en klare pakjes glazuur te koop die je alleen nog aan hoeft te maken met water. Je kunt glazuur echter ook zelf maken.
Tip! Wil je je eigen gemaakte glazuur een leuk kleurtje geven? Gebruik dan kleurstof, te koop bij de meeste voedingswinkels.

Ingrediënten

  • 150 gr poedersuiker
  • 4 el water
  • Evt. kleurstof

Bereiding

Doe de poedersuiker in een kom, voeg lepel voor lepel het water toe en roer steeds door. Het kan zijn dat je minder dan 4 eetlepels water nodig hebt. Dit is afhankelijk van de dikte die je wenst voor je glazuur. Voeg op het laatst een aantal druppeltjes kleurstof toe en roer nogmaals. Verdeel het glazuur met de achterkant van een lepel over de cupcakes.

Spinnetjes

Ingrediënten

  • Chocolade hagelslag
  • Dropveters
  • Smarties

Bereiding

Knip de dropveters in acht gelijke stukken, dit zijn de poten van je spinnetjes. Druk het uiteinde van de dropveters in het nog natte glazuur, zo dat de dropveters langs het vormpje van de cupcake naar beneden hangen. Bestrooi het nog natte glazuur met chocolade hagelslag. Voor de ogen van de spin duw je twee smarties in het glazuur. Wie is er nou nog bang voor zo’n lekker spinnetje?

Egeltjes

Ingrediënten

  • Chocolade hagelslag
  • Kleine satéprikkers
  • verschillende soorten fruit
  • Smarties

Bereiding

Bestrooi het natte glazuur met chocolade hagelslag. Druk in het glazuur van elke cupcake twee smarties als oogjes. Rijg verschillende soorten fruit aan korte satéprikkers, bijvoorbeeld een druif, een stukje appel en een schijfje banaan. Als je het lekker vindt kun je in plaats van alleen fruit ook een poffertje en een stukje fruit aan de prikkers rijgen. Steek in elk cakeje ongeveer vier prikkers. Pas op, egeltjes steken.

Lieveheersbeestjes

Ingrediënten

  • 1 pakje rode rolfondant of marsepein
  • 1 pakje witte rolfondant of marsepein
  • 1 pakje zwarte rolfondant of marsepein

Bereiding

Het maakt voor deze lieveheersbeesten niet uit of je gebruik maakt van rolfondant of marsepein, je kunt kiezer wat je zelf het lekkerst vindt. Persoonlijk kies ik altijd voor rolfondant, omdat ik dat lekkerder vind en het minder plakkerig is waardoor het makkelijker uitrolt.

Begin met het uitrollen van het rode fondant. Doe dit op een schoon aanrecht met een deegroller. Als de fondant aan het aanrecht of aan je roller blijft plakken kun je een beetje poedersuiker op het aanrecht en op de roller strooien. Als je een dunne plak gerold hebt steek je met een rond koekvormpje evenveel rondjes uit als dat je cakejes hebt. Leg op het natte glazuur van elk cupcakeje een rood rondje. Rol ook het zwarte fondant tot een dunne plak. Hier heb je minder van nodig dan van de rode fondant. Steek hieruit nu kleine rondjes, die zullen dienen als de stippen op de rug van het beest. De appelboor is hier een mooi hulpmiddel voor. Snijd vervolgens met een mes een dunne streep uit, die je over het midden van het rode rondje legt. Plak ook de stippen op de cakejes. Druk met een appelboor uit de witte fondant twee rondjes voor de ogen. Kneed kleine stukjes zwarte fondant tot kleine rolletjes en plak deze in de witte rondjes, dit zijn de puppillen van de lieveheersbeestjes.
© 2013 - 2024 Novelty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het bakken van de perfecte cupcakeHet bakken van de perfecte cupcake zit hem niet alleen in het vinden van een goed recept, maar ook welke cupcake vormpje…
Cupcakes workshop – informatie en prijzenBen je op zoek naar een leuke groepsactiviteit voor een verjaardag, vrijgezellenfeest of vriendinnenweekend? Iets wat ni…
Cupcakes die nooit mislukken!Een must-have op een feestje en populairder dan ooit: cupcakes! Cupcakes zijn een fantastische traktatie en wanneer u le…
Cupcakes maken en versierenCupcakes, lekkere en vrolijke cakejes. Je kan ze gemakkelijk zelf maken en het is erg leuk, ook met kinderen. Maar wat i…

Oreo cupcakes en oreo mikshakeOreos zijn chocoladekoekjes met daartussen een zoete witte vulling. Leer hier hoe je zelf een lekker oreo milkshake kunt…
Popcorn receptenPopcorn is een lekkere snack en het is ook nog redelijk gezond. In de winkel vind je de smaken zoet en zout, maar je kan…
Bronnen en referenties
  • Basisrecept cupcakes: www.cupcakerecepten.nl
Novelty (21 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.