Menukaart ontcijferen

Menukaart ontcijferen Menukaarten in restaurants bestaan soms uit een wirwar van buitenlandse termen of andere onbegrijpelijkheden, waarvoor je op zijn minst een culinair lexicon op zak moet hebben. Maar heeft u een beetje basiskennis in huis, dan komt u met de ontcijfering van de menukaart al een heel eind. Daarnaast kan het zijn dat u vele termen of gerechten allang kent, maar toch onzeker bent over wat er gaat komen. Vanaf nu weet u exact wat u bestelt, dus wees kok en ober gerust een stapje voor!

Termen Menukaart: A

À la carte

Leest u 'à la carte' dan betekent dat 'volgens de kaart', ofwel u kunt voor-, hoofd- en nagerecht los bestellen en zit niet vast aan een bepaald menu of een buffet.

Aardappelgratin

Geen gewone aardappels maar aardappels overgoten met een roomsaus of room, afgebakken in de oven.

Aioli

Mayonaise met als hoofdingrediënt knoflook.

Alla Siciliana

Kom je tegen bij de pizza's: Pizza met tomaat, kappertjes, ansjovis en zwarte olijven.

Amuses

Amuses zijn het 'vermaak voor de mond', kleine hapjes die aan de maaltijd voorafgaan, vaak geserveerd op mooie lepels of in kleine glaasjes.

Anglaise

'A l'anglaise' betekent bij vis dat het gepaneerd en gebakken is, en geserveerd met boter.

Aspic

Aspic is een heldere gelei, gemaakt van vlees-, vis- of groentebouillon, gebonden met gelatine. De gelei is pittig en geurig en wordt soms gebruikt als garnering van schotels. U leest dan 'in aspic'.

Atjar

Atjar is Indonesisch en komt in verschillende soorten. Zo heb je atjar ketimoen, een zoetzuur met komkommer. Een variant is atjar taugé, zoetzuur met taugé. Atjar tjampoer ten slotte is de bekendste, en is een zoetzuur van gemengde groente, o.a. kool, boontjes, bloemkool en taugé. Atjar wordt geserveerd als bijgerecht.

Au gratin

Au gratin betekent dat het gerecht gegratineerd is met een laagje geraspte kaas of een combinatie van broodkruimels of paneermeel met boter.

Termen Menukaart: B

Babi pangang & Babi roedjak

Oude bekenden uit Indonesië: babi pangang is met ui, knoflook, ketjap en kruiden gestoofd varkensvlees. Een andere naam daarvoor is geroosterd speenvarken. Babi roedjak is varkensvlees in een kruidige saus met sambal, suiker, kruiden en santen gaar gestoofd.

Baklava

Klassiek Grieks nagerecht: Kleverig, koud gebak gemaakt van filodeeg gevuld met amandelen, walnoten, paneermeel, suiker en kaneel. In de oven gebakken en in warme stroop of honing gedompeld.

Bavarois

Bavarois is een bekend dessert, gemaakt van luchtige slagroom en/of pudding op basis van eiwit, gebonden met gelatine.

Bearnaisesaus

Bearnaise staat voor een saus op basis van witte wijn, dragon, azijn en sjalotjes gebonden met eigeel en veel boter. De dragon wordt als laatste toegevoegd.

Beurre blanc

Dit is een blanke botersaus, bereid uit boter met gezeefd vocht van gekookte uitjes, azijn, witte wijn, peper en room.

Biscotte

Biscotte is knapperige toast, bedoeld als bijgerechtje.

Bisque

Een bisque is een gebonden oranjerode soep, die van origine met kreeft of langoest werd klaargemaakt. Tegenwoordig gebruikt men ook wel garnalen, langoustines, rivierkreeftjes of Noordzeekrab.

Blini's

Blini's zijn pannenkoekjes gemaakt van boekweitmeel, vaak opgediend met kaviaar.

Bobotie

Als typisch Zuid-Afrikaans gerecht is het een stoofschotel van gehakt, gekruid met kerrie, citroen, suiker en amandelen. Gebonden met los geklopte eieren.

Boemboe Bali vlees

Boemboe Bali vlees is Balinees, en staat voor een nat vleesgerecht van rund-, varkens- of kippenvlees, aangebraden met ui, knoflook en kruiden en gaar gestoofd met ketjap, santen en gember.

Bolognese

Ook wel 'bolognaise' genoemd, houdt in dat het gerecht een vleessaus bevat die wordt gemaakt met room of melk. Het is vooral bekend als Italiaanse pastasaus, saus met als basis gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook, kruiden en ui.

Bortsj

Beroemde Russische soep, dat bestaat uit bieten, rundvlees, wortel, aardappelen en nog andere groenten. Per streek kan het gerecht verschillen.

Boeuf Stroganoff

Russisch maar inmiddels overal bekend: Dunne reepjes rundvlees, champignons en ui, geserveerd met rijst.

Bordelaise

'A la bordelaise' betekent meestal dat het (vlees)gerecht in een rode wijnsaus zit, maar kan bij vis ook betekenen dat er een saus bij zit van groenten, tomatenpuree, cognac en witte wijn.

Bouillabaisse

Een volle, Franse vissoep gemaakt van meerdere vissoorten en kruiden. Kreeft, paling, prei en saffraan zijn verplicht, en het geheim van goeie bouillabaisse is dat geen kruid overheerst.

Bourgeoise

Ziet u 'a la bourgeoise' dan kunt u rekenen op een garnituur van wortel, ui en spekblokjes.

Bourguignonne

Rode wijnsaus met wortel, spek, ui en bloem, vooral geserveerd bij vis- en eiergerechten.

Brochette

Brochette betekent 'klein braadspit'. Het zijn ingrediënten zoals vlees, vis of groenten die aan een vleespen zijn geregen of eromheen gekneed, waarna ze zijn gegrild of gebarbecued.

Brunoise

Brunoise betekent in kleine gelijkmatige blokjes gesneden vlees, vis, gevogelte of juist groenten.

Termen Menukaart: C

Caesar's salad

Sla met een saus van zachtgekookt ei, peper, ansjovispasta, olijfolie en citroensap, opgediend met in knoflook ingewreven croutons en Parmezaanse kaas.

Calzone

Pizza Calzone is een Napolitaanse specialiteit. Het is een halvemaanvormige pizza gevuld met ham en mozzarella. Ook wel de 'gevulde broekspijp' genoemd!

Canapé

Met canapé wordt een belegd sneetje (geroosterd) brood bedoeld, zonder korst, eventueel in een rondje of driehoek gesneden, en meestal besmeerd met boter.

Cannelloni

Italiaanse pasta in de vorm van zeer grote buizen of opgerolde plakken, daarna veelal gevuld met een mengsel van spinazie en Parmezaanse kaas, room, eieren en oregano. Vervolgens in tomatensaus bereid en bedekt met bechamelsaus.

Carbonara

Leest u 'spaghetti alla carbonara', dan betekent dit spaghetti met een saus van reepjes gebakken spek, eieren, Parmezaanse kaas, peper en room.

Carpaccio

Carpaccio is een modern, koud voorgerecht uit de Italiaanse keuken, bestaand uit zeer dun gesneden plakjes rauw rundvlees (ossenhaas) geserveerd met mosterdsaus of een dressing van olijfolie en citroensap. Vaak met grof geraspte Parmezaanse kaas. Er bestaat ook carpaccio van zalm, van vijgen en er zijn nog veel meer variaties.

Cassata

Cassata alla Siciliana zoals het voluit heet, is een Italiaans (ijs)toetje bestaand uit Moskovisch gebak, ricotta, gekonfijte vruchten en chocola op smaak gebracht met marsala of ijs, in gekleurde lagen afgemaakt met nootjes en vruchtjes.

Cevapcici

Een zeer populair Servisch gerecht bestaand uit op houtskool geroosterde gehaktrolletjes, geserveerd met fijngehakte ui of rode peper.

Clafoutis

Taart gemaakt van flensjesbeslag, traditioneel gevuld met zwarte kersen. De vulling kan tegenwoordig ook hartig zijn.

Coleslaw salad

Coleslaw salade is een zoetig, fris bijgerecht bestaand uit koolsla met een saus van room, suiker en azijn.

Compote

Compote is een ingekookt fruitmengsel, vaak met suikersiroop, specerijen of likeur. Het is grover van structuur dan fruitmoes.
Een ingekookt vruchtenmengsel, vaak met suikersiroop en specerijen of likeur.

Consommé

Voorgerecht van vlees- of visbouillon, licht en helder. Wordt zowel warm als koud geserveerd.

Couscous

Couscous is een steeds bekender, traditioneel ingrediënt uit Noord-Afrika gemaakt van tarwe- of gerstekorrels, vergelijkbaar met rijst.

Crêpes Suzette

Frans dessert: flensjes met suiker bestrooid, en aan tafel verwarmd in een saus van boter, suiker en likeur.

Croque Monsieur

Franse tosti met de kaas bovenop.

Croutons

Croutons zijn kleine brokjes geroosterd brood of broodkorstjes, vaak geserveerd over soep of andere voorgerechten.

Crudité

Dit is een sortering van rauwe en geblancheerde groenten, vaak als voorgerecht gepresenteerd.

Crumble

Willekeurig fruit bedekt met een kruimeldeeg van boter en meel en daarna gebakken. Oorspronkelijk Engels.

Termen Menukaart: D

Dijonnaise

Een saus die 'a la dijonnaise' genoemd wordt, is een saus op basis van mosterd.

Dim sum

Dim sum is Chinees en betekent letterlijk 'hartje'. Het is een verzamelnaam voor kleine beignets, vaak van korstdeeg en gestoomd of gefrituurd, met verschillende vullingen. Oorspronkelijk als klein hapje, tegenwoordig ook als onderdeel van een hoofdgerecht, of in zoete vorm als dessert.

Djuvec

Op de Kroatische menukaart een klassieker: Uitgebreide schotel van veel groenten, blokjes verschillend vlees, en rijst.

Dolma's

Dolmadhakia zoals het officieel heet, zijn dunne rolletjes gehakt met rijst of alleen rijst gewikkeld in wijnbladeren. Het is een Grieks gerecht.

Döner kebab

Turks gerecht bestaand uit plakjes lamsvlees gemarineerd in olie, kruiden en specerijen, op een spit gestoken om en om met laagjes lamsgehakt, vermengd met kruiden en geklopt ei. Het spit wordt rechtop voor de gril rondgedraaid, en als de buitenkant van het vlees gaar is, wordt die eraf geschraapt, op een bord gelegd met sla of met pide (brood) en yoghurt.

Dressing

Veel genoemd op menukaarten, en het is eigenlijk enkel een -vaak- transparante slasaus op basis van olie en azijn.

Duchesse

Leest u 'a la duchesse', dan krijgt u een saus op basis van artisjokharten, aardappelen en champignons.

Duxelles

Dit is een mengsel van gebakken, fijngehakte ui en champignons.

Termen Menukaart: E

Éclairs

Een typisch Frans nagerecht of gebak: Langwerpige soezen, gevuld met koffie- of chocoladecrème, daarna geglazuurd.

Empanadas

In Zuid-Amerika welbekend: pasteitjes gevuld met fijngesneden vlees, uien, eieren, gedroogde vruchten en olijven. Zowel als voorgerecht en als klein hapje. Soms met rode wijn geserveerd.

Enchiladas

Mexicaans gerecht bestaand uit gebakken tortilla's, gewikkeld om een van de honderden mogelijke vullingen. De tortilla's worden pas gevuld en opgerold na het bakken, daarom worden ze niet knapperig.

En croûte

Staat dit vermeld bij een gerecht, dan is het gebakken in een korst van deeg.

Escabeche

Dit is een Spaans tapasgerecht in de vorm van een gekruide, zure marinade waar kleine visjes zoals ansjovis en sardientjes worden ingelegd.

Escalope

Escalope is een dun uitgesneden lapje blank vlees, vergelijkbaar met schnitzel, afkomstig van bijv. gevogelte of kalf.

Termen Menukaart: F

Falafel

Een typisch Arabisch gerecht. Een mengsel van een soort tuinbonen, koriander, peterselie, ui en knoflook. Hiervan worden balletjes gedraaid die gefrituurd worden en warm geserveerd.

Fettuccine

Platte, lange lintpasta met ei bereid, vaak geserveerd met gesmolten boter en kaas, of met een rijke tomatensaus. De andere benaming is de veel bekendere 'tagliatelle'!

Filet

Een visfilet of filet van vlees betekent een mooi gedeelte dat geen graat of bot bevat.

Fleuron

Een fleuron klinkt heel bloemig, maar is feitelijk enkel een half maantje van bladerdeeg. Soms wordt een gerecht ermee omringd.

Foo yong hai

Een van origine Chinees hoofdgerecht. Het is een omelet met krab of garnalen, geserveerd met tomatensaus.

Friandises

Zoete, kleine hapjes die na het dessert soms bij de koffie of thee worden geserveerd.

Fricassee

Fricassee is een ragout van kip of kalfsvlees, meestal geserveerd met rijst.

Frikadeller

Niet te verwarren met onze frikandellen: Frikadeller is een Deens vleesgerecht gemaakt van kalfsgehakt of half-om-half gehakt, tot balletjes of rolletjes gevormd en gebakken.

Fruits de mer

Fruits de mer staat voor zeebanket, en is eigenlijk een verzameling van diverse soorten zee-, schelp- en schaaldieren. Vaak als voorgerecht geserveerd.

Funghi

Woord vaak gezien bij pizza's: Een 'pizza ai funghi' is een pizza met champignons, knoflook en peterselie of een pizza met champignons en tomatensaus.

Termen Menukaart: G

Gado gado

Groentesalade uit Indonesië, bestaand uit net gaar gekookte groente, o.a. kool, komkommer, taugé, sperziebonen, geserveerd met hardgekookt ei en pittige pindasaus. Vaak als bijgerecht in Chinees-Indische restaurants.

Garnituur

Garnituur betekent een reeks bijgerechten die vaak bij een bepaalde schotel worden geserveerd. Je ziet het ook losstaand, bijvoorbeeld als 'bittergarnituur'.

Gazpacho

Gazpacho is een koude Spaanse soep die tomaten en komkommer bevat, maar soms ook andere groenten zoals paprika en ui. De groenten worden fijngehakt, in azijn gedrenkt en vermengd met olie, broodkruim en fijngewreven knoflook. Smeltend ijs maakt het geheel vloeibaar.

Gevogeltefond

Gevogeltefond is net als bijv. runderfond een sterk gereduceerde, ingekookte bouillon. In dit geval van gevogelte zoals kip e.d.

Gnocchi

Gnocchi is eigenlijk aardappels op zijn Italiaans. Het zijn kleine bolletjes aardappelpuree die op dezelfde wijze als pasta worden gekookt en verder verwerkt.

Granita

Granita is een Italiaans toetje, bestaand uit waterijs, op smaak gebracht met citroen, sinaasappel, aardbei, koffie, enz.

Gratin dauphinois

Dunne plakjes aardappel gebakken met geklopt ei, melk en geraspte kaas in een met knoflook ingewreven schaal van aardewerk.

Gravad laks

Ook wel gravlax geheten is dit een traditioneel verfijnd Zweeds gerecht bestaand uit zalm gemarineerd in dille, zout, suiker en peper, en geserveerd met een saus van dille, zure room en mosterd.

Guacamole

Hedendaagse milde of juist hete saus van gepureerde avocado vermengd met kruiden.

Termen Menukaart: H

Harissa

Harissa is een kruidige puree bestaand uit pepers, cayennepeper, olie, knoflook, koriander, karwij, munt en verbena.

Hollandaise

Leest u 'Hollandaise' dan kunt een witte, romige saus verwachten die gemaakt is van eidooiers, boter en citroensap.

Hors d'oeuvre

Een wat ouderwetse term die staat voor een koud of warm voorgerecht.

Humus

Ook wel 'hummus' genoemd, zijn dit gekookte kikkererwten met knoflook, olie en citroensap gepureerd, vaak geserveerd met pitta, als voorgerecht.

Termen Menukaart: I en J

Insalata

Insalata is Italiaans voor 'salade', en wordt geserveerd als bijgerecht. Condita betekent dat er een saus bij zit, non condita is zonder saus. Insalata mista is een gemengde salade, insalata di pomodori is sla met tomaat en insalata verdi is een groene salade.

Jambalaya

Jambalaya is Amerikaans en de Creoolse versie van pilaf: Rijst vermengd met schelpdieren, bonen, vlees en wat er verder verkrijgbaar is.

Termen Menukaart: K

Koe lo yuk

Koe lo yuk is een van oorsprong Chinees gerecht bestaand uit varkensvlees in beignetdeeg, gefrituurd en geserveerd met een zoetzure saus. De variant met kippenvlees heet 'koe lo kai'.

Köttbullar

Dit is een typisch Zweeds gerecht bestaand uit gebakken gehaktballetjes, geserveerd met gekookte aardappelen en veenbessengelei.

Kreeftenboter

Kreeftenboter verkrijg je door boter met koraal (voortplantingsorganen) van gekookte kreeft te mengen.

Termen Menukaart: L

Lamsoor

Lamsoor is een zgn. zeegroente, een bladgroente met lange, smalle groene bladeren. De smaak is ziltig, vooral indien kort bereid. Je ziet ze vooral in lente en zomer omdat de blaadjes dan nog jong en aromatisch zijn.

Lasagnette

Variant op de welbekende lasagne: een brede, platte pasta met geribbelde uiteinden, meestal geserveerd met een saus.

Likeur

Likeuren zijn (mier)zoete, alcoholhoudende dranken.

Longdrink

Een mengsel van twee of meer dranken, waarvan in elk geval een sterke drank en een frisdrank.

Termen Menukaart: M

Macedoine

Macedoine wil zeggen dat groenten of fruit in gelijkmatige kleine blokjes gesneden is.

Margherita

Pizza Margherita is een eenvoudige pizza met mozzarella, tomaat, basilicum en Parmezaanse kaas.

Mascarpone

Een veelgebruikte, Italiaanse term bij desserts. Het is een dikke room dat in de volksmond wel verse kaas genoemd wordt, maar het toch niet is omdat mascarpone niet is gerijpt.

Medaillon

Heeft u een medaillon besteld, verwacht dan geen juwelen ;), maar eerder een klein, rond stukje mager en zacht vlees of vis dat een korte bereidingstijd heeft gehad.

Menu du jour

Menu du jour of ook wel 'plat du jour' is een dure vertaling voor 'menu van de dag', wat elke dag wisselt.

Meunière

Dit is Frans voor een gerecht - vaak een visgerecht bestrooid met bloem - dat in boter is gebakken, afgemaakt met zout, peper en citroensap en gegarneerd met gehakte peterselie. Letterlijk betekent het: op de wijze van de molenaarsvrouw (a la Meunière).

Minestrone

Minestronesoep is een Italiaans voor- of hoofdgerecht en bevat: witte bonen, selderij, ui, erwtjes, ham, tomatenpuree, knoflook, kruiden, witte wijn en pasta. Er zijn vele varianten mogelijk afhankelijk van de streek.

Mixed grill

Gegrilleerde karbonades, worstjes, spek, niertjes, eieren of wat dan ook. Vaak in een combinatie geserveerd.

Moussaka

In het Grieks 'musakas' genoemd is dit een bruin gekleurd ovengerecht dat bestaat uit lagen gaar gebakken aubergines, afgewisseld door een mengsel van gehakt, geraspte ui, tomaten, peterselie en kruiden, waarna elke laag is bestrooid met geraspte kaas. Bovenop komt een dikke laag bechamelsaus, ook weer bestrooid met geraspte kaas.

Mousse

Mousse is een luchtig, licht gerecht van zoete of hartige ingrediënten. De basis is een vla van eidooier waardoor stijf geslagen eiwit en/of slagroom wordt geschept tot het een gelijkmatig geheel is. Vaak gemaakt in een decoratieve vorm en zowel warm of koud gestort.

Termen Menukaart: N en O

Napoletana

Kiest u 'spaghetti Napoletana' dan bevat de saus geen vlees, maar wel tomaten, ui, knoflook en olijfolie. Neemt u een 'pizza Napoletana' dan kunt u tomaten, mozzarella, ansjovis, kappertjes en oregano verwachten. Het is de 'klassieke pizza'.

On the rocks

'Op de rotsen' is wel heel letterlijk, want het gaat om een drank waar ijsblokjes aan zijn toegevoegd. En ja, ijsblokjes lijken met enige fantasie op rotsen.

Termen Menukaart: P

Paella

Paella is een wereldberoemd Spaans rijstgerecht, en kent zeer veel bereidingswijzen. Het is een bakmengsel van rijst, vlees, bouillon, schelpdieren en groenten. De gele kleur komt van de toegevoegde saffraan.

Pappardelle

Grote, lange, platte pasta met ei bereid. Vooral gezien in Italië.

Paysanne

Een bereidingswijze 'paysanne' houdt in dat er meestal wortel en ui of een dergelijke eenvoudige combinatie aan het gerecht is toegevoegd.

Petits fours

Petits fours zijn eenhapstaartjes, vaak uitgebreid gedecoreerd en met verschillend gekleurde glazuurlaagjes. Wordt geserveerd bij koffie of thee.

Pommes dauphines

Gestampte aardappels vermengd met ei en ongezoet soesdeeg, met ei bestreken en gebakken.

Pommes duchesse

Gestampte aardappels vermengd met ei en eigeel, nootmuskaat, in balletjes gerold en gebakken.

Pommes rissolées

Aardappelblokjes snel gebakken (geroerbakt) in vet of boter.

Pot au feu

Een 'pot au feu' is oorspronkelijk een Frans gerecht bestaand uit een grote pot met bouillon, vlees, groente en kruiden. Vele varianten op deze soep zijn mogelijk.

Profiteroles

Profiteroles zijn kleine met slagroom bedekte soesjes bedekt met chocoladesaus, gegeten als dessert. Het bestaat in een andere versie ook als soepgarnituur.

Prosciutto

Prosciutto is Italiaans voor 'ham', en dan meestal rauw of gerookt. Varianten: Prosciutto crudo is rauw en droog, prosciutto cotto is gekookt, en prosciutto di Parma is de beste Italiaanse ham.

Provencale

Als algemene term betekent Provencale: met tomaat, ui, knoflook, broodkruim, olijf en ansjovis. Als garnituur kunt u het zo verwachten: tomaat gevuld met genoemde ingrediënten, begeleid door paddenstoelen en peterselie.

Pytt i panna

Niet te missen in Zweden: Blokjes gestoofd vlees, ui en tomaten, samen gebakken. Meestal samen met ei en aardappel geserveerd.

Termen Menukaart: Q

Quattro Stagioni

Pizza quattro stagioni is een pizza met vier verschillende vullingen, een voor elk seizoen. Meestal met een gedeelte voor vis, een deel voor tomaat en ansjovis, een deel voor mozzarella, tomaat, Parmezaanse kaas en oregano en een gedeelte met tomaat, ansjovis, kappertjes en oregano. Vaak komt in het midden nog een gebakken ei.

Quenelle

Moeilijk woord dat 'ovaaltje' betekent. Een quenelle wordt met twee lepels gevormd uit een zoete of hartige mousse, bijv. op basis van gepureerd vlees, gevogelte of vis.

Quiche

Quiche betekent 'hartige taart'', taart met een vulling van o.a. geklopte eieren, spek en kaas zoals de beroemde 'Quiche Lorraine' uit Lotharingen. Tegenwoordig bestaan er talloze varianten met allerlei hartige vullingen.

Termen Menukaart: R

Raclette

Zwitsers gerecht: Gesmolten raclettekaas wordt opgediend met in de schil gekookte aardappels, zoetzure augurken en ui.

Ragout

Ragout is een gerecht van kleine stukjes vlees, wild, vis of kip (of champignons), eventueel met stukjes groenten, in een dikke, kruidige saus.

Ratatouille

Frans groentegerecht bestaand uit gestoofde aubergine, courgette, tomaat, ui, paprika, tijm en knoflook.

Ravioli

Ravioli is Italiaans. Het zijn kleine, gevulde pasta-envelopjes. Origineel gevuld met spinazie, ricotta en kruiden, maar inmiddels zijn talloze vullingen denkbaar.

Remouladesaus

Saus met mayonaise, mosterd, augurk, kappertjes, kruiden en wat ansjovis-essence. Vooral geserveerd bij visgerechten.

Rendang

Uit Indonesië komt 'rendang', een kruidig vleesgerecht waarbij de saus volledig is ingekookt.

Risotto

Risotto is rijst, tezamen met een uitje in olie of boter gebakken, daarna in bouillon of wijn samen met vlees en groente overgedaan, waar de rijst blijft tot alle vocht is opgenomen. Er zijn talloze varianten, maar de basis blijft. Gewoonlijk opgediend met boter en geraspte kaas.

Rødgrød

Dit is een Deense pudding, bestaand uit een mengsel van rode vruchten (krenten, frambozen, aardbei, rabarber), gaar gestoofd en gebonden met maizena. Wordt als dessert met room gegeten.

Rösti

Rösti is Zwitsers. Het zijn in de schil gekookte aardappels, dan gepeld, geraspt en in boter goudbruin gebakken.

Roti

Roti is een Indiaanse pannenkoek gevuld met kerriekip en aardappelen. Vooral bekend in Zuid- en Midden Amerika.

Termen Menukaart: S

Sabayon

Een sabayon is een Italiaans en Frans dessert gemaakt van eidooier, wijn en suiker in de vorm van een zachte crème.

Sachertorte

Bekend gebak uit Oostenrijk. Het is een machtige chocoladetaart gevuld met abrikozenjam en bedekt met een laag chocoladeglazuur.

Sadziki

Typisch Grieks en ook wel als 'tzatziki' gespeld: Fijngesneden komkommer, knoflook en dille vermengd met olijfolie, azijn en yoghurt. Koud als voorgerecht of als saus bij het hoofdgerecht.

Saté

Iedereen weet wel wat saté is, namelijk aan pennen of bamboestokjes geregen gemarineerde stukjes vlees of vis, geroosterd en geserveerd met pindasaus of ketjapsaus, maar er zijn verschillende soorten. Saté babi is van varkensvlees, saté ajam is van kippenvlees, saté daging is van rundvlees en saté oedang is van garnalen.

Schwarzwalder kirschtorte

Kersentaart uit het Zwarte Woud, bestaand uit chocolade, kersen en slagroom. Klassieker.

Seroendeng

Indonesisch bijgerecht van geroosterde kokos en pinda's met suiker.

Sjasjlik

Alom bekend vleesgerecht: Stukjes vlees, champignons en ui op pennen, gegrild of op houtskool geroosterd.

Smörgås

Afgeleid van het bekendere Zweedse woord 'smörgåsbord', zijn dit sneetjes brood met combinaties van salades, vlees, vis, ei en zuur, meestal koud. Vaak als lunch geserveerd.

Soufflé

Dit is een luchtig hartig of zoet gerecht gemaakt van opgeklopte eieren, gegaard in de oven.

Souvlaki

Ook wel 'suvlaki' genoemd, is dit op pennen geregen en gegrilleerd vlees dat eerst in een mengsel van citroensap, olijfolie, oregano en laurierblad gemarineerd is. Het is een typisch Grieks gerecht.

Strudel

Strudel kennen we bij ons vooral als 'apfelstrudel'. Het is officieel gezien luchtig bladerdeeg met verschillende vullingen zoals appel met kruiden, kersen, gedroogd fruit en fijngehakte noten of gezoete kwark.

Sukiyaki

Japans gerecht bestaand uit zeer dun gesneden reepjes rundvlees, sjalotten, bamboespruiten, champignons, ui, noedels en bonengelei. Als laatste worden nog suiker, sake en sojasaus toegevoegd.

Sushi

Kleine, dunne rijstrondjes of rechthoekjes met zeewier gekookt. De rijst wordt vormbaar gemaakt met een mengsel van azijn, zout, suiker en 'ajino-moto'. Daarna worden de koekjes bedekt met bijv. vis, omelet of champignons. Oorsprong is Japans.

Termen Menukaart: T

Taco's

Taco's zijn Mexicaans. Wat u krijgt is een opgevouwen, hardgebakken tortilla gevuld met vlees en kruiden.

Tapenade

Tapenade is een dikke, grove puree van olijven, ansjovis, kappertjes en knoflook, maar je ziet tegenwoordig vele varianten hierop.

Tempura

In Japan zeer bekend maar eigenlijk overgewaaid uit Portugal. Het zijn stukjes vis, garnalen en groente in beignetbeslag gedompeld en gefrituurd. Daarna knapperig en warm geserveerd.

Timbaaltje

Een timbaaltje is voedsel in kegelvorm, bijvoorbeeld rijst, gepureerde groenten of een puddinkje.

Tjap tjoy

Een mengsel van diverse groentesoorten in een gebonden saus met bouillon. Van oorsprong Chinees en vaak gezien als bijgerecht.

Tortellini

Tortellini is Italiaanse, gevulde pasta in de vorm van kleine oortjes, geserveerd met een bolognesesaus of room. De vulling varieert maar is oorspronkelijk een mengsel van ham, mortadellaworst, kippenvlees, varkens- en kalfsvlees, ei, nootmuskaat en Parmezaanse kaas.

Tortilla's

Zowel in Mexico als Spanje bekend. In Mexico krijgt u een platte pannenkoek uitsluitend uit maismeel, water en zout bereid. Spaanse tortilla's zijn helemaal anders, omdat bijv. de 'tortillas de huevos' eigenlijk gewoon omeletten zijn.

Tournedos

Tournedos is een chique woord voor kleine, dikke, ronde plakken ossenhaas. De beste biefstuk dus.

Trifle

Trifle is een typisch Engels dessert. Het zijn plakjes cake geweekt in cognac en sherry, bedekt met vanillevla, geserveerd met slagroom en gekonfijte vruchten.

Termen Menukaart: U, V, W, X, IJ, Z

Waldorf salade

Waldorf salade is een gerecht van fijngehakte appel, selderij en walnoten met mayonaise, opgediend op slabladeren.

Welsh rabbit of rarebit

In melk (of bier) gesmolten kaas op toast gedrapeerd, en daarna onder de grill van een korstje voorzien. Oorspronkelijk uit Wales.

Zabaglione

Zabaglione is een Italiaans dessert dat bestaat uit geslagen eidooiers met suiker en marsala.

'Grabbel niet in het voedsel' ~ Regel uit het klassiek Chinese etiquetteboek (1000 v. Chr.)
© 2011 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om veganistisch uit eten te gaanVeganistisch uit eten gaan klinkt vaak lastiger dan het is. Het veganisme is nog echt in opkomst en daarom zie je in de…
Restaurant De Pastinaek: Heerlijk Hollands genietenrecensieRestaurant De Pastinaek: Heerlijk Hollands genietenIn het centrum van Amersfoort is restaurant 'De Pastinaek' gevestigd. Het restaurant is gelegen aan ‘De Hof’, een gezell…
Psychologie van de menukaart: tips voor meer omzetPsychologie van de menukaart: tips voor meer omzetEen ideale menukaart samenstellen is ingewikkelder dan men zou denken. Een spijskaart is meer dan een opsomming van dran…
Restaurant Sapporo: sushi, grill en wok, AlmereRestaurants die de combinatie sushi, grill en wok bieden zijn er legio. Toch zijn er flinke verschillen in kwaliteit, ge…

Gastheerschap en gastvrijheidEten is meer dan een primaire levensbehoefte. Aan de ene kant kan een mens niet overleven zonder eten en drinken en aan…
Wat is horeca precies?Wat is horeca precies?De horeca is een term die we heel vaak horen en de meeste mensen weten ook wel wat het ongeveer is. Toch blijkt dat het…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.