Alcoholpercentage's en toegestane promillage's

Het is inmiddels wel algemeen bekend dat alcohol en verkeer niet samen gaan en dat het lichaam ruime tijd nodig heeft voor het afbreken van alcohol in het bloed. Maar hoeveel alcohol zit er nu werkelijk in een glas en hoe lang heeft het lichaam nu werkelijk nodig om dit af te breken?

Alcoholpercentage's per drank

Het percentage alcohol dat in een drank zit kan sterk variëren, van circa 5% in een biertje tot bijvoorbeeld wel 50% in Gold Strike of andere sterke dranken. Hieronder staat een overzicht van de alcoholpercentage's per drank van veel gedronken dranken:
  • Bier: 5%
  • Wijn: 12%
  • Breezer: 4%
  • Smirnoff Ice: 4%
  • Flugel: 10%
  • Gedestilleerde wijn: 35%
  • Sherry/Port: 15%
  • Jenever: minimaal 35%
  • Wodka: 35 tot 70%
  • Whiskey: ongeveer 45%

Alcohol per glas

Ondanks de grote verschillen in alcoholpercentage, bevat een normaal 'standaardglas' van alle dranken in principe evenveel alcohol. Zo wordt bier (5% alcohol) doorgaans geschonken in een glas van 200ml (10ml alcohol), wijn (circa 12%) in glazen van 100ml (12ml) en sterke drank (35%) in glaasjes van 35ml (12ml). Zolang aan deze standaardglazen gehouden wordt, zal er dus nauwelijks verschil zijn in de totale hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt van 10 bier of 10 shotglaasjes sterke drank.

De grote maar is echter dat het met het nuttigen van een grote hoeveelheid sterke drank snel gaat met het toenemen van alcohol in het bloed, waardoor de persoon in kwestie minder goed in de gaten heeft dat hij snel dronken wordt. Ook wordt sterke drank vaak in grotere glaasjes gedronken dan wat een standaardglas mag heten. Ook bij mix-dranken kan het snel voorkomen dat een glas (veel) meer alcohol bevat dan een standaardglas. Tevens zijn dit vaak mixen die erg zoet gemaakt zijn, waardoor de drinker minder in de gaten heeft dat deze veel alcohol bevatten.

Ook het drinken uit iets anders dan een glas kan een groot verschil maken in het totaal aan alcohol per eenheid. Zo bevat een flesje bier al anderhalf standaardglas aan alcohol en een halve liter zelfs 2,5 standaardglas.

Alcoholpromillage in het bloed

Hoeveel alcohol er in het bloed van de drinker aanwezig is, hangt uiteraard af van het aantal gedronken glazen. Maar ook het gewicht van de persoon speelt een belangrijke rol, hoe lichter/kleiner de persoon is, hoe hoger het promillage bij hetzelfde aantal glazen alcohol. In principe neemt de hoeveelheid alcohol in het bloed in de loop van de tijd af, maar bij het nuttigen van een grote hoeveelheid alcohol kan het ook zijn dat het promillage enkele uren nog verder oploopt, omdat de alcohol pas later in het bloed opgenomen wordt. Ook het eetpatroon van de persoon kan hier invloed op hebben. Hieronder vindt u twee tabellen met een grove indicatie welk promillage alcohol er bij een genoemd aantal standaardglazen in het bloed is. Hierbij is een voorbeeld gegeven voor een persoon van 60 kilogram en van 80 kilo.

Alcoholpromillage in het bloed voor een persoon van 60 kilo

Glazenna 2 uur3 uur4 uur
20.30.10
30.50.30.2
40.70.60.4
51.00.80.7
61.21.00.9
71.41.31.1
81.71.51.4
91.91.81.2
102.23.01.9

Alcoholpromillage in het bloed voor een persoon van 80 kilo

Glazenna 2 uur3 uur4 uur
20.100
30.30.20
40.50.30.2
50.70.50.4
60.80.70.5
71.00.90.7
81.21.10.9
91.41.21.1
101.61.61.3

Alcohol in het verkeer

Het is algemeen bekend dat het onwenselijk en zelfs verboden is om met alcohol op deel te nemen aan het verkeer. Sinds 2006 zijn de regels omtrent het toegestane promillage alcohol dan ook nog verder aangescherpt. Een beginnend bestuurder mag in het verkeer maximaal 0.2 promille alcohol in zijn bloed hebben. Het begrip beginnend bestuurder houdt alle bestuurders in die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben.

Voor gevorderde bestuurders (dus langer dan 5 jaar in bezit van het rijbewijs) geldt een maximum promillage van 0.5 als maximum. Dit promillage is ook geldig voor bestuurders op de fiets of scooter/brommer. In de praktijk wordt echter zelden een bekeuring uitgeschreven voor het dronken met de fiets deelnemen aan het verkeer.

Deze norm is natuurlijk niet zomaar ingesteld. Het gebruik van alcohol heeft al snel een flinke invloed op de verkeersveiligheid. Zo zou de kans op een ongeluk met 4 glazen op al verdubbeld zijn en zou het nuttigen van 8 glazen de kans op een ongeluk liefst 17 maal zo groot maken! Betrapt worden met teveel alcohol wordt dan ook niet als overtreding maar misdrijf gezien. Boetes kunnen hoog oplopen, uw rijbewijs kan ingevorderd worden en bij een promillage hoger dan 1.3 moet de bestuurder zelfs de Educatieve Maatregel Alcohol volgen, volledig op eigen kosten.
© 2010 - 2024 Appelflap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcohol; uitleg over percentage en promillageAlcohol; uitleg over percentage en promillageIn de media is veel aandacht voor alcohol, met name alcoholgebruik onder jongeren. Hierbij worden de termen alcoholperce…
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Aanduiding proof bij alcoholische drankenAanduiding proof bij alcoholische drankenMisschien heb je op een fles met alcoholische drank weleens de term "proof" zien staan. Wat houdt deze term nu precies i…
Thee, onderdeel van een gezonde levensstijlHet is een heerlijk drankje waar je echt van genieten kunt: thee. Maar behalve lekker is thee ook heel gezond, want thee…
Reactie

Bijl, 04-02-2014
Bij een promillage van 2.04, met als omstandigheid: compleet lege maag, nauwelijks slaap, 3 verdovingsspuiten van tandarts, en 50 kilo aan gewicht. Hoeveel zou dat dan geweest zijn bij alleen de drank zonder overige zaken? Reactie infoteur, 23-06-2014
Dat is eigenlijk nauwelijks na te gaan, dat hangt ook weer van de persoon af en het moment van inname. Exact na te rekenen is het nooit, maar duidelijk mag wel wezen dat een promillage van meer dan 2 aan de hoge kant is

Appelflap (22 artikelen)
Laatste update: 05-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.