Koffie voor elk uur van de dag: recepten

Een pittige starter ‘s morgens, een warme opkikker tussendoor, een onmisbare afronder van een etentje en een heerlijke smaakmaker bij desserts. Zoetekouwen en fijproevers kunnen hier heerlijke koffie-recepten vinden. Eentje voor elk uur van de dag.

Zeg niet zo maar koffie

Want er zijn veel soorten koffie; teveel om hier allemaal op te sommen. De twee grote families zijn Arabica en Robusta.
  • Arabica: is de oorspronkelijke koffiesoort uit Abessinie. Het is een delicate veeleisende plant, maar ze levert superieure koffie met een volle smaak en een voortreffelijk aroma. De bonen zijn ovaal en relatief groot met een opvallende nerf.
  • Robusta: is een robuste plant die wél groeit op plekken waar de Arabica niet gedijt. De kwaliteit van de koffie is echter heel wat minder. Hij smaakt pittig tot bitter en het cafeïnegehalte is bijna dubbel zo hoog al dat van de Arabica-bonen. Robusta wordt daarom vaak gemengd met andere bonen en vooral gebruikt voor oploskoffie.

Koffierecepten


Een heerlijk kopje koffie

Voor een niet te slappe koffie rekent u vijf gram of een flinke eetlepel koffie per kopje. Een wolkje in de koffie? Room is het beste! Melk is minder calorierijk, maar neem toch het liefst volle melk. Koffieroom, zelfs halfvolle is ook prima. Met warme melk blijft de koffie langer warm. Tot slot: bruine en ruwe suiker zijn voller van smaak dan witte. Het is niet alleen beter voor uw koffie maar ook voor uw gezondheid.


Belgische koffie

Dit hebt u nodig voor 2 personen

  • 1 flesje Chimay Rouge van 33 cl
  • 1 kopje koffie
  • 4 cl whisky
  • 2 eetlepels gesuikerde slagroom
  • 2 koffielepeltjes honing of enkele klontjes suikers
  • 1 koffielepel cacaopoeder

Zo maakt u het

  1. Warm het bier op, maar laat het niet koken.
  2. Verdeel het bier over twee hittebestendige glazen.
  3. Verdeel ook de hete koffie en de whisky over de twee glazen.
  4. Werk af met een laagje slagroom en een snuifje cacaopoeder.
  5. Zoet bij naar smaak met een lepeltje honing of een klontje suiker.



Café frappé

Zowel in Griekenland als in Turkije vind je de Café frappé. Niet verwonderlijk, want deze drank is bijzonder verfrissend. Heerlijk na de maaltijd of als dorstlesser.

Dit hebt u nodig voor 2 personen

  • 2 kopjes koude koffie
  • 20cl room
  • 1 eetlepel hagelslag
  • 2 koffielepels bloemsuiker
  • 2 ijsblokjes
  • 50 g griessuiker
  • 2 bollen vanille-ijs

Zo maakt u het

  1. Klop de room op en voeg de bloemsuiker toe.
  2. Giet de koffie in een shaker en voeg de suiker en de ijsblokjes toe.
  3. Schud de shaker krachtig heen en weer gedurende twee minuten.
  4. Verwijder de ijsblokjes en verdeel de koffie over twee glazen.
  5. Leg een bol vanille-ijs voorzichtig erbovenop.
  6. Werk af met slagroom en hagelslag.



New Orleans koffie

Dit hebt u nodig voor 2 personen

  • 2 kopjes koffie
  • 1 snuifje kaneel
  • 1 glas cognac
  • 2 klontjes rietsuiker
  • 2 koffielepels vanillesuiker
  • 1 citroen
  • 1 billetje sinaasappel

Zo maakt u het

  1. Pers de citroen uit.
  2. Verwarm in een pannetje de cognac, de suiker, de vanillesuiker, de kaneel, de sinaasappel, het citroensap en een sneetje citroenschil.
  3. Meng alles, neem van het vuur en flambeer.
  4. Voeg de hete koffie toe en roer.
  5. Giet alles door een zeef.
  6. Verdeel de koffie over 2 hittebestendige glazen.



Mokka parfait

Dit hebt u nodig voor 2 personen

  • 2 eetlepels oploskoffie
  • 2 kopjes koude koffie
  • 2 koffielepels whisky
  • 100 g suiker
  • 400 ml room (30% vet)
  • 3 eieren (enkel het eigeel)
  • chocoladesaus

Zo maakt u het

  1. Klop de room op, maar niet helemaal.
  2. Voeg de suiker toe aan het eigeel en stevig opkloppen.
  3. Voeg de koude koffie, de oploskoffie en de whisky toe en meng.
  4. Voeg de room toe en meng.
  5. Zet de bereiding enkele uren in de ijskast.
  6. Serveer in een bord en werk het geheel af met chocoladesaus.



Koffiecaramelsaus

Heerlijk bij flinterdunne flensjes!

Dit hebt u nodig voor 2 personen

  • 250 g suiker
  • 1 ½ dl water
  • ½ kopje koude koffie
  • ¼ zure appel (als u de saus wat frisser wilt)

Zo maakt u het

  1. Snijd de appel in kleine stukjes.
  2. Verwarm in een pannetje het water samen met de suiker, tot de suiker gesmolten en lichtjes gecarameliseerd is.
  3. Voeg de koude koffie toe en roer alles glad met een houten lepel.
  4. Verwarm eventueel stukjes appel 1 minuut in de koffiecaramel.



Banaan met koffiecaramel

Dit hebt u nodig voor 4 personen

  • 2 gevulde chocoladerepen (mars)
  • 4 eetlepels koffie
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 bananen
  • Citroensap
  • 3 dl room

Zo maakt u het

  1. Snij de gevulde chocoladerepen in kleine stukjes.
  2. Snij de bananen in dunne plakjes en besprenkel met citroensap.
  3. Klop de room stijf met de suiker en meng er de stukjes banaan doorheen.
  4. Verwarm in een pannetje de koffie en de chocoladestukjes, tot dat de chocolade gesmolten is.
  5. Roer glad met een houten lepel.
  6. Verdeel de licht afgekoelde koffiecaramel en de bananenroom in twee hoge glazen.
  7. Werk in laagjes en eindig met de koffiecaramel.



Tiramisu

Dit hebt u nodig voor 4 a 6 personen

  • 200 g boudoirs (lange vingers)
  • 500 g mascarpone
  • 4 lepels suiker
  • 3 eieren
  • 3 kopjes koude koffie
  • 3 kopjes Hasseltse koffie
  • ½ glas Amaretto
  • 1 scheut Poire William
  • 2 eetlepels cacaopoeder

Zo maakt u het

  1. Giet in een diepe schotel de koude koffie, Hasseltse koffie, de Amaretto, de Poire William en roer.
  2. Klop het eiwit stijf.
  3. Meng de mascarpone met het eigeel, de suiker en het eiwit.
  4. Dompel koekje per koekje in de koffie en schik ze naast elkaar in een platte rechthoekige ovenschotel.
  5. Bedek de koekjes met de mascarpone.
  6. Bedek vervolgens de mascarpone terug met doordrenkte koekjes.
  7. Laag per laag verder werken, maar eindigen met een laag mascarpone.
  8. Bestrooien met cacaopoeder.
  9. Enkele uren laten rusten in de koelkast.



Praliné-koffie-ijs

Dit hebt u nodig voor 6 personen

  • 25 g hazelnoten
  • 25 g amandelen
  • 50 g fijne suiker
  • 3 eetlepels sterke koude koffie
  • 1 liter half opgesteven vanilleroomijs
  • 1 eetlepel olie
  • 50 g chocolade koffieboontjes

Zo maakt u het

  1. Verwarm in een pannetje de hazelnoten, de amandelen en de suiker tot dat de suiker lichtjes gecarameliseerd is.
  2. Schep de noten op een geoliede bakplaat en laat ze afkoelen.
  3. Doe de afgekoelde noten in een plastieken zak en plet ze fijn met een deegrol.
  4. Voeg de koffie, de noten en 35 g koffieboontjes toe, bij het half opgesteven ijs en meng.
  5. Werk af met de resterende koffieboontjes
  6. Laat het geheel verder opstijven.



Koffietaart met peertjes en frambozen

Dit hebt u nodig voor 4 personen

  • 30 cl sterke koude koffie
  • 8 peren
  • 200 g frambozen
  • 250 g griessuiker
  • bloemsuiker
  • ½ citroen
  • Muntblaadjes
  • 4 gelatineblaadjes
  • 20 cl room
  • 1 taartbodem (kruimeldeeg)
  • 20 cl zoete witte wijn
  • 2 eetlepels vanillepuddingpoeder
  • ½ Koffielepel maïszetmeel

Zo maakt u het

  1. Kook in een pannetje de wijn, de koffie en 100 g suiker.
  2. Schil de peren en voeg ze in het pannetje.
  3. Laat 30 minuten verder koken op een zacht vuurtje.
  4. Laat de pan afkoelen.
  5. Pers de citroen uit.
  6. Mix de frambozen samen met 100 g suiker en het citroensap.
  7. Laat de gelatine 10 minuten weken in koud water.
  8. Neem ¾ van het kookvocht van de peren en breng aan de kook met het puddingpoeder.
  9. Na het koken voeg je de gelatineblaadjes, mengen en laten afkoelen.
  10. Klop de room stijf met de 50 g suiker.
  11. Voeg de room toe aan de pudding.
  12. Los het maïszetmeel op in 1 eetlepel water.
  13. Gelei: breng het resterende kookvocht van de peren aan de kook en voeg er het maïszetmeel aan toe. Laat het vocht indikken op een zacht vuurtje.
  14. Schik de abrikozenpuree in de taartbodem en dek af met de pudding.
  15. Verdeel de peren over de pudding en overgiet het geheel met de gelei.
  16. Werk af met bloemsuiker en muntblaadjes.
© 2008 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Robusta en Arabica koffiebonenRobusta en Arabica koffiebonenKoffie is bijna niet weg te denken als dagelijks consumptiemiddel. Koffie op het werk, bij het ontbijt, of gewoon om te…
Koffiesoorten: het verschil tussen arabica- & robusta-bonenKoffiesoorten: het verschil tussen arabica- & robusta-bonenEr zijn veel verschillende varianten koffiebonen die gebruikt kunnen worden om koffie te bereiden. Binnen het geslacht v…
Koffie – van plant tot drankKoffie – van plant tot drankElk moment van de dag is het wel koffietijd en bij het slurpen van het bruine goedje realiseren we ons niet wat voor rei…

Brandy de Jerez – het Andalusische alternatief voor CognacCognac en Armagnac zijn wijndestillaten die we allemaal wel kennen. Minder bekend in ons land is de Brandy de Jerez, afk…
Op kamers wonen, hoe zet ik koffie?Op kamers wonen, hoe zet ik koffie?Als je pas op kamers woont en je kunt nog geen koffie zetten, dan kan je in dit artikel lezen hoe het moet. Er zijn meer…
Bronnen en referenties
  • Foto's: KBC, wisselaar, chocolini, ijsvancolombus, lookbooks, victoriana
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 21-12-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.