Baileys Irish Cream

Baileys Irish Cream Baileys Irish Cream, vaak afgekort tot het simpele Baileys, is een likeur op basis van Ierse whisky en room. Baileys wordt gemaakt door Gilbey's of Ireland. Het merk is momenteel in handen van Diageo. Het heeft een opgegeven alcoholgehalte van 17% alcohol. Het kan worden vergeleken met andere roomlikeuren zoals Amarula, Carolans en Sangster's.

Geschiedenis en oorsprong

International Distillers & Vintners, waarvan Gilbey's of Ireland een divisie is, zocht naar iets om te introduceren op de internationale markt, dit werd Baileys Irish Cream. Het proces om een product te vinden begon in 1971 en in 1974 werd Baileys Irish Cream geïntroduceerd als de eerste Ierse romige drank op de markt. De Baileys naam, en het R.A. Bailey onderschrift, waren fictief, geïnspireerd door het Bailey's Hotel in Londen. Baileys wordt geproduceerd in Dublin en onder contract in Newtownabbey.

Vervaardiging

De alcohol en room, met wat Ierse whisky uit verschillende distilleerderij, worden gehomogeniseerd om een emulsie te vormen met behulp van een emulgator bevattende, geraffineerde, plantaardige olie. Dit proces voorkomt scheiding van de alcohol en room tijdens opslag. De hoeveelheid andere bestanddelen is niet bekend, maar bevatten onder andere kruiden en suiker.

Volgens de fabrikant zijn er geen conserveringsmiddelen nodig omdat het alcoholgehalte de room conserveert. De room gebruikt in de drank is afkomstig van Glanbia, een Iers zuivelbedrijf. Glanbia's Virginia faciliteit in County Cavan produceert een breed scala aan vet bevattende melkpoeders en verse room. Het is de voornaamste room leverancier aan Baileys Irish Cream Likeuren voor meer dan dertig jaar.

Opslag en houdbaarheid

De fabrikant beweert dat Baileys Irish Cream een houdbaarheid van 30 maanden heeft en garandeert zijn smaak voor twee jaar vanaf de dag dat het werd gemaakt - geopend of ongeopend, bewaard in een koelkast of niet, wanneer opgeborgen buiten direct zonlicht bij temperaturen tussen 0 en 25°C.

Voedingswaarden

De voedingswaarde voor Baileys Irish Cream per 100 milliliter is als volgt:
Vet14 gram
Koolhydraten24 gram
Eiwit3 gram
Energie (Kcal)323 Kcal
Energie (Kj)1345 Kj

Schiften

Zoals het geval is met melk, zal ook room schiften wanneer het in contact komt met een zwak zuur. Melk en room bevatten caseïne, dat stolt bij menging met zwakke zuren zoals citroen, tonic of sporen van wijn. Hoewel dit resultaat ongewenst is in de meeste gevallen, zijn er ook cocktails die dit stollen juist specifiek aanmoedigen.

Smaakvarianten

In 2003, lanceerde Bailey & Co Baileys Glide, vergelijkbaar met de gewone Baileys maar met een meer vanille smaak en minder sterk (4% alc). Het werd stopgezet in 2006 na slechte verkoopcijfers.

In 2005, lanceerde Baileys mint chocolade en crème karamel varianten van de Irish Cream met een alcoholgehalte van 17%. Ze werden oorspronkelijk uitgebracht in Britse luchthavens en werden vervolgens verkocht op de massamarkt van het VK, de VS, Australië en Canada in 2006. In 2008, bracht Baileys, na het succes van de vorige smaak varianten, een koffie variant van de Irish Cream uit met een alcoholgehalte van 17%. De nieuwste toevoegingen aan de Baileys smaak familie zijn Biscotti en Hazelnoot, die in 2011 werden gelanceerd. Het bedrijf is momenteel een nieuwe smaak aan het testen, Baileys Gold, op verschillende Europese luchthavens. Vanaf 2010 heeft Baileys ook een eigen lijn van non-alcoholische koffiemelk.

Prijzen

Internationale ratings wedstrijden voor alcoholische dranken, waaronder het San Francisco World Spirits Competition, het Beverage Testing Institute, en anderen, hebben Baileys' aanbod geëvalueerd. In het algemeen, heeft Baileys goed gepresteerd, met de klassieke Irish Cream als favoriet. Deze variant won dan ook de hoogste onderscheidingen. Proof66's lijst van de Top 20 Professioneel Beoordeelde Wereld Likeuren heeft de Irish Cream ook opgenomen.
© 2013 - 2024 Good-info, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chocolade in drankjesChocolade is een sfeerbepaler, een geestverruimer, een heerlijkheid. Wie heerlijke drankjes van chocolade maakt, kan zij…
Alternatieven voor dure alcoholische drank: lekkere mixdrankAlternatieven voor dure alcoholische drank: lekkere mixdrankVeel mensen drinken in plaats van bier of wijn een cocktail of mixdrankje. Deze zijn vaak een stuk duurder, dit komt vaa…
5 heerlijke cocktails met Kahlua5 heerlijke cocktails met KahluaIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met Kahlua. De recepten zijn allemaal erg verschillend en de…
Kahlúa de likeurKahlúa is de best verkochte koffielikeur in de wereld. Deze werd voor het eerst gemaakt in 1936 in Veracruz, Mexico. Hie…

Amaretto de likeurAmaretto is een zoete, Italiaanse likeur met amandel smaak. Het is gemaakt van een basis van abrikozenpitten of amandele…
Chartreuse de likeurWat is chartreuse? Welke soorten chartreuse zijn er? Hoe smaakt het? En wat is de geschiedenis van deze geneeskrachtige…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Baileys_Irish_Cream
Good-info (13 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.