Jägermeister: een populaire kruidenbitter

Jägermeister: een populaire kruidenbitter Jägermeister is een populaire kruidenlikeur in Nederland, onder andere bekend door het opvallende oranje logo en de slogan 'alleen als ie ijs- en ijskoud is'. Het drankje komt van oorsprong uit Duitsland ('jägermeister' is dan ook Duits voor 'jachtmeester') en wordt vaak gedronken in een Jägerbomb of gemixt met cola. Maar hoe is deze drank ontstaan? En waar wordt het bijvoorbeeld van gemaakt?

Ontstaan/ Geschiedenis van Jägermeister

De samenstelling van Jägermeister is vastgesteld in 1934 door Curt Mast, een fanatiek jager. Vervolgens kwam het in 1935 op de Duitse markt. Oorspronkelijk was dit drankje eerder bedoeld als geneesmiddel voor allerlei kwaaltjes: van een simpele verkoudheid tot meer inwendige kwalen. Hierdoor stond/staat het veel in de (medicijn)kast van Duitse huishoudens.
Pas vanaf de jaren 70 werd het drankje ook wel geëxporteerd naar andere landen, zoals Nederland. Jägermeister werd geïntroduceerd met de slogan 'alleen als ie ijs- en ijskoud is'.

Logo van Jägermeister

Het logo van Jägermeister / Bron: Mark Morgan Trinidad B, Flickr (CC BY-2.0)Het logo van Jägermeister / Bron: Mark Morgan Trinidad B, Flickr (CC BY-2.0)
Het logo van Jägermeister is gebaseerd op de legende van Sint Hubertus, hij was de beschermheilige van de jagers. Op het logo staat de kop van een hert, met een verlicht kruis tussen de takken van het gewei.
Een populair gerucht is dat er nog een betekenis aan het logo van Jägermeister hangt. Het logo bestaat, 'in het engels', eigenlijk uit een 'O', een 'Deer' (hert) en een 'God' (kruis). Deze betekenis is echter wel ongeloofwaardig, omdat Jägermeister een Duits merk is.

Bereidingswijze van Jägermeister

Jägermeister wordt geproduceerd in Duitsland, in de plaats Wolfenbüttel. In de drank zitten maarliefst 56 kruiden! Deze kruiden worden eerst twee tot drie dagen in alcohol en water geweekt. Dit wordt vervolgens gezeefd, en wat hiervan overblijft wordt voor ongeveer een jaar in houten vaten gezet. Na dat jaar wordt het opnieuw gezeefd. Vervolgens wordt het gemengd met suiker, karamel, alcohol en water. Dan wordt het voor de laatste keer gezeefd en wordt het uiteindelijk in flessen gegoten! Het alcoholpercentage van Jägermeister komt neer op 35%.

Mixdrankjes met Jägermeister

  • Jägerbomb/ Vliegend Hert/ Turbojäger: het gaat hier om een mix van Jägermeister met Red Bull (of evt. een andere energiedrank).
  • Jägermonster: jägermeister gemixt met grenadine- of sinaasappelsap. Sinaasappelsap is traditioneel gezien gebruikelijk om te mixen met Jägermeister.
  • Mix met cola: traditioneel gezien wordt Jägermeister vaak gemixt met cola.

Jägermeister in de horeca

Wereldwijd is Jägermeister een van de meest verkochte gedestilleerde dranken, ook in Nederland is het erg geliefd. Daarom is het eigenlijk onmisbaar in het assortiment van Nederlandse horecabedrijven. Jägermeister is ook actief aan het promoten op verschillende evenementen zoals Zwarte Cross en Lakedance.
In veel kroegen, barren of clubs is tegenwoordig ook de Jägermeister tapmachine te vinden. Deze machine zorgt ervoor dat het drankje ijskoud wordt geserveerd.
Soms kun je in het uitgaansleven ook promotieteams vinden van Jägermeister. De promotors van Jägermeister worden ook wel Jägerrettes genoemd. De promotie van Jägermeister wordt geregeld door het bedrijf "MJM Tom".
© 2012 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Aantal calorieen in likeuren en sterke drankenAantal calorieen in likeuren en sterke drankenSterke drank bevat doorgaans veel calorieën doordat er veel alcohol en suiker in zit. Vooral drankjes met een hoog alcoh…
Hoe kun je minder gaan drinken?Hoe kun je minder gaan drinken?Er wordt altijd gezegd: 'Drink met mate', maar sommige mensen kunnen dat niet meer. Die zijn verslaafd geworden aan dran…
Alcohol; uitleg over percentage en promillageAlcohol; uitleg over percentage en promillageIn de media is veel aandacht voor alcohol, met name alcoholgebruik onder jongeren. Hierbij worden de termen alcoholperce…

Camelia sinensis, thee voor de gezondheidHet lijkt er steeds meer op dat genotsmiddelen zoals koffie, chocolade, bier, wijn en thee niet alleen lekker maar ook g…
Starbucks en zijn koffiesoortenStarbucks en zijn koffiesoortenIn de Verenigde Staten vindt je inmiddels een Starbucks koffie-winkel op bijna iedere hoek van de straat. De Starbucks t…
Bronnen en referenties
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 19-04-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.