Deeguitrolmachine

Om deeg uit te rollen werd vroeger een rolstok gebruikt. Dit 'met de hand uitrollen' is erg tijdrovend. Door gebruik te maken van een deeguitrolmachine is deeg uitrollen een stuk minder tijdrovend.

De deeguitrolmachine

Het uitrollen van boterdeeg of korstdeeg met een rolstok is een moeilijke techniek die alleen beheerst kan worden door veel oefening! Tegenwoordig worden degen die uitgerold moeten worden, uitgerold met een deeguitrolmachine (ook wel een korsttoermachine genoemd). Door gebruik te maken van deze machine is het uitrollen van een (korst)deeg een stuk minder tijdrovend. Grotere hoeveelheden deeg zijn in een hoger tempo uit te rollen. Bovendien is de dikte van het uitgerolde deeg altijd gelijk,

Voordelen van de deeguitrolmachine

Al is de rolstok nog overal aanwezig, de uitrolmachine is niet meer weg te denken uit de hedendaagse bakkerij. Werken met een deeguitrolmachine is gemakkelijker dan werken met een rolstok. Maar ook hier is oefening voor nodig!
De uitrolmachine heeft vele voordelen ten opzichte van de rolstok:
  • Bijna iedere deegsoort is er op iedere gewenste dikte uit te rollen.
  • Degen kunnen gelijkmatig worden uitgerold, waardoor eindproducten ontstaan die gelijk van dikte en vorm zijn.
  • Degen ondergaan door geleidelijk uitwalsen minder persing en wrijving, waardoor de bakaard beter wordt.
  • Arbeidstijdbesparing door gemakkelijker en sneller produceren
  • Aan de verchroomde hard stalen walsen blijft het deeg niet gauw kleven en daarom is niet veel stuifbloem nodig.
  • De machine is eenvoudig te reinigen en te (de)monteren.

Werking deeguitrolmachine

De bediening van de uitrolmachine is betrekkelijk eenvoudig. Het deeg wordt als volgt uitgerold:
  • Plaats het deeg op de transportband. De aanvoerband is de transportband die het deeg naar de walsen brengt. De afvoerband is de transportband die het deeg na de walsen afvoert. Het is afhankelijk van de richting waarin het deeg door de machine gaat wat de aan-/afvoerband is.
  • Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het deeg in meerdere stappen (etappes) uitgerold wordt. In elke etappe wordt het deeg een beetje dunner gewalst tot uiteindelijk de gewenste dikte is verkregen. Als de deegplak te dik is voor de afstelling zal het deeg scheuren. Een vast uitrolschema is niet te geven omdat degen verschillend van samenstelling zijn.
  • Stel eerst de dikte in die het deeg moet krijgen als het deeg door de walsen gaat. Dit doe je met de dikte-instelling.
  • Stel de machine in werking met de hand- of voetschakelaar. De aanvoerband voert het deeg door de walsen op de afvoerband en heeft de ingestelde dikte. De afvoerband draait altijd iets sneller dan de aanvoerband, anders gaat het deeg plooien.
  • Stel de nieuwe dikte in die het deeg moet hebben als het door de walsen gaat. Alleen loopt het deeg nu in de tegengestelde richting over de transportbanden. De band, die net de afvoerband was, wordt nu dus de aanvoerband.
  • Stel de machine in werking met het juiste voetpedaal of met de handbediening. De aanvoerband voert het deeg opnieuw door de walsen op de afvoerband en heeft de ingestelde dikte.
  • Dit wordt nog enkele keren uitgevoerd. Zo vaak als nodig is om het deeg op gewenste dikte te krijgen.

De modernere machines

Een moderne deeguitrolmachine is steeds vaker uitgerust met een computerbesturing. Op deze besturing zit een eenvvoudig bedieningspaneel waarop digitaal wordt aangegeven welke waardes zijn ingesteld. Met een druk op de knop is heel nauwkeurig de dikte in te stellen of zelfs een programma in het geheugen te plaatsen. Ook is het mogelijk dat programma's voor verschillende deegsoorten in het geheugen worden geplaatst. met een computergestuurde uitrolmachine kan automatisch het deeg worden uitgerold.

Beveiliging

De draaiende walsen van een deeguitrolmachine zijn beveiligd door veiligheidsrekken aan beide kanten. Wanneer te grote deegstukken de walsen naderen, of wanneer de bediener van de machine tussen de walsen dreigt te raken, worden deze rekken opgetild en stopt de machine. Losse kleding kan tussen de banden raken. Denk hieraan wanneer je met deze machine werkt!
© 2011 - 2024 Fading, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koekjes bakken, tips en trucsOp een middag koekjes bakken, samen met kinderen of alleen, is altijd leuk en levert een leuke traktatie op. Soms gaat h…
Bladerdeeg maken en lekkere bladerdeeg borrelhapjesBladerdeeg maken en lekkere bladerdeeg borrelhapjesBladerdeeg is populair en kant-en-klaar te koop in de supermarkt, maar toch willen we ook nog wel eens zelf bladerdeeg m…
Appeltaart van BasAppeltaart van BasWe hebben lang moeten zoeken maar uiteindelijk hebben we het gevonden. Het kind at nooit taart. Slagroom is vies, jam is…
Zelf bladerdeeg makenZelf bladerdeeg maken is niet moeilijk, het vraagt vooral veel geduld en het kost de nodige tijd omdat het deeg tussendo…

Betaalbaar biologisch eten: feiten, cijfers en tipsBetaalbaar biologisch eten: feiten, cijfers en tipsBiologisch eten zit in de lift. Ondanks de recessie. Hoe kan dat? Waar koop je biologisch eten het best én het goedkoops…
Hoe steek ik veilig een BBQ aan?Hoe steek ik veilig een BBQ aan?Het aansteken van een BBQ is een kunst op zich. Het lijkt zo eenvoudig, maar schijn bedriegt er komt kennis en geduld bi…
Fading (7 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.