Betaalbaar biologisch eten: feiten, cijfers en tips

Betaalbaar biologisch eten: feiten, cijfers en tips Biologisch eten zit in de lift. Ondanks de recessie. Hoe kan dat? Waar koop je biologisch eten het best én het goedkoopst, en waarom zou je biologisch eten? Lees verder voor antwoorden op deze vragen, en leuke nieuwe ontwikkelingen. Zoals: 'groene' adresjes-apps en websites waar enthousiastelingen gegevens, websites en meningen kunnen uitwisselen. Het is eigenlijk onverwacht. We zitten in een economische recessie, maar toch is de trend van bestedingen aan biologische voeding... opwaarts. De biologische voeding zit zelfs steeds sterker in de lift. Een van de meest recente metingen wees uit dat consumentenbestedingen aan biologische voeding in Nederlandse supermarkten in het eerste halfjaar van 2011 toenamen met een toch best verbluffende 29,1 procent. Daarmee kwam onze laatst gemeten besteding op een totaalbedrag van 195 miljoen euro.

Wat eten we biologisch?

Bij de laatste meting, bleek dat we niet het éne product wel biologisch eten en het andere niet. Alle productgroepen dragen bij aan de groei in biologisch eten. Wel blijkt dat zuivel bij die laatste meting het hardst steeg, en wel met 44%. Daarop volgden vleeswaren (40%) en eieren (36%). De grootste groep biologische producten is, zoals al te verwachten was, de zogenaamde groep 'AGF' (aardappelen, groenten en fruit). Die vertegenwoordigt een kwart ofwel 25,9% van het totaal aan biologische omzet. Toch komt zuivel met 24,7% wel héél dichtbij.

Dierwelzijn, antibiotica en hormonen

Al deze cijfers zijn illustratief voor de zorgen die we ons momenteel over onze voeding maken. In zuivel komen immers steeds vaker rare stofjes voor, vlees is negatief in het nieuws vanwege het slechte dierwelzijn dat vaak heerst op boerderij en megastal én vanwege de hormonen en antibiotica die aan dieren worden toegediend. Genoemde groep 'AGF' wordt inmiddels in de reguliere landbouw wel héél royaal bespoten met bestrijdingsmiddelen. Of het nu gaat om dierwelzijn of het vermijden van antibiotica, landbouwgif en hormonen: bij de productie van biologische voedingsmiddelen zit je als bezorgde consument eindelijk eens goed. Al is biologische landbouw geen eiland en krijgt die ook iets mee van de overal heersende vervuiling, het blijft een grote stap in de goede richting. Dat is meteen de verklaring waarom bestedingen aan biologisch eten zich niets aantrekken van de recessie: onze gezondheid en gemoedsrust is ons ook wat waard.

Waar halen we het vandaan?

Bijna de helft aan biologische producten wordt gehaald bij supermarkten. Toch groeit de omzet van natuurvoedingswinkels al jaren met een respectabele 5 tot 10 procent. De Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw raamt de totale omzet van biologische voeding in 2011 dik boven de 800 miljoen euro. Dat is zo'n beetje de helft van de verwachte totaalomzet aan duurzame voeding in Nederland.

Cijfers en feiten: hoe en wat

De cijfers uit dit onderzoek zijn gebaseerd op kassa-scangegevens. Ze zijn afkomstig uit de Monitor Duurzaam Voedsel. Deze monitor wordt door het onderzoeksinstituut LEI van de universiteit van Wageningen samengesteld, en dat gebeurt in opdracht van het ministerie van EL&I.

'Biologische' sociale media

Leuk: sociale media worden ook steeds 'biologischer'. Waar je dan het eerst aan denkt, is het 'grote werk'. Zoals de 'groene adresjes-app' van het grote weekblad Libelle. Maar ook op kleinere schaal doen sociale media groen. Via social media wisselt een vaak heel actieve groep bewuste consumenten informatie uit over publieksevenementen en -campagnes, nieuwe producten, adresjes, webshops enzovoort. Zeker voor de beginnende biologische-voedingshopper is er online een schat aan inspiratie, informatie én motivatiebronnen te vinden.

Wat is het goedkoopst? Tips en trucs

  • Als het gaat om prijzen, heeft biologisch eten een heel eigen invalshoek. Gewoonllijk zou je denken: de betaalbaarste supermarkt heeft ook het betaalbaarste biologische assortiment. Nou, nee. Het zal je verbazen, maar met name moderne, slim inkopende biologische winkels verslaan de biologische assortimenten van de supermarkt regelmatig. Ga er eens langs!
  • De uitgaven aan biologische voeding kun je zelf ook sterk sturen door je te richten naar aanbiedingen in de winkel. Het biologisch assortiment van de supermarkt is vaak een beetje 'bewegingloos' van aanbod en prijs, terwijl de natuurwinkel dynamisch omgaat met prijzen van bijvoorbeeld seizoensgericht productaanbod.
  • Ook is het aanbod van biologische en natuurwinkels vaak nog wat goedkoper dankzij acties: spaarzegelkaarten of korting als je op een rustige dag koopt, bijvoorbeeld maandag.
  • Let op het type natuurwinkel. De ene is de andere niet. Denk niet na één bezoekje: dat is te duur voor mij. Shop rond. Er zit soms een enorm verschil in prijsstelling tussen de ene en andere 'groene' winkel. De vuistregel is: modern is een goed teken evenals een wat groter winkeloppervlak. Klein en traditioneel betekent vaak helaas ook een wat duurder aanbod. De tegenhanger is dan weer de nogal massaal en hip aandoende winkel. Hier vind je nog weleens wat 'vaag' aanbod, dat soms wel en soms niet biologisch is - bovendien zijn de prijzen vaak wel erg pittig.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…
Het verschil tussen biologisch en biologisch-dynamischHet verschil tussen biologisch en biologisch-dynamischEr is een verschil tussen biologische landbouw en biologisch-dynamische landbouw. Biologisch-dynamisch is veel gezonder.…
Is biologisch eten gezonder?Is biologisch eten gezonder?Tegenwoordig zijn er steeds meer supermarkten die biologische producten opnemen in hun assortiment. Er zijn zelfs aparte…

De middeleeuwse keukenOver middeleeuwers heerst wel eens de mening dat het geen fijnproevers waren maar wel veeleters. Toch was de adel gewend…
DeeguitrolmachineOm deeg uit te rollen werd vroeger een rolstok gebruikt. Dit 'met de hand uitrollen' is erg tijdrovend. Door gebruik te…
Bronnen en referenties
  • Persbericht en website Bionext.nl
  • TaskForce Marktontwikkeling Biologische Landbouw
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.