De mooiste marsepeintaarten maak je zelf!

Vind jij die marsepeintaarten ook altijd zo mooi? En denk jij ook altijd dat jij nooit zelf zo'n leuke taart kunt maken? Lees dan vooral verder, want een kind kan de was doen!

De basis

De basis van een marsepeintaart wordt gevormd door biscuitdeeg. Dit kun je kant en klaar kopen of zelf maken. Ik ga zelf altijd voor kant en klaar, maar wil je toch zelf aan de slag, volg dan dit recept (voor een springvorm van 24cm):

Ingrediënten:

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • snufje zout

Werkwijze:

Het is belangrijk dat de eieren warm zijn (dit geldt ook voor de eieren die je aan de kant en klare mix toevoegt!). Leg de eieren daarom in een kom met heet water terwijl je de rest van de spullen klaarzet. Vervolgens doe je de eieren, de suiker en het zout in een beslagkom en klop je het geheel flink op met de mixer tot het mengsel mooi lichtgeel is. Dit kan wel tien minuten duren. Hierna voeg je de gezeefde bloem in kleine hoeveelheden toe. Doe dit niet met de mixer, maar met een spatel. Als het goed is, ziet je mix er nu ongeveer zo uit:
Bekleed tijdens het mixen vast een springvorm met bakpapier. Zo voorkom je dat de taart straks aan de vorm blijft plakken en bovendien verhoog je zo meteen de springvorm. Dit is nodig, want het beslag rijst anders boven je vorm uit. Ikzelf vet de springvorm eerst in, bekleed hem vervolgens met bakpapier (de bodem en de zijkant apart) en vet daarna het bakpapier ook nog eens in. Giet nu je beslag in de springvorm en zet deze in de oven. Ik heb zelf een heteluchtoven en hou altijd 40 minuten aan op 160 graden. Dit is echter per oven verschillend. Je kunt testen of je taart gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er weer schoon en droog uit, dan is je taart gaar. Laat hem nu een dag staan voordat je hem gaat bekleden en versieren, dat werkt makkelijker.

Bekleding en versiering:

Snijd de taart in meerdere lagen. Dit kan met een groot mes, maar handiger is een taartzaag. Je kunt de lagen met van alles besmeren. Denk bijvoorbeeld aan jam, slagroom, mousse, bavarois, fruit, banketbakkersroom en ga zo maar door. Als je de vulling erop gesmeerd hebt, leg je de lagen weer netjes op elkaar. Nu besmeer je de hele taart met botercrème. Ook hiervoor zijn kant en klaren mixen te koop, maar je kunt het ook zelf maken. Het volgende recept is ruim voldoende voor één taart (24cm).

Ingrediënten botercrème:

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram poedersuiker of suikerbakkerspoeder

Werkwijze:

Meng de ingrediënten goed door elkaar met een mixer

Besmeer nu de hele taart (dus de bovenkant en de zijkant) met een dun laagje botercrème. Dit dient als een soort lijm voor de marsepein. Heb je een zachte vulling gebruikt tussen de verschillende taartlagen (bijvoorbeeld slagroom), spuit daar dan ook een 'dijkje' van botercrème langs. Dit om te voorkomen dat de slagroom in aanraking komt met de marsepein. Na het besmeren met de botercrème ziet je taart er als het goed is zo uit:
Dan is het nu tijd om de marsepein aan te brengen! Je kunt marsepein kopen die al gekleurd is, maar je kunt het ook zelf op kleur brengen met kleurstoffen. Dat laatste is heel eenvoudig. Je koopt wat basiskleuren en je kunt alle kleuren van de regenboog maken! Voor de grote lap voor over de taart heb je ongeveer 300 gram marsepein nodig. Breng dit op kleur (of koop het op kleur) en rol het met een deegroller uit op een met poedersuiker bestrooid werkblad. Leg de lap vervolgens over je taart en strijk de bovenkant en de zijkant glad. Snij de overtollige marsepein af en ga voor een extra glad effect nog even met een smoother over je taart. Nu is het tijd om je taart te gaan versieren. Je kunt hiervoor gebruik maken van uitsteekvormpjes of je gaat zelf aan de slag met een mesje. Besprenkel je versieringen eerst met een klein beetje water voordat je ze op de taart legt. Dan blijven ze beter plakken. Leef je lekker uit met allerlei vormen, kleuren, letters en glitters en maak er zo een heel persoonlijke taart van!

En dan nu de laatste stap: je taart opeten! Eet smakelijk!

© 2011 - 2024 Josevandekamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taart decoreren: welke spullen heb je nodig voor de basis?Taarten decoreren is hot! Het taarten decoreren wordt doorgaans gedaan met fondant of marsepein. Wanneer je gaat beginne…
Taarten of cupcakes decoreren met marsepein of fondantTaarten of cupcakes decoreren met marsepein of fondantTaarten decoreren kan op verschillende manieren; wat is er allemaal mogelijk? Je kunt je taart bijvoorbeeld decoreren me…
Zelf een taart maken met behulp van een stappenplanZelf een taart maken met behulp van een stappenplanZou je ook zo graag iemand van wie je houdt willen verrassen met een zelfgemaakte taart, maar heb je nul ervaring met he…
Prinsessentaart zelf maken is erg leukMeisjes die hun verjaardag vieren willen natuurlijk een taart, en wat is nou leuker dan een prinsessentaart voor een mei…

Variatietips voor het etenVariatietips voor het etenSoms kun je alledaagse producten en gerechten met een kleine verandering of aanpasing veranderen in iets nieuws, lekkers…
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…
Josevandekamp (7 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.