InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > De hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebak

De hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebak

De hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebak Suiker wordt tegenwoordig steeds meer gezien als een boosdoener. Maar hoeveel suiker zit er nou eigenlijk in zuivel, broodbeleg en gebak? Vind hier een lijst met het suikergehalte van verschillende soorten zuivel, broodbeleg en gebak en bekijk welke alternatieven er zijn.
De hoeveelheid suikers in grammen zegt mensen meestal niet zoveel. Daarom is de gemiddelde hoeveelheid suiker per product aangegeven in het aantal suikerklontjes. De producten staan in alfabetische volgorde.

Zuivelproducten

Per 100 gram:
  • Boter: <1 suikerklontje
  • Chocolademelk, halfvolle: 2,6 suikerklontjes
  • Chocolademelk, magere: 2,4 suikerklontjes
  • Chocolademelk, volle: 2,6 suikerklontjes
  • Kaas: <1 suikerklontje
  • Melk, halfvol: 1 suikerklontje
  • Melk, magere: 1 suikerklontje
  • Melk, volle: <1 suikerklontje
  • Slagroom, geklopt suiker: 3,6 suikerklontjes
  • Slagroom, onbereid: <1 suikerklontje
  • Yoghurt, halfvol: <1 suikerklontje
  • Yoghurt, mager: <1 suikerklontje
  • Yoghurt, vanille, halfvol: 2,5 suikerklontjes
  • Yoghurt, vol: <1 suikerklontje
  • Yoghurt, vruchten, vol: 2,8 suikerklontjes
  • Yoghurtdrank: 2,6 suikerklontjes

Alternatieven voor suikerrijke zuivelproducten


Chocolademelk kan gemakkelijk zelf worden gemaakt met melk, cacao en wat zoetstof (anders dan suiker). Ook slagroom kan men gemakkelijk zelf kloppen en er eventueel een zoetstof (anders dan suiker) aan toe te voegen.

Daarnaast kan men gemakkelijk zelf vruchtenyoghurt maken door magere yoghurt samen met vers fruit zoals frambozen en bramen in de blender te stoppen. Aan de (drink)yoghurts van de merken Optimel en TopVit is geen suiker toegevoegd. Aan de producten van Danone Danoontje zijn wel suikers toegevoegd, maar wel minder dan bij de meeste vergelijkbare producten. Aan zuivel als yoghurt of melk kan ook een scheutje diksap worden toegevoegd.

Broodbeleg

Per 100 gram:
  • Chocoladehagelslag: 13,6 suikerklontjes
  • Chocoladepasta, hazelnoot: 10,4 suikerklontjes
  • Chocoladepasta, melk: 10,5 suikerklontjes
  • Chocoladepasta, puur: 12,4 suikerklontjes
  • Chocoladevlokken: 13 suikerklontjes
  • Jam, aardbei, huishoud: 11,8 suikerklontjes
  • Jam, halva: 6,4 suikerklontjes
  • Kaas: <1 suikerklontje
  • Pindakaas, gemiddeld: 1,2 suikerklontjes
  • Vleeswaren: <1 suikerklontje
  • Vruchtenhagel: 19,6 suikerklontjes

Alternatieven voor suikerrijk broodbeleg


Zoals in de opsomming hierboven wordt weergegeven, bevatten kaas en vleeswaren weinig tot geen suiker. Kaas of vleeswaren kunnen worden opgeleukt met groente / fruit zoals tomaat, komkommer en augurk. Andere vormen van broodbeleg welke weinig tot geen (toegevoegde) suikers bevatten zijn bepaalde soorten jam zoals van Zonnatura, zuivelspread van bijvoorbeeld Philadelphia, de sandwichspreads van Heinz, selderijsalade, kipkerriesalade, eiersalade en een gebakken of gekookt ei voor op brood. Daarnaast kan ook gedacht worden aan andere vormen van ontbijt zoals muesli met melk of yoghurt, havermout of Brinta.

Gebak

Per 100 gram:
  • Appelflap: 4,7 suikerklontjes
  • Appeltaart: 4,4 suikerklontjes
  • Bossche bol: 4,8 suikerklontjes
  • Brownie: 9 suikerklontjes
  • Rijstevlaai: 3,3 suikerklontjes
  • Taart, diversen gem.: 4 suikerklontjes
  • Taart, kwark gem.: 4,7 suikerklontjes
  • Taart, slagroom gem.: 4,9 suikerklontjes
  • Taart, vruchten gem.: 5,1 suikerklontjes
  • Tompouce: 4 suikerklontjes
  • Vruchtenvlaai, diversen gem.: 4,8 suikerklontjes

Alternatieven voor suikerrijk gebak


Gebak is iets wat velen lekker vinden en waarvan genoten moet kunnen worden. Maar zijn er dan ook meer verantwoorde varianten van gebak qua suikergehalte te vinden? Ja!

Zelf maken

Een van de oplossingen is om zelf gebak te maken met suikervervangers zoals Stevia of Tagatesse. Stevia is een natuurlijk suikervervangend middel wat ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker en geen calorieën bevat. Ook zijn er verschillende receptenboeken voor suikervrij gebak op de markt. Tagatesse is tafelsuiker op basis van Tagatose.

(Banket)bakkers

Sommige (banket)bakkers verkopen ook suikervrij gebak. Vaak is dergelijk gebak ook online te bestellen.
© 2011 - 2017 Dorine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: afkicken van zoet en suikerAfvallen: afkicken van zoet en suikerHeb jij altijd zin in iets zoets? Heb jij na het eten behoefte aan iets zoets? Om gezond af te vallen is het beter voor…
Beleggen in suikerBeleggen in suikerBij het horen van de woorden “ Beleggen en suiker” zul je misschien eerst denken aan zoete broodbeleg soorten zoals jam,…
Broodbeleg en tosti receptenBen je ook helemaal uitgegeten op brood met standaardbeleg, zoals hagelslag, kaas of boterhamworst? Probeer dan eens and…
Afvallen: hoeveel suiker zit er in je drinken?Afvallen: hoeveel suiker zit er in je drinken?Iedereen weet dat het eten van suiker niet verstandig is wanneer je wilt afvallen. Suiker is een echte dikmaker. Toch zi…
Wat doet suiker met je?Wat doet suiker met je?Steeds meer mensen beginnen eraan; suikervrij eten. De supermarkten liggen vol met suikervrije, koolhydraat arme product…
Bronnen en referenties
  • www.voedingswaardetabel.nl

Reageer op het artikel "De hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebak"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Trees Henricks, 07-08-2016 18:33 #1
Laatst hoorde ik dat er suiker in kaas o.a.de 30% kaas zou zitten. Is dat nu waar of niet waar?

Infoteur: Dorine
Gepubliceerd: 02-08-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!