15 Simpele tips om af te vallen

Afvallen is moeilijk. Een dieet volhouden is nog moeilijker. Maar als je eenmaal gewichtsverlies ziet, is het het wel waard. Hier zijn 15 simpele tips om op een natuurlijke manier af te vallen. Het is belangrijk om gezond te eten. Deze tips kun je gebruiken om je eetgewoonten en leefstijl wat gezonder te maken, zodat je kunt afvallen en op gewicht kunt blijven. Zorg er altijd voor dat u genoeg verschillende voedingsstoffen binnen krijgt. Je kunt elke dieettip gebruiken of er enkelen uitkiezen.

Verminder je hongergevoel

Resistent zetmeel kan helpen je eetlust onder controle te houden. Resistent zetmeel vind je in koude gekookte aardappelen, rijst, pasta, bonen en linzen. Sommige studies hebben aangetoond dat mensen die resistent zetmeel eten, aanzienlijk lagere energie-inname hadden bij hun volgende maaltijd, zelfs voor de komende 24 uur.

Snack met aardbeien

Als je honger hebt en graag iets zoets wilt als tussendoortje, neem dan een bakje aardbeien. Aardbeien bevatten erg weinig calorieen en bestaan voor 92 procent uit water. Een bakje aardbeien van 250 gram bevat 250kJ, en slechts 7 gram suiker. Dus in plaats van te grijpen naar chocolade of koekjes, trakteer jezelf op aardbeien.

Altijd ontbijten

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die niet ontbijten over het algemeen zwaarder zijn, en een ongezonder voedingspatroon hebben. Een ontbijt brengt je stofwisseling op gang, en houdt je energiek. Je bent ook minder geneigd om tussendoor te snoepen als je een goed ontbijt hebt gegeten, en daarom zal het makkelijker zijn om af te vallen.

Maak je ontbijt gezonder

Eet vezelrijke granen bij het ontbijt, in plaats van vezelarm is. Dit geeft je langer een verzadigd gevoel, en het hoge vezelgehalte zorgt ervoor dat je over het algemeen minder calorieen consumeert bij zowel het ontbijt als de lunch. Dus eet volkoren bruin brood, en geen wit. Of volkoren cornflakes.

Drink meer water

Hedendaagse frisdranken zitten boordevol suikers en zijn zeer slecht voor je als je probeert af te vallen. Dus probeer frisdrank te vervangen door water. Dit is calorie vrij, en veel verfrissender. En regelmatige consumptie van met suiker gezoete frisdranken is direct gekoppeld aan overgewicht. Check de verpakking van je favoriete frisdrank om het caloriegehalte te zien als je de volgende keer boodschappen gaat doen, en je zult verbaasd staan over het aantal calorieen.

Schep niet voor de tweede keer op

Schep bij het avondeten slecht eenmaal op, en ga niet voor een tweede portie. Het duurt meestal even voordat de maag aan de hersenen heeft doorgegeven dat je vol zit. Als je dus even wacht met opscheppen, zul je vaak zien dat je eigenlijk niet zo’n honger meer hebt. Als je toch voor een tweede ronde wilt gaan, houdt het dan bij de salade of groenten.

Meer lopen

Neem de trap in plaats van de lift, loop of fiets naar je werk, ga lopend boodschappen doen, ga na je lunch een wandelingetje van 10 tot 15 minuten maken. Of maak elke dag een kleine wandeling na het avondeten. Je kunt hier ook een stappenteller voor gebruiken, dat telt elke dag het aantal stappen dat je zet. Het maakt het leuk om te meten en om te proberen om elke meer stappen te zetten dan de dag ervoor.

Plan kleine beloningen

Als je moeite hebt om je aan je dieet te houden, plan dan af en toe een kleine beloning. Op deze manier kunt u er extra van genieten. En door af en toe iets lekkers te eten, wordt het makkelijker je verder aan je dieet te houden, en niet dat hele pak koekjes in een keer leeg te eten. Ga er goed voor zitten en geniet van het moment. Donkere chocolade is beter als een tussendoortje dan melkchocolade. Het heeft meer cacao en minder suiker.

Neem gezondere tussendoortjes

Neem tussen maaltijden door snacks als fruit of magere yoghurt, in plaats van chips of chocolade. Dit zorgt ervoor dat je je voller voelt, en minder de neiging hebt om ongezond te gaan eten. Het is sowieso een goed idee om meer groenten en fruit te eten in het algemeen, niet alleen bij de tussendoortjes.

Eet kleinere porties

Als je grotere porties opschept dan wat normaal is, dan zal je dat als normaal gaan ervaren en dus teveel eten, hoewel je ook toe had gekund met de kleinere portie.
Onderzoek toont aan dat te grote porties een factor zijn die bijdraagt aan te grote energie-inname en dus gewichtstoename. Dus niet supersizen.

Maak eten scherper

Als je eten scherper is eet je langzamer. Dit betekent dat het signaal dat je maag naar je hersenen stuurt als hje maag vol is, wordt gestuurd voordat je meer eet dan je nodig hebt. En het schijnt ook dat hete pepers je stofwisseling te versnellen.

Eet 5 of 6 kleinere maaltijden per dag

Door het eten van kleinere maaltijden op regelmatige tijdstippen houdt je je stofwisseling aan de gang. En je bloedsuikerspiegel blijft de hele dag gelijker, wat betekent dat je minder geneigd bent om ongezond te snacken.

Niet eten voor je gaat slapen

Probeer niet te eten ten minste twee tot drie uur voordat je gaat slapen. Op die manier heeft je lichaam de tijd om het laatste eten te verwerken voor je gaat slapen en je stofwisseling op slaapstand overgaat.

Verhoog je vezelconsumptie

Probeer volkoren brood en pasta eten. Hierdoor blijf je langer verzadigd, en dus daalt je totale inname van voedsel. Je lichaam moet harder werken om vezels te verteren, waarbij je dus meer energie verbrandt.

Eet vers voedsel, in plaats van voorverpakt

Voorverpakte levensmiddelen worden vaak bewerkt en zijn ongezonder. Additieven en conserveringsmiddelen zijn toegevoegd om het product langer houdbaar te maken. Het bevat meestal teveel zout, en een te hoge zoutinname is ongezond. Verpakte levensmiddelen hebben ook een hoger vetgehalte. Het is vrij makkelijk om gezonder te eten door zelf je groenten en vlees te koken.

Lees verder

© 2010 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pas op met gevaarlijk dieettipsPas op met gevaarlijk dieettipsVeel mensen willen flink wat kilo’s kwijtraken. Dit kan op een gezonde manier, maar het is niet gemakkelijk. Er zijn ech…
Wil je afvallen? Gebruik geen dieet!Wil je afvallen? Gebruik geen dieet!Veel mensen willen afvallen en proberen dit met een dieet. Niet alleen vinden veel mensen dit dieet vervelend, vaak kome…
Afvallen vanuit de wetenschapAfvallen vanuit de wetenschap1 dag dieet, 10 dagen dieet, 13 dagen dieet, 30 dagen dieet, eierdieet, Sonja bakker dieet, atkins dieet, sonomadieet, d…
Het Cambridge dieet, hoe werkt het?Het Cambridge dieet, hoe werkt het?Het Cambridge dieet is een dieet gebaseerd op snel afvallen met een laag calorieën dieet. Er wordt wel gezegd dat dit di…

Feestelijke, smaakvolle herfst- en wintergerechtenRilettes, terrines en pate's zijn prachtige producten voor de herfst en de winter. Ze zijn heel geschikt om in een mooie…
Hoe goed is al het snoepgoed van Sinterklaas?Hoe goed is al het snoepgoed van Sinterklaas?Sinterklaas komt weer bijna in het land, nou bijna… Het snoepgoed ligt al vanaf september in de winkels, maar de Sint ze…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.